Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ .
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΕΙΠΕ
Ο πρώην υπουργός οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την δεκαετία του 80 Δημήτρης Τσοβόλας εμφανίστηκε την Πέμπτη το πρωί στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον «ΑΛΤΕΡ». Υπεραμύνθηκε όπως συνηθίζει των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Γ. Παπανδρέου όπου κι ο ίδιος ήταν εξέχων μέλος.
Έκανε κριτική στον Γεώργιο Παπανδρέου, και στην κυβέρνηση του επειδή έβαλε την Ελλάδα στο στόμα του λύκου, όπως είναι το Δ.Ν.Τ. Βέβαια όταν είσαι « έξω από το χορό» η εύκολη κριτική είναι μια αδιέξοδη ρητορική. Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ την παρούσα κυβέρνηση και την προεκλογική και αδιέξοδη υποκριτική ρητορική της, ότι¨ «υπάρχουν λεφτά» και ότι¨ «θα κάνει την Ελλάδα Δανία του Νότου». Δεν θα πάψω όμως να βλέπω όσο το δυνατόν μου το επιτρέπουν οι πνευματικές μου δυνάμεις την πολιτική κατάσταση με αντικειμενικό τρόπο. Κάποτε πρέπει να εκλείψουν οι λαϊκισμοί και να υπάρξει αντικειμενική πληροφόρηση.
Η κυβέρνηση παράλαβε ένα μεγάλο έλλειμμα που στο τέλος του χρόνου ανήλθε στο 13,6% του Α.Ε.Π, και ένα πελώριο δημόσιο χρέος έτοιμο να πλακώσει και να θάψει την Ελληνική οικονομία. Ποιός ευθύνεται; Ασφαλώς και τα δύο κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν την Ελλάδα της μεταπολίτευσης μετά το 1974 Όπως επίσης οι πελατειακές πρακτικές, της διόγκωσης του κράτους, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη παραγωγική δομή, για να το στηρίξει, αλλά και η μεγάλη διαφθορά του πολιτικού συστήματος.. Ασχέτως αν στα πλαίσια του κομματικού ανταγωνισμού, προσπαθεί το ένα κόμμα εξουσίας, να ρίξει το φταίξιμο στο άλλο ,και να βγει το ίδιο καθαρό. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του κομματικού παιγνίου, για να κερδηθούν οι εντυπώσεις της κοινής γνώμης.
Όλοι οι κάτοικοι τούτης της πλανημένης χώρας έβλεπαν τον πρωθυπουργό, που γύρισε δυο φορές την Ευρώπη, για να βρει δανεικά από τους εταίρους μας, των Ευρωπαϊκών κρατών, και κυρίως την «φράου ναϊνε» Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, η οποία ηγείται της ισχυρότερης Ευρωπαϊκής δύναμης, όπου ακούσαμε να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι¨ «η Ελλάδα δεν ζήτησε δανεικά», ενώ γνώριζε καλύτερα από τους Έλληνες, την άθλια κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.. Η Ευρώπη στάθηκε ανέτοιμη, κατά την δημιουργία του κοινού νομίσματος, σαν μωρή παρθένος, δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιλογών της , και δεν πρόβλεψε την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, όπου θα μεταφέρει πόρους, όταν χρειαζόταν στα πιο αδύνατα κράτη, για να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες τους, σε εποχή κρίσης όπως η σημερινή. Αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι αγορές και οι μεγάλοι αξιολογικοί οίκοι, του Αμερικανικού καπιταλισμού, της πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμης. Βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν να κερδοσκοπήσουν αλλά και να επιτεθούν στο ευρώ. Η Ελλάδα αν και διαθέτει μονάχα το 2,5 του Α.Ε.Π της ευρωζώνης, ήταν ο αδύνατος κρίκος και προσπάθησαν με τα κερδοσκοπικά παίγνια τους ,να την οδηγήσουν στην χρεοκοπία για να πλήξουν την σταθερότητα του ευρώ.
Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία των οίκων έφερε την Ελλάδα, στο χείλος της χρεοκοπίας, και τον Παπανδρέου σε απόγνωση. Τελικά οι εταίροι, μας έδωσαν τα λεφτά αλλά η Μέρκελ, θέλησε να εντάξει στην χρηματοδότηση και το Δ.Ν.Τ για να επιβάλλει στους «απείθαρχους» σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία , σε βάρος βέβαια των μισθών και των συντάξεων. Η αρχή έγινε με πειραματόζωο την Ελλάδα.
Στον δεύτερο γύρο οι ευρωπαίοι φοβούμενοι την κατάρρευση όλων των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου δημιούργησαν ταμείο με 750 δις ευρώ. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη στην γωνία με την πλάτη στον τοίχο και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ο Ελληνικός λαός το κατανοεί για αυτό υπάρχει σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις μια σχετική ανοχή παρά την βαρβαρότητα των μέτρων. Τώρα μένει να πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου σ` ένα κράτος που χρειάζεται αναδιοργάνωση εκ βάθρων. Και να γίνει εν ευθέτω χρόνο όταν θα προχωρήσει το τέλος του μνημονίου, και η εκπλήρωση των στόχων, η αναδιαπραγμάτευση του δυσβάστακτου δημόσιου χρέους με καλύτερους και μακροχρόνιους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου