Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ 180.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΔΩΡΗΤΗ.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το Ωδείο Χανίων δωρεάν στην πόλη, της πλούσιας κληρονόμου Έλενας Σκυλίτση συζύγου του μεγάλου πολιτικού Ελ. Βενιζέλου ανήκει στην πόλη και την κοινωνία των Χανίων και διαχειριστής είναι¨ "ο σύνδεσμος για την διάδοση των καλών τεχνών στην Κρήτη."
Δεν είναι ούτε τσιφλίκι του συνδέσμου ούτε ιδιοκτησία του για να επιστέφει πίσω 180.000 ευρώ δωρεάν, και αυτό οφείλει να το γνωρίζει το εκάστοτε Δ.Σ και ο{η} πρόεδρος του.
"Τη χορηγία, όπως είναι γνωστό, προσέφερε το Ίδρυμα Φίλων Αλίκης Βατικιώτη και ο σύζυγός της Στ. Φάραντ. Ο ίδιος χορηγός έχει προσφέρει στο παρελθόν ακόμη δύο χορηγίες στο Ωδείο, συνολικού ύψους 240.000 ευρώ περίπου.
Η χορηγία αυτή αποτελούσε συνέχεια των παλαιοτέρων, οι οποίες αξιοποιήθηκαν πλήρως από τα προηγούμενα Δ.Σ., σύμφωνα με τους όρους που είχε θέσει ο χορηγός. Είχε δε ενταχθεί σε μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης όλου του έργου, βάσει αρχιτεκτονικής μελέτης εγκεκριμένης από το Κ.Α.Σ., που είχε συνταχθεί, αφιλοκερδώς, για τον σκοπό αυτό.
Για το θέμα αυτό που πήρε ευρεία δημοσιότητα στην πόλη μας μέσω επιστολών στα "Χ.Ν", παραθέτουμε χαρακτηριστικά κατατοπιστικά αποσπάσματα της κ. Έμυ Παπαβασιλείου πολιτικού μηχανικού, και ποιήτριας, στελέχους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Χανίων και μέλους του Δ.Σ του "Πνευματικού Κέντρου Χανίων" όπου στηλιτεύει την συμπεριφορά του Δ.Σ του "συνδέσμου για την διάδοση των καλών τεχνών στην Κρήτη " που έχει την ευθύνη του Ωδείου Χανίων.
" Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το Δ.Σ. διαφώνησε, διότι ήθελε να γίνει πρώτα ο εξωραϊσμός των όψεων του κτηρίου αντί της προτεινόμενης από τον χορηγό και τους μελετητές, με λειτουργικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια, αναβάθμισης του εσωτερικού.
Εφόσον δηλαδή δεν έγιναν δεκτοί οι όροι του Δ.Σ., των οποίων η ορθότητα ελέγχεται, το Δ.Σ. προτίμησε να στερήσει από τον πολιτιστικό οργανισμό που θέλει να υπηρετήσει, τη ζωτικής σημασίας χορηγία. Γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Επί του συγκεκριμένου ερωτήματος νομίζω ότι δικαιούνται οι εργαζόμενοι, οι χρήστες των υπηρεσιών του Ωδείου, αλλά και οι πολίτες των Χανίων μια πειστική απάντηση."
"Ο κ. Δημήτρης Αντωνακάκης έχει πικραθεί πολλές φορές από τα Χανιά, για την προκοπή των οποίων δούλεψε τόσα χρόνια, κι αυτό με κάνει να ντρέπομαι.
7. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης σαν και αυτή που αντιμετωπίζουμε είναι τουλάχιστον ακατανόητο να προσφέρει ένας δωρητής, στη μνήμη της γυναίκας του, ένα αξιοσέβαστο ποσόν σε έναν φορέα για να πραγματοποιήσει τους στόχους του, και να μην του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να εξασφαλίσει την ποιότητα του έργου που θέλει να χρηματοδοτήσει (**).
* Τη χορηγία, όπως είναι γνωστό, προσέφερε το Ίδρυμα Φίλων Αλίκης Βατικιώτη και ο σύζυγός της Στ. Φάραντ. Ο ίδιος χορηγός έχει προσφέρει στο παρελθόν ακόμη δύο χορηγίες στο Ωδείο, συνολικού ύψους 240.000 ευρώ περίπου.
Και συνεχίζει επισημαίνοντας ευστόχως και δικαίως η κ. Παπαβασιλείου ότι¨
"Είναι γεγονός ότι η συλλογική δράση εξακολουθεί να αποτελεί μια τραυματική εμπειρία σε αυτή τη χώρα. Άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί ανιδιοτελώς και με αυταπάρνηση σε συλλογικούς φορείς κι έχουν προσφέρει χειροπιαστό έργο μέσα από τόσες δυσκολίες, λοιδορούνται και δίνονται βορά στις ανθρωποφαγικές ορέξεις μας, όταν αλλάζει χέρια ή σκοπιμότητες η (όποια) εξουσία. Νομίζω ότι πρόκειται για τιμωρία στη χειρότερη μορφή μοναξιάς. Στην ιδιαιτερότητά μας αυτή θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που αποτρέπουν αξιόλογους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά."
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Δημήτρης Αντωνακάκης υπήρξε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος στο Κ.Α.Μ {Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου} με έδρα το Μεγάλο Αρσενάλι στο παλιό λιμάνι.}
Ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη είναι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες,, έχουν σχεδιάσει μεγάλα και σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα στην Αττική, και είναι καταξιωμένοι διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου