Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ¨ΛΑΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Προσωπικά είμαι άθεος και δεν πιστεύω στις θρησκείες.
Πως όμως ο απλός αμαθής λαός βιώνει την θρησκεία και εν προκειμένω την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία; Την βιώνει τηρώντας την επιφάνεια της θρησκευτικής πίστης.
{Άλλωστε η Χριστιανική θρησκεία έχασε- ως θρησκεία φτωχών αλιέων που ήταν οι μαθητές του Χριστού όπου ζούσαν σε πρωτόγονες κομμουνιστικές κοινότητες τις "αγάπες" -το νόημα της από τότε που έγινε επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα μοναστήρια επί Θεοδοσίου, απέκτησαν τεράστιες κτηματικές περιουσίες και απασχολούσαν χιλιάδες δούλους, και δουλοπάροικους. Η διαστρωμάτωση των πιστών απέκτησε ταξικό περιεχόμενο και καθαγιάστηκε από την εκκλησία η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.}
Φυσικά ο ημιμαθής λαός δεν έχει την δυνατότητα να εντρυφήσει στην φιλοσοφία της θρησκείας,και στα θετικά της μηνύματα.Πιστεύει στα "θαύματα" και ακολουθεί τις επιφανειακές συνήθειες του λαού. Τακτικός εκκλησιασμός θεία μετάληψη συνήθως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Ακολουθεί στολισμός Χριστουγενιάτικου δέντρου στο σπίτι, και χοιρινό στο τραπέζι την ημέρα των Χριστουγένων. Την μεγάλη εβδομάδα πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι κυρίως γυναίκες στους "χαιρετισμούς" , και νέοι και γέροι ακολουθούν τον ιερέα στην περιφορά του επιταφίου στους δρόμους της ενορίας.Το "Μεγάλο Σάββατο" την νύχτα οδεύουν στην εκκλησία για "ν`αναστήσουν" τον Χριστό μαζί με τον παπά και παρακολουθήσουν το "κάψιμο του Ιούδα" από τους νέους της γειτονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου