Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η οικονομική κρίση άρχισε από την Αμερική με τα τοξικά ομόλογα. Μεταφέρθηκε σύντομα στην Ευρώπη, λόγω αλληλεξάρτησης των οικονομιών. Η τωρινή κρίση είναι δυνατή σαν σεισμός με πολλά Ρίχτερ. Από τον σεισμό πρώτα γκρεμίζονται τα σπίτια των φτωχών, μαζί με τα όνειρα τους. Μειώνονται και οι επιδιώξεις των μεσαίων για ακόμη μεγαλύτερη χλιδή επίδειξη και άνοδο, και πλήθος από αυτούς ακολουθούν τους φτωχούς στην άβυσσο. Το υπερκαταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης, που λάτρεψε ο δυτικός μεταπολεμικός άνθρωπος- το οποίο παρά τις αντιφάσεις του και τις ανισότητες ,του προσέφερε ευημερία- σαν μεταφυσική Θεότητα ψυχορραγεί πεσμένο στο έδαφος. Η Αμερική είναι υπερχρεωμένη. Ζει καταναλώνοντας με δανεικά. Στην Κίνα πληρώνει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τόκους. Η Ευρωπαϊκή ένωση είναι καταχρεωμένη. Οι Ευρωπαίοι ζουν και καταναλώνουν, κι αυτοί με δανεικά. Ασχέτως ότι βρήκαν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο για να κρύψουν τις δικές τους πομπές. Ο νεοφιλελευθερισμός των τελευταίων τριάντα χρόνων, είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο συγκεντρώσεως πλούτου, σε μια μικρή ολιγαρχία , και φτώχεια ανεργία και περιθωριοποίηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο καπιταλισμός μετεξελίχθηκε σε καπιταλισμό ελεεινής μορφής. . Δεν είναι ο κλασικός καπιταλισμός όπου ο βιομήχανος με το κεφάλαιο του, αποσπούσε υπεραξία από την εργασία των μισθωτών του εργοστασίου του. Ο καπιταλισμός μεταμορφώθηκε σε καζινοκαπιταλισμό. Κερδίζει φουσκώνοντας τα διεθνή χρηματιστήρια αδειάζει το χαρτοφυλάκιο του, πουλώντας μετοχές φούσκες, και φεύγει ανενόχλητος.
Με την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση επιχειρείται στην Ευρώπη με μοντέλο την Ελλάδα ,ο καπιταλισμός της καταστροφής εφαρμόζοντας το δόγμα του σοκ.
Θέλουν οι καπιταλιστές να διαλύσουν την Ελλάδα να ξεπουλήσουν αντί πινακίου φακής τον δημόσιο πλούτο της ,για να τον αγοράσουν με λίγες χιλιάδες εβρώ.
Να εκμεταλλευτούν τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας για ίδιο όφελος , με τον λαό ηττημένο και αμέτοχο. Θα καθήσει ο λαός αμέτοχος χωρίς να αντιδράσει;
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου