Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Για την Ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν υπάρχει μόνο ο μονόδρομος του ΔΝΤ-Ε.Ε που επιβλήθηκε στο πειραματόζωο η Ελλάς, υπάρχει και λύση των Ευρωομολόγων από την Ε.Κ.Τ, όπως φαίνεται ότι προσανατολίζεται τώρα ο πρόεδρος της τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ έπειτα από τις τρομερές πιέσεις που ασκούνται στο δημόσιο χρέος τού νότου της ευρωζώνης.
Τον δικό του «αιρετικό» και αντισυστημικό τρόπο για την λύση του τεράστιου δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας, χωρίς να θιγούν τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα δίνει ο γνωστός τακτικός αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Τάκης Φωτόπουλος στο άρθρο του στην «Ε» στις 8-5-2010 ο οποίος κινείται αυτόνομα στο χώρο της οικολογίας και της αυτοδιαχείρισης. Εδώ θα σας υπενθυμίσουμε τα λόγια του αείμνηστου Ανδρέα Γ. Παπανδρέου το 1993 όταν ανέλαβε την κυβέρνηση από την Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. «Η θα τσακίσουμε το δημόσιο χρέος ή το δημόσιο χρέος θα τσακίσει την Ελλάδα». Παρά την δήλωση του εκείνη, και παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα λάθη και τις παραλείψεις των επόμενων κυβερνήσεων, το χρέος θέριεψε και ετοιμάζεται να συντρίψει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που αποτελούνται από εργαζόμενους μικροεπαγγελματίες, αγρότες, και συνταξιούχους, μικροσυνταξιούχοι οι περισσότεροι. Εμείς βεβαίως θα επιμείνουμε πέρα όλων των άλλων ότι το κράτος πρέπει να νοικοκυρευτεί ,καθώς και οι πολίτες . Ούτε κράτη ούτε νοικοκυριά μπορούν να ζουν και να πορεύονται πέρα από τις δυνατότητες τους αιτούμενοι συνεχώς νέα δάνεια..
Γιατί μια μέρα έρχεται ο λογαριασμός. Και το χειρότερο είναι ότι τον πληρώνεις χωρίς να συμμετέχεις ενεργά στα κοινά λόγω κατά Κορνήλιου Καστοριάδη της «φιλελεύθερης ολιγαρχίας» που μόνιμα κυβερνά. Τότε αρχίζει ο μεγάλος θυμός η τυφλή βία, και οι έκνομες ενέργειες, όπως αυτές που η ομάδα με την ψυχολογία του όχλου έβαλε την φωτιά στην «Μαρφίν» φωνάζοντας¨ «κάψτε τους όλους» και πέθαναν από πνιγμό, τρις άτυχοι εργαζόμενοι..
Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου του Τάκη Φωτόπουλου.

«Όπως έχω αναφέρει σε σειρά παραθεμάτων στα τελευταία άρθρα μου, σημαντικοί διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι -ακόμη και του Χάρβαρντ!- έχουν δείξει ότι είναι ακριβώς ο δήθεν μονόδρομος που είναι καταστροφικός για την Ελλάδα και όχι η εναλλακτική λύση. Προχθές ακόμη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου3 υποστήριζε λύση παρόμοια με αυτή που πρότεινα από τη στήλη («Ε», 27/2/2010), δηλαδή τη λύση που ακολούθησε η Αργεντινή, η οποία αντί για καταστροφή οδήγησε σε ανάκαμψη - αφού όμως προηγούμενα την είχε οδηγήσει στην καταστροφή το ΔΝΤ! Αλλά αυτό ακριβώς το έγκλημα διαπράττει σήμερα η κοινοβουλευτική («σοσιαλιστική») Χούντα για χάρη δήθεν του εθνικού συμφέροντος, «ξεχνώντας» τη βασική σοσιαλιστική αρχή ότι στα οικονομικά θέματα υπάρχει μόνον ταξικό συμφέρον, ειδάλλως ο σοσιαλισμός δεν έχει νόημα. Και μάλιστα, όταν ακόμη και (αστοί) έγκυροι διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι «αυτό που ζητούν σήμερα από την Ελλάδα (ΕΕ/ΔΝΤ) είναι αυτό που έκανε η Λατινική Αμερική στη δεκαετία του 1980 (και) οδήγησε σε μια χαμένη δεκαετία, για χάρη των ξένων πιστωτών»4.
Ακόμη και τώρα όμως το έγκλημα αυτό των ελίτ θα μπορούσε να σταματήσει, μέσα από αγώνα, με επικεφαλής τους αποδιοπομπαίους τράγους του συστήματος στον δημόσιο τομέα, με στόχο τη γενική απεργία διαρκείας που θα παρέλυε τον κρατικό μηχανισμό, και με αιτήματα: α) άμεση έξοδο από το ευρώ, β) υποτίμηση δραχμής, γ) μετατροπή όλου του χρέους σε δραχμές, δ) επαναδιαπραγμάτευση του χρέους για δραστική περικοπή και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ε) αυστηροί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίου, στ) κοινωνικοποίηση τραπεζών, ζ) άγρια φορολόγηση (ύστερα από καταγραφή) κινητής και ακίνητης μεγάλης περιουσίας. Η εναλλακτική αυτή λύση βέβαια δεν σημαίνει, όπως τρομοκρατούν οι ελίτ τον λαό, ότι θα σταματούσε το Κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις! Απλώς θα σταματούσε να πληρώνει τα δισεκατομμύρια που χρωστά στους πιστωτές, μέχρι να πληρώσουν οι ντόπιες και ξένες ελίτ το χρέος, ενώ συγχρόνως θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για αυτοδύναμη ανάπτυξη που θα καταργούσε την ανάγκη δανεισμού από τους καρχαρίες των αγορών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου