Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Τα ρολόγια σημαίνουν τις χαμένες ώρες αλλά κανείς δεν τα πιστεύει».ΤΑΣΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΤΗΣ
Τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια και ταχυδρομεία, αλλά και μετοχές των εταιριών διανομής νερού, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ, του πολυτιμότερου δημόσιου αγαθού, ξεπουλάει η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να μπαλώσει τις μαύρες τρύπες των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η διαφθορά στην Ελλάδα που υπολογίζεται από τη διεθνή διαφάνεια σε 20 δις ευρώ ετησίως. Αλλά και η υπερκατανάλωση σε εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να διαθέτουμε την αντίστοιχη παραγωγή και εξαγωγές.
Ο καπιταλισμός άπληστος για κέρδη και εκμετάλλευση των εργαζομένων συσσώρευσε πακτωλούς αργών κεφαλαίων στις μητροπόλεις του. Μείωσε τις επενδύσεις και άρχισε να επιδίδεται σε χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Η σύγχρονη αυτή κερδοσκοπία με τα παράγωγα και τα «σουάπς» ονομάστηκε από διάσημους οικονομολόγους «καζινοκαπιταλισμός».
Αρκούσε να καταρρεύσει μία μόνο τράπεζα, η «Λέμαν Μπράδερς» για να ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες, και ασφαλιστικές εταιρίες, και να φθάσει το σύστημα στα όρια της κατάρρευσης. Το ντόμινο μεταδόθηκε στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη η οποία είναι δομημένη σε νεοφιλελεύθερη βάση και δεν διαθέτει θεσμούς στήριξης του εβρώ και οικονομική ένωση. Πρώτος στόχος για την διάβρωση του Έβρο υπήρξε η αδύνατη με τεράστια χρέη και ελλείμματα Ελλάδα η οποία με το ποντάρισμα και την πιεστική κερδοσκοπία της «Γκόλντμαν Σακς» και άλλων φορέων κερδοσκοπικών κεφαλαίων της Γουόλ Στρητ την ανάγκασαν να δανείζετε ακριβά από τις αγορές. Κατηφής και απελπισμένη η κυβέρνηση έπεσε «στην στοργική αγκαλιά» του ΔΝΤ της ΕΚΤ και των κάθε άλλων παρά φιλικών κρατών της ευρωζώνης. Ο καπιταλισμός τρώγει τις σάρκες των εργαζομένων για να προσπορίσει μεγαλύτερα κέρδη. Μετά προσπαθεί μέσα στα αδιέξοδα του να φάει και τις δικές του σάρκες. «Ο καπιταλιστής πρόθυμα θα πουλήσει στον εργαζόμενο και το σκοινί που θα τον κρεμάσει» είπε πριν από 150 χρόνια ο γέρο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ. Ο εκπρόσωπος των καπιταλιστών που είναι το ΔΝΤ, επιβάλλει στην Ελλάδα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές μισθών και συντάξεων κόψιμο του ΕΚΑΣ στους φτωχούς συνταξιούχους και στέγνωμα της αγοράς . Έτσι βαθαίνει η κρίση κλείνουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλώνει η ανεργία και ανακυκλώνετε η κρίση του συστήματος; Η κυβέρνηση βέβαια υπόσχεται μέτρα ανάπτυξης, και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό, και μείωση της γραφειοκρατίας σε ουάν στεπ [ένα βήμα} του επιχειρηματία, και την απαλλαγή του από τις πολλές και αδιέξοδες κινήσεις. Σύμφωνα όμως με ερευνά του ΙΟΒΕ υπάρχει μεγάλη κατήφεια και αρνητικό κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο. Γιατί να επενδύσει ο επιχειρηματίας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση και κινδυνεύει η επένδυση του να πάει χαμένη ; Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε 28 εκατομμύρια μετρητά και εγγυήσεις στις τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό μεγάλωσε το δημόσιο έλλειμμα. Δεν μπορούσε όμως να μην στηρίξει τις τράπεζες και να χαθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων αποταμιευτών . Το ίδιο θα πράξει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προβλέπεται να δώσει από τα 110 δις το δάνειο της τρόικας, τα είκοσι δες στις τράπεζες. Είτε μας αρέσει είτε όχι οι τράπεζες είναι οι ο βασικός πυλώνας του καπιταλισμού. Αν καταρρεύσουν θα κταρρεύσει πλήρως η οικονομία, θα δημιουργηθούν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως το κράχ του 1929 που οδήγησε στον φασισμό –ναζισμό και τον πόλεμο. Ο καπιταλισμός δεν έχει άλλη διέξοδο παρά να ξεπεράσει και την τωρινή του κρίση. Μεταμορφωμένος αλλά όχι αλώβητος. Με σύνεση και με περισσότερο φρένο στις ορέξεις των καπιταλιστών .Με περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη που πρέπει να επιβάλλει ο αγώνας των λαών.
«Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι από τα χειρότερα πολιτεύματα, αλλά θα πορευτούμε με αυτό γιατί δεν έχουμε τίποτα καλύτερο» είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Το απέδειξε και η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού σε όλη την υφήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου