Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ -ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΑΥΡΑ- E:MAIL manousosdaskalakis@hotmail.com Έμπορος-Βιοτέχνης-Συνταξιούχος Ο.Α.Ε.Ε Συγγραφέας {Λογοτέχνης- Ποιητής-Αρθρογράφος στον Χανιώτικο τύπο} . Είναι παντρεμένος και έχει τριά κορίτσια. Η πρώτη είναι καθηγήτρια Αγλικών, και οι άλλες δύο είναι Δασκάλες.
Γεννήθηκε το 1948 στα Σφακιά, Χανίων, Κρήτης. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην πόλη των Χανίων το 1955, όταν ό ίδιος ήταν μόλις εφτά ετών.Κατάγεται από πολυμελή οικογένεια ,και λόγω φτώχειας άρχισε να εργάζεται μόλις τέλειωσε το δημοτικό σχολείο από 12 ετών.Ήταν πολύ καλός- άριστος μαθητής. Επειδή οι γονείς είχαν ανάγκη να εισέρχεται χρήμα στο σπίτι,λόγω άνεργου και φιλάσθενου πατέρα,εργάστηκε ως πλανόδιος μικροπωλητής.Πούλησε και τι δεν πούλησε. Κουλούρια, παγωτά ,και γλυκά,μένα τρίκυκλο καροτσάκι με ρόδες ποδηλάτου.
Αργότερα εργάστηκε ως πλανόδιος σουβλατζής με τρίροδο καρότσι, όταν στα Χανιά δεν υπήρχαν ακόμη ψητοπωλεία {σουβλατζίδικα} περίπου την χρονολογία 1963-67. Πούλησε και βραστά καλαμπόκια, μένα πλεκτό καλαμένιο πανιέρι τοποθετημένο σε σκάρα ποδηλάτου,καθώς και ψιλικά.
Θέλησε το 1966, να μάθει μια ξένη γλώσσα, και πήγε στο φροντιστήριο Αγγλικών {Δουβίτσα} νυχτερινός , για μόλις δύο χρόνια. Πήρε επαίνους και βραβεία, αλλά δεν πρόλαβε να τελειώσει γιατί κλήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Το 1968 στο φουλ της δικτατορίας, υπηρέτησε στον στρατό για 27 μήνες. Απολύθηκε με διαγωγή μετρία ,διότι έτσι τότε στιγματιζόταν οι αριστεροί. Σε εφηβική ηλικία,εισέπραξε όλη την φτώχεια και την καταφρόνια μια γεννιάς που γεννήθηκε στην κατεστραμένη Ελλάδα της κατοχής και του εμφυλίου. Όταν απολύθηκε από τον στρατό άνοιξε ένα κατάστημα παιδικών παιχνιδιών, στη Δημοτική αγορά Χανίων, για 7 χρόνια.Περιπλανήθηκε και σε άλλες μικρές επιχειρήσεις, ώσπου κατέληξε για 25 χρόνια ως παραγωγός Δερματίνων πορτοφολιών τσαντών, ζωνών, τα οποία έκανε διανομή χονδρικώς σε τουριστικα μαγαζιά σε Κρήτη και νησιά. Με το αγώνα του, και με την συμπαράσταση της συζύγου του Στέλλας δημιούργησε σεβαστή περιουσία. Από το 2008 βγήκε στην σύνταξη από το ΤΕΒΕ. Δεν διαθέτει πτυχία . Είναι αυτοδίδακτος. Έχει παρακολουθήσει το "ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο" του Δήμου Χανίων και νομικά σεμινάρια στο "Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου." Δεν έλειψε επίσης από καμιά επιστημονική και καλλιτεχνική εκδήλωση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Πάντα του άρεσε το διάβασμα και το γράψιμο.Έχει διαβάσει ιστορία,πολιτική οικονομία,ψυχολογία, αρχαία Ελληνική γραμματεία,σύχρονους φιλοσόφους, λογοτέχνες-ποιητές.Έχει εκλεγεί δύο φορές μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Πνευματικών δημιουργών Χανίων. Γράφει επί 35 και πλέον χρόνια άρθρα και σχόλια στον Χανιώτικο τύπο. Έχει εκδόσει με δικά του έξοδα τα εξής¨ {ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ-1994-ΠΟΙΗΜΑΤΑ-{ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ 1999, ΠΟΙΗΜΑΤΑ-{ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ 2002 {ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ] -{ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ 2006-ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ. "Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΕΑ-2009-ΝΟΥΒΕΛΑ- {ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΈΡΙ -ΠΟΙΗΜΑΤΑ 2010} ΤΟ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΒΛΈΜΜΑ Συλλογή διηγημάτων 2011. Δημοσιεύει επίσης τακτικά άρθρα και διηγήματα, στον τοπικό Χανιώτικο τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου