Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΟΣ ΜΑΗΣ ΤΟΥ 68 Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Όμορφη είναι η ζωή καλέ μου φίλε. Ας κρύψανε τα σύννεφα τον ήλιο και ας έδιωξαν οι μπόρες τα πουλιά, πάλι θαρθεί η χαρά και η ξαστεριά». {Δημήτρης Καρτάκης -Το τριαντάφυλλο και ο χρόνος».
Ο ανεπτυγμένος δυτικός καπιταλισμός περνάει μια μεγάλη δομική κρίση , με απρόβλεπτες συνέπειες, σύμφωνα με έγκυρους οικονομολόγους, ανάλογη με την κρίση του 1929-33 , η οποία οδήγησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Την εποχή εκείνη αναδείχθηκε στην βόρειο Αμερική ,ο Πρόεδρος Φραγκλίνος ντελάνο Ρούζβελτ ο οποίος εφάρμοσε τον παρεμβατισμό του κράτους, στην φιλελεύθερη οικονομία της βορείου Αμερικής ,σε μία χώρα , όπου ήταν αφορεσμένος ο παρεμβατισμός του κράτους, διότι η Αμερική είχε οικοδομηθεί στην βάση του απόλυτου φιλελευθερισμού, κι ότι κάθε άτομο, είναι υπεύθυνο για τον εαυτόν του. Στο καπιταλιστικό όμως σύστημα, όπου τα μέσα παραγωγής και διανομής είναι ιδιοκτησία του ιδιωτικού κεφαλαίου, δεν υπάρχει ισότητα ευκαιριών , αλλά εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όταν δηλαδή εφαρμόσει μια κυβέρνηση ένα ακραίο φιλελευθερισμό, τότε επικρατεί στην οικονομία ,και στην κοινωνία ο κοινωνικός δαρβινισμός, όπου επιβιώνει ο ισχυρότερος, και η κοινωνία μετατρέπεται σε ζούγκλα όπου στην πράξη επαληθεύεται, αυτό που έγραψε στο έργο του «Λεβιάθαν» ο φιλόσοφος Τόμας Χόμπς ότι¨ « ο άνθρωπος γίνεται για τον άνθρωπο λύκος». Ο Ρούζβελτ μετέτρεψε τις Η.Π.Α σε ένα απέραντο εργοτάξιο , δίνοντας εργασία σε εκατομμύρια ανέργους, έβαλε τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, στις βιομηχανίες και απείλησε ,όπως λέχτηκε τους βιομήχανους με την περίφημη φράση «¨Η το καπέλο σας , ή το κεφάλι σας». Δημιουργήθηκαν με την εργασία των εργαζομένων, τεράστια κοινωφελή δημόσια έργα, και τροφοδοτήθηκε η ενεργό ζήτηση σύμφωνα με την θεωρία του Τζον Μέυναρντ Κέϋνς, βοηθώντας στην ανάκαμψη του καπιταλισμού. Σήμερα στην τωρινή μεγάλη κρίση του ανεπτυγμένου καπιταλισμού , στην βόρειο Αμερική προσπαθεί ,ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να εφαρμόσει ένα ήπιο κεϋνσιανισμό, αφήνοντας το συμμάζεμα των ελλειμμάτων για την εποχή της οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας την ενεργό ζήτηση , διασώζοντας τον τραπεζικό τομέα, και πολλές θέσεις εργασίας, στο εμπόριο και την βιομηχανία. Δέχτηκε όμως ανελέητο πόλεμο από τα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θίγονται, και προ ημερών διενεργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκλογές, όπου έχασε την πλειοψηφία της βουλής{κογκρέσο} από τους ρεπουμπλικάνους, διατήρησε όμως την πλειοψηφία στην γερουσία..
Αντίθετα στην Ευρώπη στην οποία, την πρωτοκαθεδρία την έχουν τα συντηρητικά κόμματα με ηγέτιδα δύναμη την κραταιά Γερμανία της Άγκελας Μέρκελ, η Γερμανία έχει επιβάλει την με κάθε κόστος ,μείωση των κρατικών ελλειμμάτων , οδηγώντας τις φτωχότερες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, σε πρωτοφανή ύφεση , σε ανεργία πολλών εκατομμυρίων των Ευρωπαίων πολιτών, {π.χ 20% περίπου η ανεργία στην Ισπανία και 14% στην Ελλάδα,} σε μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και σε φαλκίδευση του κοινωνικού κράτους. Είναι πρωτοφανής, η ανισοκατανομή και ανακατανομή των εισοδημάτων εις όφελος των οικονομικά ισχυρών. Όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές των διεθνών εξελίξεων ,η Γερμανία έχει εγκαταλείψει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης από τότε που ενοποιήθηκε, όπου απέκτησε αυτοπεποίθηση, και προσπαθεί να επιβάλλει την μοναδική σχεδόν ηγεμονία της, στην Ευρώπη παρασύροντας και την Γαλλία . Αυτό που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει με πόλεμο, η Γερμανία το πραγματοποιεί με άλλου είδος πόλεμο. Της οικονομικής δύναμης. Μήπως θα επαληθευτεί εδώ η ρήση του Καρλ Μαρξ ότι¨ «ο καπιταλιστής είναι έτοιμος να πουλήσει στον εργαζόμενο ακόμη και το σκοινί το οποίο θα τον κρεμάσει»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου