"Ξέρω ότι δεν είναι αρεστό σε πολλούς να ανατρέχει ο συνομιλητής τους στην ιστορία αλλά και χωρίς αυτό πώς μπορεί να γίνει κάποιου είδους ανάλυση;
Ζητάμε ποιότητα, να ξέρουμε τι ζητάμε λοιπόν. Τι ψάχνουμε; Έναν Σόλωνα μήπως; Να φέρει την τάξη; Ναι γιατί όχι. Μόνο που η βαρετή πραγματικότητα είναι ότι ο Σόλωνας δεν ήταν παρά συσχετιζόμενο μέλος της οικογένειας των Αλκμαιονιδών και ό,τι έκανε το έκανε μεν για το καλό της πόλης αλλά πάνω από όλα για τη διατήρηση της θέσης της οικογένειας. Ψάχνουμε μήπως έναν Κλεισθένη, που σφράγισε τη δημοκρατία; Μα μέλος των Αλκμαιονιδών ήταν και αυτός - τη δημοκρατία την επέβαλε με... Σπαρτιατικό στρατό (να φέρουμε τους Τούρκους να μας επιβάλουν πολίτευμα;). Μήπως θέλουμε την ποιότητα του Περικλή; Αλκμαιονίδης ήταν και αυτός του οποίου η πολιτική οδήγησε στον Πελοπονησιακό πόλεμο. Τόσοι πασίγνωστοι πολιτικοί άνδρες της δημοκρατικής Αθήνας όλοι Αλκμαιονίδες! Έναν μόνο να ξεχωρίσω, τον Θεμιστοκλή, μόνος γόνος μεσοαστικής οικογένειας τον οποίον χρησιμοποιήσαν εν καιρώ πολέμου για να τρέξει το λαό και μετά τον πετάξαν...
Ποιοι ήταν οι Αλκμαιονίδες; Η παλαιά βασιλική οικογένεια των Αθηνών ρε μάγκες. Ε ναι... εσείς τι λέτε; Να σας τα έλεγαν αυτά στο σχολείο; Τι να σας πουν; Ότι η άνοδος της μεσαίας τάξης ήταν έργο του Πεισίστρατου και ό,τι η δημοκρατία ήταν προτζεκτ των Αλκμαιονιδών για επανάκτηση της εξουσίας - οδηγώντας σε λιγότερο από 100 χρόνια στην τελική υποδούλωση της πόλης; Και τι να νοιαζε τους Αλκμαιονίδες... και 600 χρόνια αργότερα ακόμα οι ίδιοι ήταν στην εξουσία όχι μόνο της πόλης αλλά και πλέον της αυτοκρατορίας (Ηρώδης ο Αττικός - ο 2ος πιο πλούσιος Ρωμαίος πολίτης και ίσως στον κόσμο...). Βρέξει χιονίσει... παντός καιρού.
Και ποιος ήταν αυτός που έχτισε την Αθήνα της μεσαίας τάξης; Ναι ρε μάγκες, ο Πεισίστρατος. Ναι αυτός ο κακός ο τύρανος - αυτός ήταν που έλεγξε τους Αλκμαιονίδες και μεγάλο μέρος της παλαιάς ολιγαρχίας και κατάφερε να ανεβάσει τη μεσαία τάξη βάση της οποίας η Αθήνα έγινε ναυτική, εμπορική, πολιτική, στρατιωτική και πάνω από όλα πολιτιστική δύναμη. Πριν τον Πεισίστρατο η Αθήνα ήταν πόλη της συμφοράς που ζούσε με την ανάμνηση από περασμένα μεγαλεία.
Δεν ψάχνω τον ποιοτικό. Περισσότερο από μεμονωμένα πρόσωπα θα προτιμούσα ένα νέο σύστημα - κάποια κοινωνική ομάδα (δε πα να ναι βρώμικη...) με τα συμφέροντά της άρρηκτα δεμένα με τον τόπο (όπως όλοι αυτοί οι έμποροι και οι βιοτέχνες που σκάγαν εκατομμύρια από την τσέπη τους για τις επαναστάσεις...) - οι οποίοι να ανεβάσουν τα δικά τους πρόσωπα (βλέπε περίπτωση Πεισίστρατου) για να καθαρίσουν το τοπίο. Πολύ περισσότερο από τον καθησυχαστικό σοφο-Σόλωνα, ο κακός Πεισίστρατος είναι αυτός που θα έπρεπε να ψάχνουμε.
Σχολίασε ο/ Νίκος- {Πάνω σε άρθρο του Χρ.Γιανναρά που ζητούσε 10 φωστήρες να κυβερνήσουν τον τόπο.}| 18:14:28, Οκτώβριος 18th, 2011 "Καθημερινή"
ΠΟΙΗΣΗ
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου