Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- 39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η δημοκρατία που εδραιώθηκε μετά τη πτώση της δικτατορίας κατά γενική εκτίμηση ήταν η πιο σταθερή δημοκρατία από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους.Το αντικομουνιστικό κράτος της δεξιάς μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας με ευθύνη και του ίδιου του Κ.Καραμανλή που νομιμοποίησε το Κ.Κ.Ε και θέλησε να βάλει τα θεμέλια μιας μετριοπαθούς φιλελεύθερης δημοκρατίας δυτικού τύπου.Παρά ταύτα μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ το 1981 θύλακες εμφυλιοπολεμικού διχασμού στις κρατικές δομές των σωμάτων ασφαλείας διατηρούσαν και ενημέρωναν τους φακέλους "κοινωνικών φρονημάτων" όπου φακέλωναν εκτός από τους κομμουνιστές και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.Το 1981 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αναγνωρίστηκε η Εαμική εθνική αντίσταση και αντιπροσωπεύτηκε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που ήταν αποκλεισμένο από την εξουσία. Αυτό βεβαίως φωτογράφησε και τις αντιφάσεις τις αποτυχίες και τα πισωγυρίσματα του κόμματος αυτού ,όπου μαζί με τη κυβερνητική φθορά και τα σκάνδαλα το οδήγησαν να απολέσει την εξουσία το 1989.Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επήλθαν κοσμογονικές πολιτικές αλλαγές στον πλανήτη με αποτέλεσμα την εθελουσία πτώση χωρίς αντίσταση , των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού και το τέλος του ψυχρού πολέμου, μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων.
Στον πλανήτη κυριάρχησε το δυτικό μοντέλο αστικής δημοκρατίας που προκάλεσε το καθηγητή του Χάρβαρντ Φράνσις Φουκουγιάμα να γράψει βιβλίο με τίτλο¨"το τέλος της ιστορίας." Το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας μην έχοντας αντίπαλο κυριαρχήθηκε από τις ακραίες ολιγαρχικές δυνάμεις που το έστρεψαν εναντίον των κατακτημένων δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.Η Ελλάδα με τις κυβερνήσεις της έκανε προσπάθειες να προσαρμοστεί στο διεθνές περιβάλλον. Επειδή όμως το μοντέλο παραγωγής της είχε ισχνή παραγωγική και οικονομική βάση δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί επαρκώς από τότε που εισήλθε στη ζώνη του ευρώ. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α την βρήκε υπερχρεωμένη να προσφεύγει στο διεθνή δανεισμό υπό την αυστηρή εποπτεία της τρόικα. Με αφορμή την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό πρόβλημα ,σήκωσαν κεφάλι οι δυνάμεις της αντίδρασης μέσω ενός φανατικού νεοναζιστικού μορφώματος τη "χρυσή αυγή" που θαυμάζει το χιτλερικό καθεστώς και αρνείται τη δημοκρατία.
Όσο η δημοκρατία θα διορθώνει τις πληγές της, και θα στηρίζει τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα , θα κόβει και τα πόδια στους εχθρούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου