Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

"ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ"
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ
Κάθε Tρίτη στο ΜEGA 
"Ο πιο αθώος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει τον πατέρα του."
ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ
MANOYΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις του συλλόγου των Ελλήνων ψυχιάτρων ότι¨ "τα ψυχικά νοσήματα είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής των σύγχρονων κοινωνιών."
Κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει διαλέξεις διαπρεπών καθηγητών ψυχιατρικής που επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το σύστημα όπως λειτουργεί είναι υπαίτιο για τα ψυχολογικά προβλήματα.
Τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα της κρίσης και ιδιαίτερα η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες.
Η πιο τρανταχτή αυτοκτονία ήταν του 77 χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού
Δημήτρη Χριστούλα που αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος.
1]*"Ερμηνεία της πράξης του και δηλώσεις
"Τα παραπάνω συντείνουν στο συμπέρασμα ότι προέβη στο απονενοημένο του αυτό διάβημα με στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη, όπως άλλωστε αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμα που βρέθηκε πάνω του, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας με ευθύνη της κόρης του. Πολλοί έσπευσαν μάλιστα, μεταξύ των οποίων και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία τον γνώριζε και προσωπικά να χαρακτηρίσουν την πράξη του βαθύτατα πολιτική ενέργεια και να παρομοιάσουν την περίπτωσή του με εκείνη του φοιτητή Κ. Γεωργάκη, που αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία της Γένοβας, αντιδρώντας στην Χούντα των Συνταγματαρχών."
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ Α. ΔΡΟΥΖΑ
Τα μέσα ενημέρωσης και ειδικά τα κανάλια της τηλεόρασης βασίζονται αποκλειστικά στις διαφημίσεις και το κέρδος. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και έχουν χαμηλώσει το κόστος των εκπομπών που ήδη ήταν οι περισσότερες -λόου μπάτζετ-{χαμηλού κόστους} και πολλές ανήκαν και ανήκουν στην κατηγορία των {trash}-{junk} σκουπιδιών.
Η εκπομπή που ξεκίνησε η κ. Δρούζα με τον εντυπωσιακό και τρομώδη τίτλο "Φονικά Μυστικά" δεν έχει βέβαια στόχο την συμφιλίωση του λαού με τα ψυχολογικά προβλήματα -και την απάλειψη του στίγματος- όπου π.χ σύμφωνα με τους ειδικούς οι νευρώσεις, θα μπορούσαν να συμβούν σε όλους κάποια στιγμή της ζωής τους.
Η εκπομπή έχει στόχο τον φθηνό εντυπωσιασμό, την προξένηση φόβου και τρόμου στο κοινό και την καθήλωση των θεατών στον δέκτη της τηλεοράσεως με σκοπό το κέρδος.
"Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος"
Όταν η κ. Δρούζα αναπαριστά στην εκπομπή της κάποιον άνδρα με σχιζοφρένεια να κρατά το κεφάλι της συζύγου του και να το περιφέρει στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τι είναι; Σκύλευση επί πτωμάτων δεν είναι; Τύφλα ν`άχει η αγριότητα των τζιχαντιστών που βλέπουμε σε βίντεο και που αποκεφαλίζουν αθώους στην άγρια ζούγκλα της μέσης ανατολής.
Τις συνεντεύξεις που παρεμβάλλει η κ. Δρούζα ενδιαμέσως με ψυχιάτρους και ψυχολόγους είναι το άλλοθι για να μην διαμαρτύρεται ο κόσμος για την ποιότητα των εκπομπών και για να μην λάβει το κανάλι "ραβασάκι" με πρόστιμο από το Ρ.Τ.Συμβούλιο.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα δεν έχουν ποσοστά εγκληματικότητας μεγαλύτερα από τον γενικό πληθυσμό λένε οι ψυχίατροι και οι εγκληματολόγοι.
Την κατακραυγή για τους ψυχικά ασθενείς προκαλούν ορισμένα μέσα ενημέρωσης που πουλούν φόβο και τρόμο στους θεατές και αναγνώστες αποκαλώντας σχεδόν κάθε εγκληματία "ψυχικά ασθενή",καθώς και ορισμένες ταινίες του κινηματογράφου όπως εκείνη με τίτλο¨ "ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι."
2]*ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
Μαρίνα Οικονόμου Επικ. καθηγήτρια ψυχιατρικής
"Μύθος: Τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι συνήθως βίαια και επικίνδυνα.
Αλήθεια: Τα άτομα με σχιζοφρένεια δεν είναι συνήθως βίαια και επικίνδυνα. Το στερεότυπο της βίας και της επικινδυνότητας που συνοδεύει τη σχιζοφρένεια προβάλλει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτήν που ισχύει στην πραγματικότητα. Τα άτομα με σχιζοφρένεια τις περισσότερες φορές δεν είναι θύτες, αλλά θύματα βίαιης συμπεριφοράς ή κακοποίηση
3]"Οι ειδικοί αποφαίνονται: είναι μύθος ο σχιζοφρενής δολοφόνος. Και η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προς επίρρωσιν αποφαίνεται: «Σε τέτοια εγκλήματα επικαλούμεθα τη συνδρομή μιας μυστηριακής δύναμης, της τρέλας, για να εξηγήσουμε το ανεξήγητο». Λέμε, «είναι τρελός αφού έκανε κάτι τόσο παρανοϊκό», χωρίς όμως να σκιαγραφούμε με ακρίβεια τον δολοφόνο. Όπως υποστηρίζουν, ωστόσο, οι εγκληματολόγοι, στερεότυπο εκείνου που διαπράττει στυγερά εγκλήματα δεν υπάρχει." 
"Ο καθηγητής της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης με ρεαλισμό βεβαιώνει: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μηχανιστικές λογικές δεν μπορούν να αιτιολογήσουν μία τόσο απρόβλεπτη και αποτρόπαιη πράξη όπως το ειδεχθές έγκλημα. Θα έλεγα πως όλοι μπορεί να κρύβουμε μέσα μας ένα δολοφόνο, με την έννοια όμως πως στον κάθε άνθρωπο υπάρχει μια προδιάθεση βίας, που για να εκδηλωθεί, και μάλιστα ακραία, πρέπει να συντρέχουν και ορισμένοι άλλοι καθοριστικοί παράγοντες, που ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Συμπερασματικά, αυτή η εκδήλωση ακρότατης βίας συμβαίνει όταν η προδιάθεση είναι κατά πολύ ισχυρότερη των αναστολών».
Συμπεριφορών που κατά τον κ. Γ. Πανούση, καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, όταν εκδηλώνονται ακραία, «είναι η στιγμή διάρρηξης των δεσμών του ατόμου με το κοινωνικό σύνολο. Η νόσος των ανθρωπίνων σχέσεων»! 
Οι μύθοι της μόρφωσης και της ευφυΐας
"ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι που φαντάζονται πάντα τον δολοφόνο των αποτρόπαιων εγκλημάτων άξεστο, αμόρφωτο, ζωώδη. Είναι όμως έτσι επειδή έτσι νομίζουμε; Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Πρόκειται, λένε, για μύθο. Παρανοϊκά εγκλήματα διαπράττουν και μορφωμένοι και αμόρφωτοι. Η μόρφωση, η καλλιέργεια, δεν αποτελεί από μόνη της την ασφαλιστική δικλίδα για να αποφευχθεί η εκδήλωση ακραίας βίας. Ο κ. Κουράκης επισημαίνει πως «πολλές φορές η μόρφωση δρα κατασταλτικά στην προδιάθεση της βίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως την καταπνίγει κιόλας.
Τα στατιστικά όμως δεδομένα καταρρίπτουν έναν ακόμη μύθο: τον μύθο του σχιζοφρενούς δολοφόνου. Καταρρίπτουν τη βεβαιότητα πως η ψυχασθένεια είναι συγκοινωνούν δοχείο με την άγρια, την ανερμήνευτη εγκληματικότητα. Διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν πως μόνον πέντε στους δέκα χιλιάδες ψυχασθενείς εγκληματούν και είναι πραγματικά επικίνδυνοι. Η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου σ' αυτό το θέμα είναι κατηγορηματική: «Είναι μύθος ότι ο ψυχασθενής κατ' ανάγκην είναι εγκληματίας. Αλλωστε, οι 19 περιπτώσεις που εξετάστηκαν στην Ελλάδα απέδειξαν ότι φόνος και τρέλα δεν ταυτίζονται."
1]ΠΗΓΗ "ΒΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑ"
2]ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΛΙΩΤΗ
Επικ. καθηγήτρια ψυχιατρικής
ΠΗΓΗ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"
3} "ΒΗΜΑ"{Στοιχεία από ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου.}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου