Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να παράγει «κακό», γιατί μόνο ο άνθρωπος έχει την υπαρκτική δυνατότητα να εναντιώνεται στις ενστικτώδεις ορμές του, να τιθασεύει την ορμέμφυτη ιδιοτέλεια, να ελέγχει τον βιολογικά δεδομένο ατομοκεντρισμό του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βρίζει και να προσβάλλει την θρησκεία του άλλου.
Έστω κι αν ο άλλος πιστεύει σε ξύλινους θεούς, σε τοτέμ, σε "αληθινά" ή ψεύτικα σύμβολα.
Έστω κι αν "ο διαφωτισμένος" θεωρεί τον άλλο καθυστερημένο κι ότι δεν συμμερίζεται τις δικές του απόψεις και αξίες.
Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία του εγώ, αλλά αποδοχή της διαφορετικότητας και σεβασμός στις άλλες απόψεις ,ή θρησκείες και στην ετερότητα.
Άλλωστε αυτό είναι και μια από τις αρχές των Γάλλων διαφωτιστών όπως ο πολυγραφώτατος Βολταίρος είπε¨" Διαφωνώ με ότι λες. Μα θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες." Γράφει εύστοχα ο καθηγητής Χρ. Γιανναράς στην "Καθημερινή" για τον πρωτογονισμό του ατομοκεντρισμού¨
"Οταν ο πρωτογονισμός του ατομοκεντρισμού κατοχυρώνεται θρησκευτικά ή πολιτισμικά, δεν υπάρχει περιθώριο να κοινωνηθούν οι διαφορές. Οι τζιχαντιστές απαντάνε με σφαγή (αφανισμό μοναδικών ανθρώπινων υπάρξεων) στην προσβολή του προφήτη τους από το «Charlie Hebdo». Και ένα εκατομμύριο Γάλλοι απαντάνε στη σφαγή βγαίνοντας στους δρόμους, με υψωμένο ένα μολύβι στο χέρι, για να δηλώσουν ότι καθένας τους θέλει να είναι «Charlie»: Να έχει το δικαίωμα, κάθε εγώ, να διακωμωδεί με σεξουαλικές χυδαιότητες τα ιερά και τα όσια λαών και κοινωνιών στη διαδρομή των αιώνων. Το δικαίωμα στην «έκφραση», η αποθέωση της εγωτικής ασυδοσίας, πάνω από κάθε αξία, δηλαδή ποιότητα κοινωνίας τού υπάρχειν.
Θρησκευτικός ή πολιτισμικός, ο ατομοκεντρισμός οδηγεί νομοτελειακά στην απανθρωπία."
Βεβαίως την μήνιν των ακραίων ισλαμιστών δεν προκαλούν μόνο τα ειρωνικά σχόλια, για τον προφήτη Μωάμεθ τα σκίτσα και η σάτιρα των Ευρωπαϊκών περιοδικών.
Ο κυριότερος λόγος είναι η φτώχεια, η αγραμματοσύνη, η εγκατάλειψη των νέων μεταναστών τρίτης γενιάς, η απουσία γονεϊκής προστασίας και αγάπης η ανεργία, και ο ρατσισμός που υφίστανται στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Και όχι μόνο. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκστρατεύουν κατά των χωρών τους, ληστεύουν τις πρώτες ύλες τους διαλύουν τις οικονομίες τους και αποσταθεροποιούν τις χώρες τους.
Εγωισμός και αλαζονεία των μεμονομένων ατόμων στις ευρωπαϊκές χώρες, άμα και ιμπεριαλισμός των μεγάλων δυτικών χωρών.
Είναι ένα εκρηκτικό μίγμα που πυροδοτεί έκρυθμες καταστάσεις με το αντάρτικο στη μέση ανατολή, αλλά και την ατομική τρομοκρατία στις καπιταλιστικές μητροπόλεις και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου