Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΜΠΑΟΥΛΑ η χρεοκοπία των τραπεζών γίνεται αυοεκπληρούμενη προφητεία.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Οι μεγαλοκαταθέτες βρίσκουν τρόπο νόμιμο και παράνομο, να βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, και να τα απολαμβάνουν στα σαλέ της Ελβετίας, και στις ακτές και παραλίες, των κοσμοπολίτικων θερέτρων. Το κεφάλαιο ως γνωστό δεν έχει πατρίδα, κάνει επενδύσεις εκεί όπου θα βγάλει περισσότερα κέρδη, από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Βεβαίως δεν ζούμε στην παλιά εποχή της πρωταρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου του 19ου αιώνα . Διότι στις ανεπτυγμένες κοινωνίες έχει σχηματισθεί μια μεγάλη μεσαία τάξη. Η δε βιομηχανική παραγωγή δεν απασχολεί παρά μια μικρή μειοψηφία των εργαζομένων, διότι στην παραγωγική διαδικασία έχει γίνει εκσυγχρονισμός και έχει εισέλθει η υψηλή τεχνολογία και τα ρομπότ κάνουν τις εργασίες των εργατικών χεριών. Το κεφάλαιο μεταφέρει τις δραστηριότητες του, στις καθυστερημένες και υπανάπτυκτες χώρες όπως το Μπαγκλαντές το Πακιστάν τις Ινδίες, και σε χώρες της Αφρικής. Εκεί όπου δεν έχουν κατοχυρωθεί τα εργατικά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας. Το Ελληνικό κεφάλαιο βιομηχανικό, εφοπλιστικό έχει διασυνδέσεις με το διεθνές κεφάλαιο και δεν κινδυνεύει σε περίπτωση Ελληνικής χρεοκοπίας. Πολλοί όμως από τους μικρούς και μεσαίους καταθέτες έχουν πανικοβληθεί και λειτουργούν υπό το κράτος πανικού. Άλλοι βάζουν τα λεφτά τους κάτω από το στρώμα, άλλοι σε μπαούλα, άλλοι σε θυρίδες τραπεζών, και μερικοί τα μετατρέπουν σε χρυσές λίρες.
Αν όμως οι τράπεζες μείνουν από ρευστό τότε η χρεοκοπία μίας τράπεζας γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Όταν θέλεις να πετύχεις κάτι όλοι γύρω σο συνωμοτούν για να το πετύχεις».Αυτά τα λόγια είχε γράψει ο συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο στον αλχημιστή και έμεινε στην ιστορία. Την στιγμή αυτή η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ΕΚΤ στηρίζει με νύχια και με δόντια τις τράπεζες και δέχεται κρατικά ομόλογα της κατηγορίας των σκουπιδιών {JUNK} σύμφωνα με τους Αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης. Για να τους ενισχύσει την ρευστότητα και να μην κινδυνεύσουν με κατάρρευση Το ελληνικό δημόσιο προικοδότησε τις τράπεζες με 28 δις επί κυβέρνησης Καραμανλή και θα προικοδοτηθούν με δέκα δις αν χρειασθεί ,από το δάνειο του ΔΝΤ. Βεβαίως για να στηριχθούν οι τράπεζες χρεώνεται το δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι και δημιουργείται φαύλος κύκλος σε βάρος κυρίως των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Πάλι ο καπιταλισμός έμεινε χωρίς το αντίπαλο δέος το σοσιαλιστικό στρατόπεδο που τον κρατούσε σε ισορροπία και περνάει διαλυτική κρίση υπερσυσσώρευσης. Τρίζει συθέμελα τρώγοντας τις σάρκες των λαϊκών στρωμάτων για να προσπορίσει μεγαλύτερα κέρδη σε ένα σύγχρονο αντιπαραγωγικό χρηματιστηριακό παιχνίδι που ονομάζεται «καζινοκαπιταλισμός, και αν δεν το περιορίσουν τα κράτη των καπιταλιστικών μητροπόλεων σέρνονται απρόβλεπτες εξελίξεις για την ανθρωπότητα.
Και τελειώνω με ένα ποίημα του σοφού Αλεξανδρινού και αγαπημένου μου ποιητή Κ.Π.Καβάφη.
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα. τα μέλλοντα γνωρίζουν οι Θεοί. Πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων. Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται. Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταρράτεαι. Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησαζόντων γεγονότων. Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδό έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.».

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου