Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ- ΜΙΑ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ¨ «ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕ ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ.»
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος αρέσκεται σε τηλεοπτικές ατάκες για ευρεία κατανάλωση δήλωσε βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη βδομάδα, για την συνεννόηση μεταξύ Θεμιστοκλή και Ευρυβιάδη , για να σωθεί η πατρίδα. Είναι γνωστό ότι η πολιτική των ακραίων κομμάτων, εμπεριέχουν τόνους καπηλείας υπέρ πίστεως και πατρίδας. Τώρα αν η πατρίδα θα σωθεί, ή οι τράπεζες θα τσεπώσουν τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια των δανείων τους, προς τους διεφθαρμένους πολιτικούς ,οι γνώμες διίστανται και ας δώσει ,ο καθένας την δική του ερμηνεία. Να γιατί πρέπει η κυβέρνηση να δώσει στοιχεία στην επιτροπή λογιστικού ελέγχου, που απαρτίζεται από κορυφαίες Ελληνικές και διεθνείς προσωπικότητες, για να διαπιστωθεί ποια δάνεια υπήρξαν προϊόντα διαφθοράς, για να τα απαρνηθεί το κράτος σύμφωνα και με την διεθνή νομιμότητα. Επειδή δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται πολλοί την αρχαία Ελληνική ιστορία παρουσιάζουμε με συνοπτικές διαδικασίες τον ναύαρχο των Σπαρτιατών Ευρυβιάδη.
Ο Ευρυβιάδης ήταν στην αρχαιότητα ναύαρχος των Σπαρτιατών, γιος του Ευρυκλείδους. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που δεν ήταν μήτε βασιλιάς μήτε από βασιλικό γένος, η Σπάρτη του ανέθεσε, όταν εισέβαλε ο Ξέρξης (480 π.Χ.), την αρχηγία του σπαρτιατικού στόλου. Μολονότι ο σπαρτιατικός στόλος είχε μόνο 10 τριήρεις στο Αρτεμίσιο και 16 στη Σαλαμίνα, ο Ευρυβιάδης είχε το αξίωμα του αρχιναυάρχου όλων των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων.
Είχε ασθενή χαρακτήρα και περιορισμένη αντίληψη και τον παρέσυραν άλλοτε ο Θεμιστοκλής και άλλοτε ο Αδάμαντος, ναύαρχος των Κορινθίων. Για να μείνει και να ναυμαχήσει στο Αρτεμίσιο, ο Θεμιστοκλής τον δωροδόκησε αντί 5 ταλάντων (και ο Αδείμαντος αντί 3 άλλων), από τα 30 τάλαντα που πρόσφεραν οι Ευβοείς στον Αθηναίο ναύαρχο. Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε πριν από την ναυμαχία της Σαλαμίνας, ύψωσε το ραβδί του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή, επειδή ο τελευταίος επέμενε να μείνει ο ελληνικός στόλος εκεί και να πολεμήσει τον περσικό. Τότε ο Θεμιστοκλής του απάντησε με το παροιμιώδες: "Πάταξον μεν, άκουσον δε!".
Μετά το τέλος του αγώνα, στον Ευρυβιάδη απονεμήθηκε, με επιμονή των Λακεδαιμονίων και άλλων Πελοποννησίων, το αριστείο της ανδρείας, ενώ στον Θεμιστοκλή μόνο το βραβείο σοφίας .ΠΗΓΗ -ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου