Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

TO NΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Ροδίζει ο πίνακας όπως το φως έρχεται, μένει της ουτοπίας το παράθυρο ανοιχτό». Αντώνης Λιοδάκης
Το Ελληνικό κρατίδιο που σχηματίστηκε μετά την εθνική παλιγγενεσία του 1821 δεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των εμπόρων των βιοτεχνών κα των εφοπλιστών, οι οποίοι οι μεν εφοπλιστές κινούνταν ανά τους Ωκεανούς ,οι δε έμποροι και βιοτέχνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κι όχι μόνο. «Το νεοελληνικό κράτος έφερε πάνω του την σφραγίδα των κομματαρχών της «παλιάς Ελλάδας». Τη σφραγίδα της μεταπρατικής ελληνικής αστικής τάξης. Του ελέγχου του ξένου παράγοντα. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Δημιουργήθηκε ένα κράτος διχαστικό σχεδόν ολοκληρωτικό, με την αριστερά ηττημένη τους αριστερούς καθώς και τους κεντροαριστερούς διωγμένους, το Κ.Κ.Ε εκτός νόμου, τους κομμουνιστές εξορία στα ξερονήσια ,ή φυγόδικους στην ανατολική Ευρώπη. «Πάνω στο κράτος επικάθησαν και το διοικούσαν οι νικητές του εμφυλίου, Έλληνες και ξένοι. Όπως π.χ η "ΤΖΑΣΜΑΚ" η Αμερικάνικη οικονομική αποστολή και η αμερικάνικη πρεσβεία.. Ήμασταν ένα προτεκτοράτο των Η.Π.Α προσδεμένοι στο άρμα των Η.Π.Α ,στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου, μεταξύ των υπερδυνάμεων Η.ΠΑ και Σοβιετικής Ενώσεως.
«Σαυτούς συμπεριλαμβάνονταν, επίσης , οι μαυραγορίτες και συνεργάτες των Γερμανών, οι λαθρέμποροι , εκείνοι που έκλεψαν την περιουσία των διωχθέντων,είτε στην διάρκεια του πολέμου {των εβραίων και των αντιστασιακών} είτε στην διάρκεια του εμφυλίου, και των μετέπειτα χρόνων{ιδιαίτερα των αριστερών δημοκρατικών πολιτών}. Το κράτος αυτό έθρεψε αυταρχικές και βαθιές συντηρητικές δοξασίες, μηχανισμούς λειτουργίες. «Γέννησε και παρήγαγε τους πραξικοπηματίες σε ελλάδα και κύπρο». «Το κράτος εχθρός του λαϊκού στοιχείου, όπως μετακατοχικά διαμορφώθηκε». Ένα κράτος πελατειακών σχέσεων και αναξιοκρατίας.
Σήμερα ζούμε έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον του κράτους. Το φαινομενικά παράδοξο είναι, ότι οι καπιταλιστές τα βάζουν με το κράτος που δημιούργησαν. Το αστικό κράτος είναι ένα κράτος καταπιεστικό, όργανο της εκμεταλλεύτριας αστικής τάξης, η οποία κατέχει τα μέσα παραγωγής και διανομής σύμφωνα με την μαρξιστική θεωρία. Οι κυρίαρχες τάξεις σήμερα ,προ του αδιεξόδου του ελληνικού καπιταλισμού τον οποίο αυτές δημιούργησαν, χτυπούν το κράτος που είναι «δικό τους παιδί». Οι «πυροβολισμοί» εναντίον του κράτους έχουν δύο στόχους. Να ξεπουληθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις εις όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες , αλλά και να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα , να καταργήσουν σιγά σιγά το μεταπολεμικό κράτος πρόνοιας, όπου υπήρξε κοινωνική κατάκτηση της Ευρώπης των εργαζομένων.
Στο ελληνικό κράτος έχουν επικαθήσει και το έχουν απομυζήσει «κρατοφαγοπότες" επιχειρηματίες» . Άνομα αεριτζίδικα συμφέροντα, και αφού έκαναν πάρτι πάνω στο σώμα του κράτους, αφού το οδήγησαν σε λεηλασίες που έκαναν {χάρη σε μια συγκεκριμένη πολιτική προμηθειών, δημοσίων δαπανών ,επιδοτήσεων απάτης και φοροκλοπής που επέβαλε το πολιτικό σύστημα} τώρα ανακαλύπτουν ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι συλλήβδην. Προκειμένου δε να πείσουν επικαλούνται τους υπαλλήλους που οι ίδιοι λάδωσαν ,όλους όσους έκαναν συνενόχους στο σύστημα που έστησαν. Το κράτος χρειάζεται ασφαλώς δημοκρατικό προοδευτικό εκσυγχρονισμό, όπου θα υπηρετείτε ο πολίτης ,και να λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν είναι όμως υπεύθυνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, για την στρεβλωμένη λειτουργία του , αλλά η άρχουσα τάξη. «Πρώτη φορά στην ιστορία τα αφεντικά καταγγέλλουν τους διεκπεραιωτές των υποθέσεων τους».ι
Άρθρο του καθηγητή Νίκου Κοτζιά στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου