Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό"
Διονύσιος Σολωμός
"Συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα." Ρήγας Φεραίος

Όπως λένε διανοούμενοι και ιστορικοί για να εμπεδωθεί η εθνική συνείδηση στην επίσημη ιστορία παρεισέφρησαν διάφοροι μύθοι.
Καμιά φορά λένε ότι¨ "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα." Προφανώς στην εποχή της συγκρότησης των εθνών και όχι μόνο αυτοί οι μύθοι ήταν απαραίτητοι για να εμπεδωθεί στους κατοίκους που δεν γνώριζαν πολλά γράμματα αλλά κυρίως στους μαθητές που θα γινόταν οι αυριανοί πολίτες και θα υπεράσπιζαν ως στρατιώτες την πατρίδα η εθνική συνείδηση. Συμπέρασμα 1ον Στην επίσημη ιστορία μπαίνει νερό στο κρασί της.Απ`ότι γνωρίζω στην ιστορία υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψεις όπου εισχωρούν και ιδεολογικά κριτήρια.Ο ιστορικός ανεξάρτητα των διαφόρων σχολών σκέψης κρίνεται από την ποιότητα της εργασίας του και την εντιμότητα του απέναντι στην ιστορία. Νομίζω ότι είναι διαφορετικό θέμα η κρατική ιστορία και οι δεσμεύσεις της και άλλο θέμα η συγγραφή ιστορίας από ένα ανεξάρτητο ιστορικό για να προωθήσει την ιστορία από τους εκδοτικούς οίκους.Ο σκεπτόμενος πολίτης δεν πρέπει να μένει στην ιστορία που του σερβίρει το σύστημα αλλά να ψάχνει πολλές πηγές. "Αμφιβάλλω για όλα" και "σκέπτομαι άρα υπάρχω." είπε ο σοφός Καρτέσιος {ΝΤΕ ΚΑΡΤ} προσπαθώντας να βγάλει τους Ευρωπαίους από τη καθήλωση και τη μοναδική αλήθεια της
θρησκείας. Αν χρειάζεται σήμερα να αποδομηθούν οι εθνικοί μας μύθοι; Ειλικρινά δεν γνωρίζω, ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης είμαι, δεν είμαι ειδικός, και δεν τα ξέρω όλα. Οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να εισχωρεί η τρέχουσα πολιτική και να μπερδεύεται με τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος για μικροπολιτικούς λόγους, κομματικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου