Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΕΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
O Φώτης Κουβέλης ήταν έτοιμος να δεχτεί το καλοκαίρι την πρόταση της συγκυβέρνησης για την προεδρία της δημοκρατίας. Διαπίστωσε όμως ότι αντιδρούσε δημόσια το κόμμα του για αυτήν την αποδοχή.Για να μην μείνει εκτός πολιτικής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ όπου ήταν ιδρυτικό μέλος και αποχώρησε με οξύς καταγγελίες για να ιδρύσει το δικό του κόμμα. Εδώ μπαίνει το ερώτημα.Έχει αρχές η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης; Την μία φορά συνεργάζεται με την Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ για να "σώσει" την χώρα και μοιράζεται με τα κόμματα που κυβερνούν, τις θέσεις εξουσίας. Τώρα θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική για να "ξανασώσει" για δεύτερη φορά την χώρα και να πάρει κομμάτι εξουσίας. Επαναλαμβάνω. Έχει ηθικές, πολιτικές, αλλά και ιδεολογικές αρχές ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ; Μήπως μόνον για την διανομή της εξουσίας ενδιαφέρονται και δεκάρα δεν δίνουν για τα λαϊκά συμφέροντα;Άλλωστε δεν ισχυριζόμαστε ότι θα είναι το μοναδικό κόμμα που το πράττει.
ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;
Ποιος φταίει για την τύχη του;
Σίγουρα δεν φταίει η τσιγγάνα.
Που {δεν} διαβάζει τις μοίρες
στο φλιτζάνι του καφέ.
Μην ασκείτε κριτική στους άλλους.
Ότι φταίνε για όλα τα άσχημα
του κόσμου και για την δική σας
την ανοησία.
Αν χύνετε το κύπελο το γάλα
μόλις γεμίσει εσείς φταίτε.
Αν δεν παίρνετε αποφάσεις
για το μέλλον σας εσείς φταίτε.
Αν δεν μπορείτε να σηκώσετε
τον κόσμο με τις πράξεις σας.
εσείς πάλι θα φταίτε.
Η κριτική σας δεν αφορά τους άλλους.
Εσάς αφορά που δεν έχετε το θάρρος
να δείτε κατάματα τον εαυτόν σας.
Και το δικό σας μέλλον.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
" Στο βάθος όμως ο ρόλος του διανοούμενου δεν άλλαξε: οφείλει να ελέγχει, δηλαδή να αμφισβητεί την εξουσία, αυτός ο θεμελιώδης ρόλος παραμένει."
ΕΝΤΣΟ ΤΡΑΒΕΡΣΟ
Το πολιτικό σύστημα έτσι όπως λειτουργεί δεν το σώζει ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Από το Ελληνικό πολιτικό σύστημα λείπει η σοβαρότητα και ο μακρόπνοος σχεδιασμός.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
Στις 25/4 οι εφοπλιστές «συλλαμβάνονται» να μην έχουν πληρώσει όχι μόνο την έκτακτη εισφορά για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά να εμφανίζουν και χρέη 100 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία. Η έκτακτη εισφορά αυτή ήταν αρχικά εθελοντική μέχρι που τον Ιούλιο του 2013 με νομοθετική διάταξη έγινε υποχρεωτική. Υποκύπτοντας όμως στις πιέσεις των εφοπλιστών η κυβέρνηση κράτησε τη σχετική διάταξη στο συρτάρι.
Με τροπολογία (στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες) τον Ιούλιο του 2014, η κυβέρνηση επανέφερε το καθεστώς της οικειοθελούς εισφοράς ενώ το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε ποτέ ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα ενώ τα πλοία με ελληνική σημαία μειώνονται και η αφορολόγητη κερδοφορία αυξάνεται, η τάξη των εφοπλιστών όλο και περισσότερο ανακατεύεται με τον δημόσιο πολιτικό βίο.
Επιπλέον ένας άλλος κυβερνητικός μποναμάς (21/7) στην ακτοπλοΐα ακυρώνει την υποχρέωση αντικατάστασης των γερασμένων πλοίων την ώρα που οι συχνές βλάβες κάνουν συχνά απαγορευτική τη σύνδεση με τους νησιώτες.Τέλος ακόμα ψάχνουν οι αρχές ποιοι διακινούν λαθραίο πετρέλαιο ή τσιγάρα, τίνος ήταν το πλοίο με τους 2 τόνους ηρωίνης ή για ποιο λόγο κινδύνεψαν να καούν 478 άνθρωποι και πόσοι κάηκαν!
Τι από όλα αυτά δεν καταλαβαίνει άραγε ο απλός πολίτης αυτής της χώρας;
ΕΦ. ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΦΑΤΡΙΕΣ
Ανυπέρβλητος φραγμός εχώριζε τα δύο κόμματα, τας δύο φατρίας. Έλεγες ότι συνέζων διά να μισώνται, ότι η τύχη τους έβαλε συγκατοίκους της αυτής πόλεως διά να τρώγωνται. Ο εκάστοτε ισχυρός της ημέρας, δήμαρχος ή βουλευτής ή όπως εκαλείτο, εφήρμοζε κατά πλάτος το δημώδες αξίωμα: «Το ’να παιδί, καλό παιδί· τ’ άλλο δεν είχε μάννα». Ήτο προστάτης της οικογενείας, των οικείων, των φίλων, του κόμματος, όχι προστάτης της πόλεως.
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Ποιος «ευθύνεται»;
Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως, για τα προβλήματα που εμφανίζονται στο παιδί, δεν ευθύνεται η δυσλειτουργική σχέση μητέρας – παιδιού, ή πατέρα – παιδιού. Αίτιο αποτελεί, η συναλλαγή και η αλληλεπίδραση πατέρα-μητέρας, που ορίζουν την οικογενειακή ατμόσφαιρα και το αν αυτή θα είναι τελικά λειτουργική ή όχι. «Αν οι ενδοψυχικές σχέσεις των γονέων είναι ανώριμες και παθολογικές, το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσουν μία κακή οικογενειακή ατμόσφαιρα. Αυτό μεταφράζεται σε συχνές συγκρούσεις, όπου τα παιδιά συνειδητά ή ασυνείδητα χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον του συντρόφου, ή ως «αντικείμενα» για την ικανοποίηση ανεκπλήρωτων συναισθηματικών αναγκών».
Οι επιπτώσεις από αυτή την «πάλη» είναι σοβαρές και προκαλούν τραύματα στις ψυχές των παιδιών, που δύσκολα «αποχωρίζονται» και στην ενήλικη ζωή τους. Η ευθύνη απέναντι στον ψυχισμό των παιδιών προϋποθέτει σεβασμό στην αξιοπρέπεια τους και ουσιαστική επαφή με τα αισθήματα εντός μας. Αυτό δρα επιδιορθωτικά σε ενδεχόμενα λάθη και ισορροπεί τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.
της Έλενας Κιουρκτση
ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ
"Σήμερα δεν υπάρχει ένα αληθινό ηθικό σύστημα, κι αυτό γιατί λείπουν οι συνθήκες που θα έκαναν έναν ηθικό κώδικα άξιο του ονόματός του. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Πάρα πολλές μηχανές, όπως έλεγα, και κοινωνικά οικοδομήματα παρεμποδίζουν την ορατότητα. Είναι αδύνατο να μιλάμε σήμερα για ένα αληθινό ηθικό σύστημα: Μπορούμε να μιλάμε μόνο για ηθικούς κώδικες συγκεκριμένων τάξεων που αντανακλούν τις ειδικές τους συνήθειες και συμφέροντα. Λείπουν οι βασικοί όροι που θα ‘καναν τους ανθρώπους ικανούς να έχουν μια νέα κοινωνική τάξη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου