Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Σ`ένα βιβλίο με μικρά κείμενα που έπεσε στα χέρια μου δια χειρός της γνωστής συγγραφέως Μάρως Δούκα γράφει μεταξύ άλλων κριτικών επισημάνσεων για τον ρόλο λαού και διανοουμένων την περίοδο της χουντικής δικτατορίας του 1967 -74.
Ότι¨ ακόμη και ο "σερ" του λαϊκού τραγουδιού που τραγούδησε με τόση επιτυχία τραγούδια του εξόριστου αριστερού, επί χούντας Μίκη Θεοδωράκη Γρηγόρης Μπιθικότσης τραγούδησε τον "ύμνο" της δικτατορίας. Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού έμεινε απαθής θεατής αν όχι και χειροκροτητής της χούντας.Οι αντιστασιακοί ήταν λιγοστοί
και το πλήρωσαν με φυλακές βασανιστήρια εικονικές εκτελέσεις και εξορίες.
Ομάδες οργανωμένες σε όλη την Ελλάδα από την αριστερά αντιστάθηκαν.Πρώτος νεκρός της δικτατορίας ήταν ο Ελής όπου τον δολοφόνησαν στον ιππόδρομο.Τα Ελληνικά ξερονήσια των "άγονων γραμμών" γέμισαν με πολιτικούς εξορίστους. Η αντιστασιακή ομάδα του Αλέκου Παναγούλη πρωτοπόρησε με την ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Ο ταγματάρχης Ζουμπεκλής πλήρωσε την αντιστασιακή του δράση με την μόνιμη σοβαρή αναπηρία σε επίπεδο τετραπληγίας. Ο αξιόλογος δημοκράτης δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς βρέθηκε δολοφονημένος σε πλοίο της γραμμής προς Ρόδο. Μέχρι και ο μαζεμένος "λογιστής με τον μπλοκάκι"Κώστας Σημίτης ανήκε σε αντιστασιακή ομάδα την "Δ.Α" και άφηνε βομβίδες σε κεντρικά σημεία των Αθηνών μαζί με τον καθηγητή του Παντείου, Σάκη Καράγιωργα όπου εκείνου οι βομβίδες, εκράγησαν ανεπιτυχώς και του αφαιρέθηκαν τα δάχτυλα.Στο εξωτερικό οργανώθηκαν αντιστασιακές ομάδες αυτοεξόριστων αντιχουντικών. Είναι ευκολότερο βέβαια να κάνεις αντίσταση από μακριά και χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.Ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας,πρώην πρύτανης του Παντείου και πολιτικός κρατούμενος της χούντας στις φυλακές Αβέρωφ και Καλαμίου, είχε γράψει όπως ενθυμούμαι, άρθρο στην "Ελευθεροτυπία" όπου άσκησε κριτική στον Ανδρέα Γ.Παπανδρέου τον προέδρο του Π.Α.Κ και μετέπειτα ΠΑΣΟΚ ότι έκανε "αντίσταση" από το εξωτερικό σπαταλώντας τα χρήματα ων μελών του Π.Α.Κ σε¨ ουίσκις πάρτις σε¨ "ακριβά ξενοδοχεία."
Στην πόλη μου τα Χανιά όπως και σε άλλες Ελληνικές πόλεις υπήρξαν αντιστασιακές ομάδες, όπως υπήρξαν και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίου που ύμνησαν την χούντα όπως ο Χανιώτης καθηγητής μεσαιωνικής φιλολογίας Νικόλαος Τωμαδάκης που εκφώνησε ένα κολακευτικό για την δικτατορία λόγο στο "Εθν. Καπ.Παν.Αθηνών" στην δεύτερη επέτειο της "επανάστασης."
Βεβαίως μετά την πτώση της δικτατορίας από τα 10 εκατ. Έλληνες τα 11 εκατ. αυτοχρίσθηκαν "αντιστασιακοί" για να γελιοποιηθεί από τους άκαπνους του καναπέ και των γηπέδων, στα μάτια του κόσμου η αυτοθυσία των πραγματικών αντιστασιακών που πλήρωσαν την αντίσταση με το αίμα τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου