Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Παρουσία πλήθους κόσμου έγιναν το Σάββατο 29-5-2010 τα εγκαίνια του καταστήματος «αλληλέγγυου εμπορίου» αγροτικών προϊόντων “TERRA VERDE” στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 στην παλιά πόλη στην περιοχή Σπλάντζιας. Διαθέτουν προϊόντα από τον αγροτικό συνεταιρισμό Καράνου από τους ΚΟΙ.Σ.Π.Ε Χανίων , και κεραμικά και άλλα χειροτεχνήματα από τους κρατούμενους, των φυλακών Αγιάς.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι οι εμπορικές σχέσεις δεν καθορίζονται εκ φύσεως από το κέρδος των λίγων. Μπορούν να παραμένουν ανθρώπινες ικανοποιώντας πραγματικές ανάγκες» γράφουν στο ενημερωτικό φυλλάδιο τους. Επιθυμία της ακτιβιστικής και κινηματικής αυτής προσπάθειας, είναι να φέρουν τον παραγωγό κοντά στον καταναλωτή χωρίς το διαμεσολαβημένο κέρδος των μεσαζόντων που ανεβάζουν την τιμή στα ύψη. Η προσπάθεια αυτή έχει ευγενικούς σκοπούς και δεν μπορεί παρά να την χαιρετήσει, και να την επαινέσει κάθε καλόπιστος παρατηρητής. Ιδιαίτερα όταν γίνεται σε εθελοντική βάση από τους ανθρώπους που θα πουλάνε τα προϊόντα χωρίς αμοιβή για τους ίδιους.. Βεβαίως δεν μπορούμε και να μην επισημάνουμε και τον ρομαντικό και ουτοπικό της χαρακτήρα. Δεν μπορεί να γίνει ουδεμία σοβαρή προσπάθεια προωθήσεως αγροτικών προϊόντων με μαγαζάκια εθελοντών. Για να πετύχει μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει μόνο μέσω των οργανωμένων αγροτικών συνεταιρισμών. Ίσως και του ενός τεράστιου δυνατού και οργανωμένου συνεταιρισμού για όλη την Κρήτη. Ή με την οργάνωση των ομάδων παραγωγών.
Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό λόγω της έλλειψης κουλτούρας συνεργασιών και προσωπικώς εγωισμών . Τότε θα επιβιώσει ο αγρότης καπιταλιστής που θα μπορέσει να αγοράσει τα κτήματα των μικρών αγροτών και να προχωρήσει σε καθετοποιημένη παραγωγή. Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι θα επιβιώσει διαφορετικά η αγροτική παραγωγή σε ένα σκληρό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Κατά τα άλλα δεν μπορεί να απαγορεύσει κανείς σε κανένα να ονειρεύεται ένα διαφορετικό, και ένα καλύτερο και ανθρωπινότερο κόσμο. Γιατί το όνειρο τρέφει την ζωή των νέων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου