Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΑΦΗΓΗΜΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το παλιό λιμάνι το καλούμενο και ¨ "Ενετικό λιμάνι" των Χανίων εκείνη την εποχή ήταν όλο ζωή. Κι όχι, βεβαίως από τουρίστες που δεν γνώριζαν οι Χανιώτες ούτε την μυρωδιά τους. Άλλωστε ο μαζικός τουρισμός ξεκίνησε από την πανέμορφη Ρόδο.
Τον οργασμό εκείνο τον δημιουργούσε μια ετερόκλιτη κίνηση¨ Τα ψαροκάικα {ψαρότρατες} έπλεαν νωχελικά στο λιμάνι με τους ξυπόλητους εργάτες των καραβιών να μπαλώνουν στη στεριά τα απλωμένα δίχτυα τους, που τα ψώνιζαν τ`αφεντικά, από το κατάστημα του Χαχαρίδη στην Χάληδων. Ταξίδευαν νύχτα μέρα ως τις ακτές της Λιβύης, όπου επέστρεφαν νικητές και τροπαιοφόροι με γεμάτα ψάρια συντηρημένα με πάγο, στ`αμπάρια τους.Έτσι θησαύρισαν αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών και απέκτησαν και μεγαλύτερα φορτηγά πλοία ,καθώς επίσης και επιβατικά καράβια της Ελληνικής ακτοπλοϊας. Στο λιμάνι επίσης έδεναν και οι μικρές φορτηγίδες τα ονομαζόμενα "μότορ σίπς." Εκεί εισερχόταν εντός τους, οι λιμενεργάτες όπου με τους μικρούς γερανούς των καραβιών ξεφόρτωναν το εμπορικό τους φορτίο.Στην στεριά ανέμεναν υπομονετικά τα μακρόστενα κάρα με υποζύγια ένα ή δύο άλογα.Φόρτωναν τα εμπορευματοκιβώτια {κόλα} ή τα σακιά με το τσιμέντο και τα μετέφεραν στα πρακτορεία μεταφορών για να ενεργηθεί πάραυτα η διανομή προς τους παραλήπτες. Στην μέση του λιμανιού δέσποζε το κτίριο με την επιγραφή "Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων" και παραδίπλα τα γραφεία των¨ "Εργατών Λιμένος Χανίων."
Πιο εκεί υπήρχε κι ένα μικρό τελωνειακό φυλάκιο με δύο τελωνειακούς υπαλλήλους.
Στο καφενείο που ήταν δίπλα στα γραφεία των ιδιοκτητών έβλεπες ναυτεργάτες και ψαράδες της αγοράς να πίνουν τσικουδιές και να διηγούνται ναυτικές ιστορίες.
Παραπλεύρως του λιμεναρχείου υπήρχαν δύο μαγέρεικα. Σ`αυτά σύχναζε ο εργατόκοσμος του λιμανιού. Προηγουμένως το πλήρωμα των ψαροκάϊκων μόλις επέστρεφε από την Αφρική πήγαιναν¨ όποιος δεν είχε οικογένεια, κατ`ευθείαν στην οδό Μίνωος όπου κατοικούσαν οι γυναίκες του πληρωμένου έρωτα.Στα πόδια τους ακουμπούσαν το μεροκάματο της ημέρας και την ορμική τους ενέργεια.Μετά κατηφόριζαν για το ταβερνάκι του "Λιναρδάκη" για πατσά και κανένα κρασάκι.
Όταν μεσημέριαζε έκαναν διάλειμμα από την εργασία τους.Τότε τους καλούσε ο μάγειρας του καϊκιού για να γευτούν την περίφημη κακαβιά φτιαγμένη με μαεστρία από άφθονα φρέσκα βραστά ψάρια.
Στην πόλη των Χανίων ο κόσμος πήγαινε τους περιπάτους του στον "Δημοτικό κήπο" -όσοι είχαν μικρά παιδιά-, και στην περιοχή του "Μπόλαρη" όπου υπήρχε το "νυφοπάζαρο" με τις κλεφτές διασταυρούμενες ματιές μεταξύ των νέων αρσενικών, και θηλυκών.
Στους τοπικούς κινηματογράφους συνωστιζόταν σε ουρές το λαϊκό κοινό όπου παρακολουθούσε ασπρόμαυρες Ελληνικές ταινίες, Ευρωπαϊκές, και Αμερικάνικες.
Την ηρεμία της πόλης την διατάρασσαν μόνο οι πολιτικές αψιμαχίες, το κυνήγι της αριστεράς από την νικήτρια παράταξη, και το δάκρυ των γονέων από την μετανάστευση των νεαρών βλαστών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου