Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

"Ο όρος φασισμός προέρχεται από την ιταλική λέξη Fascismo που ετυμολογείται από την λατινική «fasces» (φάσκες, ενικός: fascis, ιταλικά fascio :φάσιο) που ονομάζονταν συγκεκριμένο αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα εξουσίας, που απεικόνιζε «ράβδους δεμένες γύρω από έναν πέλεκυ».
Η λέξη παραπέμπει στους «littores» (λιτόρες) που ήταν ένα είδος ομάδων σωματοφυλάκων των γερουσιαστών της Ρώμης οι οποίοι διακρίνονταν από μια ράβδο που κρατούσαν και η οποία ήταν το σύμβολο της εξουσίας τους. Οι fasces ήταν στην Ρώμη σύμβολο της εξουσίας των δικαστών και συμβόλιζαν την «ισχύ δια της ενώσεως»: μια μόνο ράβδος σπάζει εύκολα, ενώ μια δέσμη πολύ δύσκολα. Οι ράβδοι δεμένες γύρω από έναν διπλό πέλεκυ που έγινε το σύμβολο του φασισμού. Η αντιστοιχία με τους φασίστες της δεκαετίας του '20 βρίσκεται στο ότι οι πρώτες ομάδες φασιστών που σχηματίστηκαν στην Ιταλία ονομάστηκαν «fascio di combattimento», δηλαδή ομάδες-δέσμες μάχης
Όταν ο σύγχρονος άνθρωπος ακούει ή γράφει για φασισμό ή ναζισμό τι καταλαβαίνει; Ότι ο"φασισμός" και "ο ναζισμός" έχει την έννοια των ολοκληρωτικών καθεστώτων που αιματοκύλισαν την Ευρώπη τον 20 {ΕΙΚΟΣΤΌ} αιώνα. Η φασιστική ισχύ δια της ενώσεως, στην αρχαία Ρώμη σήμαινε δύναμη και εξουσία, και κάποιον τον προδιαθέτει αρνητικά. Υπάρχει επίσης η σοσιαλιστική αλληλεγγύη, και το μοίρασμα του κόσμου.Υπάρχει ακόμη και η φιλελεύθερη σκέψη που βασίζεται στην αυτενέργεια, και στην ελεύθερη, ατομική πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου