Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Χωρίς περίσκεψιν χωρίς λύπην χωρίς αιδώ μεγάλα και υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ άλλο δεν σκέπτομαι το νουν μου τρώγει αυτή η τύχη». Κ Π Καβάφης
Οι απεργίες των ναυτεργατών ασφαλώς προκαλούν προβλήματα, είτε στην διακίνηση επιβατών όσον αφορά την εσωτερική ακτοπλοία είτε αφορά τα κρουαζιερόπλοια με την διακίνηση των τουριστών. Τα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία ανήκουν σε εφοπλιστές και μεγάλους οικονομικούς ομίλους, τονίζουν μόνο την ταλαιπωρία των επιβατών, χωρίς να αναφέρουν ούτε λέξη για τα δικαιώματα και των αγώνα των ναυτεργατών. Κάποιοι φορείς του μεγάλου κεφαλαίου, με ευχαρίστηση θα έβλεπαν την κοινωνία να επανέλθει στη εποχή της δουλοκτησίας. Να μην έχουν οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα, και να εργάζονται ως σκλάβοι, για την αξιοποίηση του πλούτου του κυρίου τους. Σιγά σιγά δυστυχώς αυτό πάει να γίνει. Το εργατικό κίνημα είναι διασπασμένο και αδυνατισμένο. Έτσι βρίσκουν την ευκαιρία να αφαιρέσουν από τους εργαζόμενους ολίγον μετ`ολίγον τα δικαιώματα τα οποία έχουν κατακτήσει, με αγώνες θυσίες ,δάκρυα και αίμα, στο πέρασμα των αιώνων.
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο λόγω και του διεθνή του χαρακτήρα, και τις φορολογικές ευκολίες που διαθέτει με τις σημαίες ευκαιρίας, χρησιμοποιεί εργαζόμενους από τις χώρες φθηνού εργατικού κόστους, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ναυτικοί να είναι άνεργοι. Και να σκεφθείτε ότι υπήρξαμε μια χώρα όπου μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος ήταν το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Με τις απεργίες των ναυτεργατικών σωματείων προσπαθούν οι εργαζόμενοι, να πετύχουν από τους εφοπλιστές των κρουαζιεροπλοίων που έρχονται στα ελληνικά νησιά ,να προσλαμβάνουν και έλληνες ναυτικούς. Η υπουργός οικονομίας Λούκα Κατσέλη συμφώνησε με του εφοπλιστές να προσλαμβάνουν και έλληνες ναυτικούς χάριν του αγώνα των ναυτικών. Ασφαλώς όμως σ`ένα αγώνα, ο οποίος είναι μία ταξική σύγκρουση, εργαζομένων και εργοδοτών, κι όχι ανταλλαγές ευχών και ευχαριστιών, θα υπάρξει και ταλαιπωρία του κοινού. Το κοινό όσοι αποτελούνται από εργαζόμενους, και μικρούς επαγγελματίες θα πρέπει να δείχνει κατανόηση και αλληλεγγύη σε κάθε δίκαιη απεργία, για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων διότι έρχεται και η δική τους σειρά.
Σήμερα όπου ο καπιταλισμός περνάει μια μεγάλη κρίση προσπαθεί μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτει Δ.Ν.Τ, Παγκόσμια Τράπεζα , ΕΚΤ και τις υπάκουες συντηρητικές κυβερνήσεις να ξεθεμελιώσει τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων,. Μία νέα σκλαβιά είναι προ των πυλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου