Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ο ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΩΣ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το 539 π.Χ., τα στρατεύματα του Κύρου του Μεγάλου, του πρώτου βασιλιά της αρχαίας Περσίας, κατέκτησαν την πόλη της Βαβυλώνας. Αλλά οι επόμενες ενέργειές του ήταν αυτές που σήμαναν μια μεγάλη πρόοδο για τον Άνθρωπο. Ελευθέρωσε τους σκλάβους, διακήρυξε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τη θρησκεία τους και εδραίωσε φυλετική ισότητα. Αυτές και άλλες αποφάσεις καταγράφηκαν σε ένα κύλινδρο από ψημένο πηλό στην Ακκαδική γλώσσα με σφηνοειδή γραφή.
Το αρχαίο αυτό αρχείο, γνωστό σήμερα ως Κύλινδρος του Κύρου, θεωρείται ως ο πρώτος χάρτης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Έχει μεταφραστεί και στις έξι επίσημες γλώσσες των του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι διατάξεις του προσομοιάζουν με τα τέσσερα πρώτα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
«Το 1996 οι μεγάλοι τραπεζίτες των Η.Π.Α χρηματοδότησαν την δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των Η.Π.Α Μπιλ Κλίντον. Σε αντάλλαγμα άνοιξε τα σύνορα που χώριζαν τις τράπεζες από τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Εκείνη την εποχή ο νόμος Γκλας-Στίγκαλ του 1933 απαγόρευε στις εμπορικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα χρήματα των πελατών τους για να κερδοσκοπούν με διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Μπορούσαν μόνο να δανείζουν στους πελάτες και στις επιχειρήσεις. Ο υπουργός των οικονομικών καταρτίζει το ανάλογο νομοσχέδιο ενώ τρία χρόνια αργότερα ο επανεκλεγείς Κλίντον υπογράφει τον νόμο, ο οποίος προκάλεσε το κερδοσκοπικό όργιο της δεκαετίας του 2.000 και κατέληξε στο οικονομικό κράχ του 2008.»

ΠΗΓΗ ΣΕΡΖ ΧΑΛΙΜΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : “LE MONT DIPLOMATIQUE” «ΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου