Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ Ο ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΡΤ-Ενημέρωση Εργαζομένων
Κρίτων Αρσένης: Στο ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση των Κινημάτων

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Εν τοις πράγμασι επιτυχημένη η επιλογή τότε, του Κρίτωνα Αρσένη ως υποψήφιου ευρωβουλευτή, από τον Γ.Α.Παπανδρέου.
Τώρα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.



"Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου εντάχθηκε μετά από πρόταση των Κινημάτων ο Κρίτων Αρσένης. Σε δήλωση του, χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητική την πρόταση που του έγινε και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη μάχη στο πλευρό των κινημάτων ενάντια στην αρπαγή της γης και της δημόσιας περιουσίας αλλά και στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών για μία ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου.
Ο Κρίτων Αρσένης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977 και είναι γιος του Δημοκράτη και της Μαρίας. Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής τον Ιούλιο του 2009. Τον Μάϊο του 2013 ανεξαρτητοποιήθηκε καθώς διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνοντας – έτσι - την κάθετη αντίθεσή του με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και την εκποίηση της ΕΥΑΘ.
Νωρίτερα και πριν από την ανεξαρτητοποίησή του, ο Κρίτων Αρσένης καταθέτει στις 6 Οκτωβρίου του 2009, κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των Σκουριών ενώ τον Ιανουάριο του 2010 είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής που επισκέπτεται τις Σκουριές. Στις 6 Μαΐου του ίδιου χρόνου είναι ο βασικός εισηγητής διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της Ε.Ε.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, με πρωτοβουλία Κρίτωνα Αρσένη, υπερψηφίζεται ψήφισμα για τις νησιωτικές περιοχές με στόχο την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των κατοίκων των νησιών, τόσο αναφορικά με τη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και σχετικά με το κόστος των προϊόντων αλλά και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά.
Το 2011 καταγγέλλει τις προνομιακές σχέσεις της τρόϊκας με επιχειρηματίες και λομπίστες.
Τον Νοέμβριο του 2012 έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση καταγγέλλοντας το «εμπόριο ελπίδας» στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ανυπόστατες προσδοκίες που δημιουργούσαν. Τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε αρνητικά στο χωροταξικό του Τουρισμού. Δύο μήνες πριν, τον Μάρτιο του 2011, είναι συνιδρυτής της Διακομματικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (LeftCaucus). Την ίδια περίοδο δίνει μάχη εναντίον των διεθνών εμπορικών συμφωνιών με Καναδά και Αμερική που παρακάμπτουν τη δημοκρατία υπέρ των πολυεθνικών.
Η πολιτική «ατζέντα» του Κρίτωνα Αρσένη περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων με πλούσια δράση σε επίπεδο κατάθεσης ερωτήσεων και τροπολογιών και παρεμβάσεις και εισηγήσεις ψηφισμάτων για ζητήματα γύρω από το Περιβάλλον (Καταστροφή χημικών όπλων Συρίας ανοικτά της Κρήτης, ψήφισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Προστασία δασών, ευρωπαϊκό φρένο στις fasttrackεγκρίσεις επενδύσεων χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, εκτροπή Αώου και Αχελώου κ.ά.), τη Γεωργία-Αλιεία-Κτηνοτροφία-Μελισσοκομία (απόρριψη νομοθεσίας για το μονοπώλιο των πολυεθνικών των Σπόρων, Μεταλλαγμένα), την Αρπαγή της δημόσιας γης (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Σκουριές, Ελληνικό, αεροδρόμια), τα Δικαιώματα (Φαρμακονήσι, ΕΡΤ, ακραία καταστολή και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Σκουριές). Παράλληλα δεν σταματά να εργάζεται προκειμένου συνδέσει την τύχη του Τουρισμού με τη βιώσιμη οικονομία, την τοπική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής Κληρονομιάς. Σημαντική στιγμή της πρόσφατης δράσης του, τον Ιούλιο του 2013, η πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη να συσπειρώσει 50 ευρωβουλευτές από 17 χώρες από όλες τις πολιτικές ομάδες που ζήτησαν από τις πολυεθνικές να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κρίτων Αρσένης, είναι μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το 2010 βραβεύτηκε ως καλύτερος ευρωβουλευτής της Επιτροπής Αλιείας, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των 736 ευρωβουλευτών.
Τον Ιούνιο του 2011 απέσπασε τον τίτλο του «Πρέσβη Δίκαιης Πολιτικής», από την οργάνωση «EvertVermeerFoundation», για τους αγώνες του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδύναμων οικονομικά πολιτών και τη δίκαιη αναδιανομή των παγκόσμιων πόρων.
Toν Νοέμβριο του 2011, βραβεύτηκε ως ο «καλύτερος ευρωβουλευτής στον τομέα της προστασίας των δασών». Είναι αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των ζώων.
Ο Κρίτων Αρσένης, έχει σπουδάσει Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001) και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard(2003), σε οικονομικά Διεθνούς Ανάπτυξης. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Από τα 15 του χρόνια είναι ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Βραβεύτηκε το 1998 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη δράση του για τη διάσωση της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2005-2009, σχεδίασε και συντόνισε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου: «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για την οποία και παρέλαβε το 2009 το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την EUROPANOSTRA. Στο πλαίσιο αυτό, έστησε ένα δίκτυο πρότυπης επιχειρηματικότητας στον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου. Από τον Ιανουάριο του 2008 έως το Μάιο 2009 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας ως εκπρόσωπος 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου