Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011
skip to main | skip to sidebar
ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΑΥΡΑ
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011
Εκπρόσωποι των αρχών, αγαπητές κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Πριν μιλήσω για τον Ανδρέα Τρακάκη θα σας
αναφέρω τα λόγια γνωστών ξένων συγγραφέων για την δυσκολία της έμπνευσης και του λογοτεχνικού γραψίματος. «Ποτέ δεν μπλοκάρομαι. Όταν δεν μου έρχεται να γράψω ή δεν έχω τι να γράψω δεν γράφω. Το γράψιμο δεν πρέπει να είναι δουλειά. Αν είναι δουλειά είσαι γραφιάς. Εξάλλου το να μη γράφεις είναι σημαντικό κομμάτι του γραψίματος». Λέει ο Αλεξάντερ Χέμον
«Ποτέ δεν μλοκάρομαι. Απλώς με πιάνουν τεμπελιές ή διασκεδάζω πάρα πολύ.»Λέει ο Άρνολντ Τόϋμπι.
«Συχνά γράφω έξη χάλια προτάσεις μέχρι να φθάσω στην εβδόμη, που είναι καλή. Αλλά πρέπει να γράψω της έξη για να φθάσω στην εβδόμη». Λέει ο σερ Κόναλ άρθρουρ Ντόϋλ.
Σε κάθε περίπτωση το γράψιμο είναι η ιδιωτική οδός του κάθε συγγραφέα. Είναι γνωστή η απάντηση του Γάλλου συγγραφέα Γκυστάβ Φλωμπέρ όταν τον ρώτησαν αν είναι υπαρκτό πρόσωπο η μαντάμ Μποβαρύ."Η Μανταμάμ Μποβαρύ είμαι εγώ". Η πόλη μας διαθέτει αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους.Ένας απ` αυτούς που ξεχωρίζουν, είναι και ο Ανδρέας Τρακάκης άξιο πνευματικό τέκνο, των Χανίων. Τα διηγήματα του είναι μικρά κομψοτεχνήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι βιωμένη πραγματικότητα την οποία σμίλεψε με την ενδελεχή παρατηρητικότητα του σε τέχνη του λόγου.
Ο Ανδρέας Τρακάκης γεννήθηκε το 1939 στην Σητεία. Εκεί έζησε μονάχα ένα χρόνο. Κατάγεται από την Παλαιόχωρα Σελίνου. Τέλειωσε το γυμνάσιο το 1957 και την νομική Αθηνών το 1963. Από το 1972 άσκησε το επάγγελμα του συμβολαιογράφου στα Χανιά μέχρι την συνταξιοδότηση του. Παράλληλα με το επάγγελμα του συμβολαιογράφου ασχολείται με την αγάπη του, που είναι η ιστορία και η λογοτεχνία, με ειδικότητα στο διήγημα. Έχει γράψει πολλά άρθρα πάνω στην τρέχουσα επικαιρότητα. Οι πνευματικές του εργασίες δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στα Χανιά και στην Αθήνα. Διηγήματα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Κρήτη» και στις Αθηναϊκές εφημερίδες «Εξόρμηση» «Ελευθεροτυπία» και «Τα νέα». Άρθρα του στο περιοδικό «Κρήτη» στην Χριστιανική και την λογοτεχνική επιθεώρηση. Το διήγημα του «ο θείος από την Αμερική» πήρε το πρώτο βραβείο στο πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος που έγινε στην Κόρινθο από το πνευματικό κέντρο του Δήμου Κορινθίων και το σωματείο λόγου και τέχνης «οι αλκυονίδες». Το 2006 στις 3 Ιουλίου δημοσιεύει στην «Αυριανή» άρθρο για τον μαύρο πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη Τζέσε Όουεν τον Αύγουστο του 1936 στο Βερολίνο. Ο δικτάτωρ Αδόλφος Χίτλερ μόλις έμαθε ότι ο πρωταθλητής δεν ήταν της Αρείας φυλής αρνήθηκε να του επιδώσει το κύπελλο κι έφυγε οργισμένος από το στάδιο. Το 2004 στις 27-12- δημοσιεύει στην «Αυριανή» το ιστορικό άρθρο «Ρωμαίοι αυτοκράτορες πριν από το μεγάλο Κωνσταντίνο φιλικοί προς τον Χριστιανισμό». Στις 15-2 -το 2004 δημοσιεύει στην «Αυριανή το άρθρο «Μορφές ηρώων μαζικής κουλτούρας» όπου αναλύει το φανταστικό τους περιεχόμενο το οποίο προέρχεται από πραγματικές ιστορίες. Στις 11-4- 2005 δημοσιεύει στην «Αυριανή τις «Αναμνήσεις από την Πρέβεζα» τόπο που αυτοκτόνησε ο μελαγχολικός ιδανικός αυτόχειρας ποιητής Χανιώτης στην καταγωγή Κώστας Καρυωτάκης. Στις 3-5- 2005 δημοσιεύει στην «Αυριανή άρθρο για τον στρατηγό και πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ Ντε Γκωλ. Το 2006 δημοσιεύει στην «Αυριανή» τρία διηγήματα με τίτλο «Ένα ζεστό μεσημέρι» «Τα θηρία» και «Η φωτογραφία». Το 2006 στην Αυριανή τα διηγήματα «η απέναντι πλευρά του δρόμου», «ο Σάκης» ,και «το λαχείο». Τέλος το 2008, στην «Αυριανή» το άρθρο» «Πέρα από την ιστορία» αναφερόμενος σε μύθους φανταστικά γεγονότα και θρύλους από την διεθνή παράδοση. Το 1994 εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο «Σμυρνιωτάκη» η συλλογή 18 διηγημάτων του, με γενικό τίτλο¨ "Οι αιχμάλωτοι»
ΠΟΙΗΣΗ
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου