Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΝΕΚ Α.Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Πριν εισέλθει η ΑΝΕΚ στο χρηματιστήριο είχα μιλήσει με τον ΚΩΣΤΑ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΑΝΕΚ και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.
Ο Αρχοντάκης δεν ζει πια. Βρίσκεται για πάντα στην χώρα των "μακάρων." Όπως μου εκμυστηρεύτηκε υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΑΝΕΚ μαζί με τον οικονομολόγο Εμ. Τζαμαριουδάκη.
Ο Αρχοντάκης υπήρξε επιθεωρητής στην Α.Τ.Ε υπεύθυνος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το καταστατικό της ΑΝΕΚ όπως μου εξομολογήθηκε ήταν ένα υβρίδιο επηρεασμένο από τα καταστατικά των αγροτικών συνεταιρισμών.Σύμφωνα με το καταστατικό η συμμετοχή των μετόχων,συνεταίρων ήταν περιορισμένη και ουδείς μπορούσε να ελέγξει την εταιρεία.
Όταν αποφάσισε το Δ.Σ να εισάγει την Α.Ν.Ε.Κ στο χρηματιστήριο είχα αρθρογραφήσει στα "ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ" υπέρ της διατήρησης της ως εταιρίας λαϊκής βάσης.Διότι όπως έγραφα τότε¨ "η εταιρεία θα αλωνόταν από το μεγάλο κεφάλαιο και θα έχανε τον λαϊκό της χαρακτήρα." Προφανώς η μοναχική φωνή μου ήταν φωνή "βοώντος εν τη ερήμω"Το διοικητικό συμβούλιο και οι μέτοχοι συνεπαρμένοι από την άνοδο {τότε} του χρηματιστηρίου "αγρόν ηγόρασαν." Το περίεργο είναι ότι και το ιδρυτικό της μέλος και ιθύνων νους της ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ στήριξε την απόφαση του Δ.Σ και μου απάντησε από τα "ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ" εκθειάζοντας με δικά του επιχειρήματα την τραγική αυτή απόφαση.Γιατί τραγική;Διότι πρώτα απ;όλα {ο ,οι} κεφαλαιούχος,κεφαλαιούχοι που κατέχουν το πακέτο της πλειοψηφίας των μετοχών δεν σεβάστηκαν την ασφάλεια των επιβατών που ήταν το μέγιστο επιχείρημα των ιδρυτών της ΑΝΕΚ μετά το ναυάγιο του "ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ" ανοικτά της νησίδας Φαλκονέρας και την απώλεια 234 νεκρών το 1966. Το διαπιστώσαμε με τραγικό τρόπο με το πρόσφατο ναυάγιο του "NORTH ATLANTIC" που ήταν πλοίο
RORO φορτηγών και ακατάλληλο για μεταφορά επιβατών. Εκτός τούτου η εταιρεία έχει απαξιωθεί πλήρως με συνεχείς ζημίες και πτώσης της τιμής των μετοχών στο ναδίρ.Το 25% της εταιρείας όπως έχει ανακοινωθεί το κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς έναντι χρεών.Μήπως και οι Μινωϊκές γραμμές από εταιρία λαϊκής βάσης δεν εξαγοράστηκε από τον ιταλικό μεγιστάνα ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ;
Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αδίστακτο το νοιάζει η απόκτηση όλο και μεγαλύτερου κέρδους και δεν ενδιαφέρεται για τις ανθρώπινες ζωές.Γιατί ο άνθρωπος είναι αδίστακτος και άπληστος το αγριότερο από τα ζώα όταν έχει μεγάλη ελευθερία.
Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ο περιορισμός της καπιταλιστικής απληστίας από το κράτος και ο αυστηρός έλεγχος. Από ποιόν όμως; Από μερικούς διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους πολιτικούς; Ας γελάσω για να μην κλάψω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου