Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ
Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
Η ΣΑΤΡΑΠΕΙΑ
Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος
για τα ωραία και μεγάλα έργα
η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα
ενθάρρυνσι κ' επιτυχία να σε αρνείται·
να σ' εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,
και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες.
Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις
(η μέρα που αφέθηκες κ' ενδίδεις),
και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
και πιαίνεις στον μονάρχην Αρταξέρξη
που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,
και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια.
Και σύ τα δέχεσαι με απελπισία
αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις.
Αλλα ζητεί η ψυχή σου, γι' άλλα κλαίει·
τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,
τα δύσκολα και τ' ανεκτίμητα Εύγε·
την Αγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους.
Αυτά πού θα στα δώσει ο Αρταξέρξης,
αυτά πού θα τα βρείς στη σατραπεία·
και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.
Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ
Σ.Σ {Το ποίημα υπαινίσσεται το Σπαρτιάτη στρατηγό Δημάρατο.}
Ο Αλικιβιάδης ήταν εξέχων πολιτικός ρήτορας και στρατηγός. Φίλος και μαθητής του Σωκράτη με περιπετειώδη πολιτικό βίο.
'Όπως και στις ημέρες μας και πάντοτε όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, ήταν και τότε στην επικαιρότητα τα πολιτικά πάθη και οι πολιτικές αντιπαλότητες.
Αλλά πως να χαρακτηρίσει κανείς και τους αρχαίους Αθηναίους όπου ενώ τους είχε προδώσει δύο φορές ταν ανακάλεσαν και τον έκαναν πάλι στρατηγό!!
"Ο Αλκιβιάδης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού πολέμου ως στρατηγικός σύμβουλος, στρατιωτικός και πολιτικός.
"Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Αλκιβιάδης άλλαξε τις πολιτικές του συμμαχίες αρκετές φορές. Στην πατρική του Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του 410 π.Χ, υιοθέτησε μια επιθετική ξένη πολιτική, και ήταν εξέχων υποστηρικτής της εκστρατείας στη Σικελία, αλλά έφυγε στη Σπάρτη, όταν οι πολιτικοί του εχθροί υπέβαλαν μήνυση για ιεροσυλία. Στη Σπάρτη, υπηρέτησε ως στρατηγικός σύμβουλος, προτείνοντας ή επιβλέποντας μεγάλες εκστρατείες κατά της Αθήνας."
Ο μεγάλος αντιφατικός Αλκιβιάδης βοήθησε και τους συμπολίτες του Αθηναίους να καταστρέψουν τους Σπαρτιάτες, και τους αντιπάλους των Σπαρτιάτες να καταστρέψουν τους Αθηναίους.Τι ήταν τελικά αυτός ο Αλκμεωνίδης και ανιψιός του ΠΕΡΙΚΛΗ; Ήταν ένας φιλόδοξος αδίστακτος και τυχοδιώκτης, που δεν δίσταζε προ ουδενός και αυτομολούσε στα ζόρικα στον αντίπαλο.
"Στα χρόνια που υπηρέτησε τη Σπάρτη, ο Αλκιβιάδης έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της Αθήνας - η κατάληψη της Δεκέλειας και οι εξεγέρσεις αρκετών κριτικών αθηναϊκών θεμάτων διεξήχθησαν είτε λόγω της γνώμης του είτε υπό τη διοίκηση του.
Και στη Σπάρτη, ωστόσο, ο Αλκιβιάδης απέκτησε ισχυρούς εχθρούς και αποστάτησε στην Περσία. Εκεί υπηρέτησε ως σύμβουλος του σατράπη Τισσαφέρνη, μέχρι να του ζητήσουν οι Αθηναίοι να επιστρέψει. Τότε, υπηρέτησε ως Αθηναίος Στρατηγός για αρκετά χρόνια, αλλά οι εχθροί του κατάφεραν να τον εξορίσουν για δεύτερη φορά.
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά αθηναϊκών νικών που ανάγκασαν τη Σπάρτη να ζητήσει ειρήνη."
{ΠΗΓΗ ΒΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου