Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΕΩΣ ΤΟ 1981 ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ


ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή με την δημιουργία του είχε ως συνιδρυτικά μέλη την "Δημοκρατική άμυνα" οργάνωση που είχε μεγάλη αίγλη στο εσωτερικό διότι έδρασε εντός των συνόρων με κίνδυνο ζωής, εναντίον της χούντας . Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ ήταν ριζοσπαστικός αριστερός αντιμπεριαλιστικός εθνοπατριωτικός. Στους κόλπους του είχε παλαιούς καπετάνιους του ΕΛΑΣ μέχρι και τον αρχηγό του στρατού του κομμουνιστικού ΕΛΑΣ Μάρκο Βαφειάδη. Βεβαίως για να διευρύνει την εκλογική του βάση συνεργαζόταν και με συντηρητικές προσωπικότητες ή εθνικιστές τύπου Στέλιου Παπαθεμελή. " Η Ελλάδα στους Έλληνες ήταν κεντρικό του σύνθημα.[Δηλαδή θα την αποσπούσε από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.}"Ισχυριζόταν ότι ήταν κόμμα των"μη προνομιούχων" όρος νεφελώδης και καθόλου μαρξιστικός για να χωράνε οι πάντες.
Το ΠΑΣΟΚ σιγά σιγά κυριάρχησε και ηγεμόνευσε στον αριστερό και κεντροαριστερό χώρο αφήνοντας πίσω το ιστορικό Κ.Κ.Ε όπου παγιδευμένο με την αριστερή πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ είχε το 1981 ως σύνθημα¨ "Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το Κ.Κ.Ε" Για το "Κ.Κ.ΕΣ" δεν το συζητάμε γιατί το ακολουθούσε μονάχα μια μικρή ομάδα διανοουμένων με ολιγάριθμους ψηφοφόρους. Πριν τις εκλογές του 1981 βλέποντας το ΠΑΣΟΚ πως πλησιάζει προς την εξουσία είχε λειάνει τον πολιτικό του λόγο και είχε βάλει αρκετό νερό στο κρασί του.Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία βρήκαν φωνή οι μισοί Έλληνες που είχαν υποαντιπροσωπευθεί εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου και της επικρατήσεως του σκληρού κράτους της δεξιάς.
ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΝ ΠΑΣΟΚ;
Όσοι ισχυρίζονται ότι ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ μιμείται τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ αυταπατώνται γιατί δεν έχει σχέση η μια εποχή με την άλλη.
Σήμερα τείνουν να εκλείψουν οι παλιές γενιές της κατοχής και του εμφυλίου.
Είναι άλλες εποχές οι σημερινές άλλοι άνθρωποι διαφορετικά προβλήματα.
Η μόνη ομοιότητα που μπορεί να προκύψει με το παλιό ΠΑΣΟΚ του ΑΝΔΡΕΑ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα βάλει νερό στο κρασί του όσο πλησιάζει στην ανάληψη των ευθυνών της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου