Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΤΕΝΕΣΗ ΟΥΙΛΙΑΜΣ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ
Πρωταγωνιστούν
Μάρλον Μπράντον Βίβιαν Λη
Γράφει ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το Σαββατόδραδο παρακολούθησα στον Δημοτικό κινηματογράφο των Χανίων "ΚΉΠΟΣ" μια παλαιά ταινία της δεκαετίας του 1950. Τίτλος της¨ "Λεωφορείο ο πόθος" με συγγραφέα, σεναριογράφο τον Τένεση Ουίλιαμς.
Πρωταγωνιστές των δύο κύριων ρόλων της Μπλάνς Ντυμπουά και του Στάνλεη Κοβάλσκι ήταν ο Μάρλον Μπράντο και η Βίβιαν Λη.
Έργο καλογραμμένο, πυκνογραμμένο με εξέλιξη του μύθου που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή.Οι δύο κεντρικοί ήρωες ήταν ο Σ. Κοβάλσκυ και η φιλόλογος Μπλανς Ντυμπουά. Ο Σ. Κοβάλσκι ήταν γιος Πολωνού μετανάστη. Ένας άξεστος οδηγός φορτηγού πρωτόγονος που ζούσε στην εποχή της... "λίθινης εποχής."Ο οποίος ήταν ομορφάντρας και γοήτευσε την Στέλλα αδελφή της Μπλάνς όπου τους βρήκε να ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε ένα μικρό σπίτι κοντά στον σταθμό του τραίνου.
Η Μπλανς Ντυμπουά ήταν μια λεπτεπίλεπτη αστή με καλή ανατροφή και ευγενική συμπεριφορά.Ήταν φιλόλογος σε λύκειο του Αμερικάνικου Νότου.
Με τις αρρώστιες και τον θάνατο των γονιών τους, καταξοδεύτηκε και αναγκάστηκε να εκποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία τους. Σε πρώιμη κοριτσίστικη ηλικία είχε ερωτευτεί παράφορα ένα νεαρό ,τον οποίο παντρεύτηκε. Ο νεαρός είχε κλονισμένη υγεία και αυτοκτόνησε. Απογοητευμένη η Μπλάνς χωρίς οικονομικούς πόρους και με κλονισμένη ψυχική υγεία εγκαταστάθηκε σε ένα φθηνό ξενοδοχείο και αναζητούσε πρόσκαιρη συντροφιά στην μοναξιά της, σε αναρίθμητους ερωτικούς συντρόφους. Στο λύκειο ως καθηγήτρια είχε ξεμυαλίσει ένα δεκαεπτάχρονο μαθητή της και εξαιτίας της συμπεριφοράς της την απέλυσαν. Η υπόθεση του έργου είχε τραγικό τέλος διότι η κόντρα του γαμπρού της με την ίδια που ζήτησε σαν τραυματισμένο σπουργιτάκι καταφύγιο στο σπίτι τους, την οδήγησε σε πλήρη ψυχική αστάθεια και κρίση και σε νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική. Είναι μια ταινία που βλέπεται με αμείωτο ενδιαφέρον όπου περιγράφει με ρεαλισμό καθημερινούς ανθρώπους ασταθής και "κανονικούς" μιας εποχής όχι και πολύ μακρινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου