Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
 ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Οι άνθρωποι δεν είναι πάντοτε διατεθειμένοι να πεθάνουν ήσυχα. Διότι η λιμοκτονία, που σε ορισμένους φέρνει λήθαργο και την ανημπόρια της απόγνωσης, σε άτομα διαφορετικού ταμπεραμέντου προξενεί τη νευρική αστάθεια της υστερίας και τρελή απόγνωση. Κι αυτοί στην απελπισία τους μπορεί να ανατρέψουν τα υπολείμματα οργάνωσης και να καταποντίσουν τον ίδιο τον πολτισμό στη προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν όπως μπορούν τις κυρίαρχες ανάγκες του ατόμου. "
- Τζων Μ. Κέυνς
ΠΗΓΗ ΒΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑ
Μετά την ήττα της στον Α/ παγκόσμιο πόλεμο  η Γερμανία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Ακρωτηριασμένη από εδάφη και αποικίες ,βρέθηκε καταχρεωμένη στους νικητές με υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις.Την εποχή εκείνη που ανέβηκε με εκλογές ο ΧΙΤΛΕΡ στην εξουσία υπήρχαν στην Γερμανία {έξι εκατ.} 6.000.000 άνεργοι.
Με το πρόγραμμα του υποσχέθηκε δουλειά σε όλους.
Η άνοδος του ολοκληρωτικού ναζισμού σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ήττας, και ταπείνωσης της Γερμανίας ήρθε σαν "νομοτέλεια" και ήταν αποτέλεσμα της  εκδικητικής μανίας των νικητών -κυρίως των Γάλλων-και των τεραστίων αποζημιώσεων που τις επέβαλλαν αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1929-32 Η Γερμανία των μεγάλων ποιητών και της υψηλής διανόησης, απαρνήθηκε το καλό εαυτόν της και με οδηγό τον ναζισμό αιματοκύλησε την Ευρώπη.
Η κατάσταση που βρέθηκε η νεαρή  δημοκρατία της Βαϊμάρης και ο αλληλοφαγωμός των κομμάτων, σοσιαλιστών και κομμουνιστών , συντηρητικών, και ακραίων, η δολοφονία των ηγετών των Σπαρτακιστών Κ. Λίμπνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ βάρυναν το κλίμα και έφεραν τους ναζί στην εξουσία.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα μοιάζει με φάρσα της ιστορίας.
Τ.I VOGEL
ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΠΗΓΗ ¨ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ {Σ.ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ}
Πως σχολιάζεται την άνοδο των ακροδεξιών στην Ελλάδα;
"Λυπάμαι βέβαια , τα ποσοστά είναι και πιο ψηλά από τα δικά μας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι απελπισμένοι όπως ήταν και σε μας το 1931, 1932 εκατομμύρια άνθρωποι απελπισμένοι. Πρέπει να αντλεί κανείς διδάγματα και για αυτό υπάρχει και η ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου