Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
«Για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης». Προς τιμή της μνήμης του αδικοχαμένου καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Πραγματοποιήθηκε συνέδριο «Για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης» από το τμήμα κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης την Δευτέρα στο Ρέθυμνο . Για να τιμηθεί η μνήμη του καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα κοινωνιολογίας. Ο οποίος έφυγε από την καρδιά του εξαιτίας έντονης συγκίνησης που του προξένησε η πρυτανεία το 2006. Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος ήταν φοιτητής της νομικής το 1973 όταν εισέβαλαν τα τανκς στην σχολή. Ήταν οργανωμένος στην ΚΝΕ και αντιστάθηκε μέσα από το φοιτητικό κίνημα εναντίον της δικτατορίας.
Διώχτηκε και για να μην φυλακιστεί μαζί με τους άλλους συντρόφους του. Κατάφερε και διέφυγε κρυπτόμενος και πέρασε στην παρανομία, μέχρι την πτώση της χούντας.
Υπήρξε πρώτος σε ψήφους φοιτητής στην πανσπουδαστική και θα μπορούσε να γίνει αν δεν ήταν σεμνός, ο πρώτος πρόεδρος της ΕΦΕΕ.
Μην αντέχοντας τον δογματισμό του Κ.Κ.Ε αποχώρησε μαζί με 300 συντρόφους του το 1980.Κατα την διάρκεια της θητείας του στο πανεπιστήμιο Κρήτης, κατήγγειλε την πρυτανεία για παρανομίες . Οι πρυτανικές αρχές τον παρέπεμψαν με το ερώτημα της απόλυσης, αντί να τον επιβραβεύσουν. .Στενοχωρημένος κατέληξε στο γραφείο του από καρδιακό επεισόδιο. Το απόγευμα που παραβρέθηκα στο συνέδριο, οι σύνεδροι καθηγητές μίλησαν για το σημερινό πανεπιστήμιο όπου άσκησαν έντονη κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του. Με πελατειακό τρόπο ίδρυσαν πανεπιστήμια όπως και Τ.Ε.Ι και γέμισαν οι κυβερνήσεις την Ελλάδα με ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ χωρίς να χρειάζονται. Είπαν ότι μέχρι και σχολή πολιτικών επιστημών ίδρυσε η ΝΔ στην Κόρινθο επειδή δεν υπήρχε σχολή πολιτικών επιστημών υπό τον έλεγχο της. Η άλλη σχολή πολιτικών επιστημών έγινε στην Θράκη ιδιαιτέρα πατρίδα του τότε υπουργού παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Μίλησαν για την αξιολόγηση και κόψιμο ορισμένων τμημάτων που πρέπει να γίνει όπως είπαν, αλλά θα γίνει όπως διαβλέπουν με πελατειακό τρόπο. Την αξιολόγηση των τμημάτων την κάνει εκ μέρους των πρυτάνεων, ο πρύτανης του πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης .. Είπαν λοιπόν οι καθηγητές, ότι πχ στην Καλαμάτα αφήνει το τμήμα πολιτικών επιστημών ενώ δεν χρειάζεται, επειδή όλως συμπτωματικώς διδάσκει η κ. Ξανθάκη σύζυγο του πρώην γενικού γρμματέας του υπουργείου παιδείας επί Ν.Δ. Μίλησαν επίσης με δριμύτητα για τον πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης και αμφισβήτησαν τα προσόντα του να αξιολογήσει ένα τόσο σπουδαίο τμήμα άπω πχ το μαθηματικό τμήμα Κρήτης. . Σύμφωνα με πληροφορίες από καθηγητές αλλά χωρίς να διασταυρωθούν για να είναι έγκυρες, επίκειται η αποβολή του πρύτανη Γρυσπολάκη από το συμβούλιο της επικρατείας όπου είχε προσφύγει ο έτερος υποψήφιος πρύτανης Γιάννης Φίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου