ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας του Α.Π.Θ κ. Ζήσης Παπαδημητρίου δήλωσε στη «Μέγα τηλεόραση» {εκπομπή Χασαπόπουλου –Αναγνωστάκη} ότι¨ «το 1998 όπου γινόταν διαπραγματεύσεις για την είσοδο μας στο ευρώ, η Ελλάδα συνάντησε άρνηση από την Γερμανία. Όταν όμως η Ελλάδα της ανέφερε για τα κατοχικά δάνεια τότε επίσπευσε τις διαδικασίες, για την ένταξη μας στην ευρωζώνη σε μικρό χρονικό διάστημα ,ενώ χρειαζόταν προετοιμασία τριών χρόνων». Κι ότι¨ «το κατοχικό δάνειο κοστολογείται σήμερα γύρω στα 80 δις ευρώ». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια χώρα μονίμως ελλειμματική, με ισχνή παραγωγική βάση, με χαλαρή δημόσια διοίκηση, και με πελατειακού τύπου οργάνωση, δεν χωρούσε στο στενό κοστούμι της Ο.Ν.Ε Όταν μάλιστα της αφαιρείτο το εκδοτικό προνόμιο της έκδοσης Εθνικού νομίσματος, και της υποτίμησης του, για να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία , και να προωθηθούν οι εξαγωγές. Στο διάστημα αυτό η χώρα έχασε μέρος του ισχνού παραγωγικού της δυναμικού. Οι δυναμικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ,αναχώρησαν για να επενδύσουν στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, όπου υπήρχε η διαφορά του φθηνότερου μισθολογικού κόστους.
Η ανοιχτή παγκόσμια αγορά , και το άνοιγμα των Ελληνικών συνόρων , αποτελείωσε την μικρομεσαία παραγωγή , η οποία δεν άντεξε τον ανταγωνισμό των χωρών του φθηνού εργατικού κόστους. Επίσης η αγροτική παραγωγή επλήγη ανεπανόρθωτα λόγω της ακρίβειας του ευρώ, σε σχέση με τις αγροτικές εξαγωγές των χωρών εκτός ευρώ. Η ανάπτυξη η οποία εμφανίστηκε στη Χώρα και επί Σημίτη και επί Καραμανλή, πριν την κρίση, δεν ήταν παραγωγική ανάπτυξη, αλλά δανεικά χρήματα που έπεσαν στην κατανάλωση. Αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να έχει την ίδια ποιότητα πολιτικού προσωπικού,
και δεν κάνει υπερβάσεις σε όλα τα επίπεδα , πολιτικό πολιτιστικό και οικονομικό, προσανατολιζόμενη σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, θα βράζει διαρκώς στο ζουμί της.
Αν παραμείνει στην Ο.Ν.Ε της επιφυλάσσεται από την Γερμανία διαρκής λιτότητα.
Εκτός Ο.Ν.Ε πάλι η Ελλάδα παραμένοντας στα ίδια, δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό, και διαρκώς θα πέφτει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.
ΜΕΤΑΛΛΑΧΤΗΚΕ Η Ε.Ε;
Αρκετοί διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι από τότε που έπεσε το Σοβιετικό μπλοκ ,
και επανενώθηκε η Γερμανία , δεν ενδιαφέρεται πια για την σύγκλιση βορά νότου
αλλά αφήνει να αναπτύσσεται μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, όπου η Γερμανία, θα είναι κυρίαρχος με την οικονομική της ευρωστία. Αυτό που δεν κατάφερε η Γερμανία με δύο παγκοσμίους πολέμους το καταφέρνει τώρα με την οικονομική της δύναμη.
Η Ευρώπη μετά την πτώση των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού χάνει σιγά σιγά το κοινωνικό της πρόσωπο, και εξελίσσεται συνεχώς υπό την σκέπη του νεοφιλελευθερισμού και του σοσιαλφιλελευθερισμού , σε Ευρώπη των μονοπωλίων, των τραπεζών, και του παρασιτικού κεφαλαίου, που τα κινήματα ονόμασαν καζινοκαπιταλισμό.
ΠΟΙΗΣΗ
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου