Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία η δημοκρατία η τραγωδία…. Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και την δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής ,χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστάει όλα στην Ελλάδα…ΖΑΝ ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ -Γάλλος σκηνοθέτης. Μακάρι εξαιτίας του δημόσιου χρέους να αναπτυχθεί ένα νέο φιλελληνικό ρεύμα διανοουμένων. Εμείς όμως μετά σχεδόν διακόσια χρόνια ελευθερίας δεν θα ενηλικιωθούμε ποτέ; Σε ξένα δεκανίκια θα στηριζόμαστε; Αν, ναι, τότε πάντοτε θα φερόμαστε σαν ραγιάδες{σκλάβοι}.
Απόσπασμα συνέντευξης στην Αφροδίτη Πολίτη, στο « Ε»της «Κ.Ε» του Βρετανού γεωγράφου – ανθρωπολόγου αριστερού ακτιβιστή Μαρξιστή, και βραβευμένου καθηγητή πανεπιστημίου Ντέιβιντ Χάρβεϊ.
Θεωρείτε την σημερινή κρίση ως κρίση ενεργού ζήτησης; «Εν μέρει ,ναι. Επίσης, οφείλεται στην υπερβολική δύναμη του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με τις άλλες πλευρές του κεφαλαίου τον παραγωγικό , τον εμπορευματικό κλπ.
«Η στάση πληρωμών δεν είναι ακραίο μέτρο»;
«Αυτό που προσπαθούν να σας πείσουν είναι να περάσετε είκοσι χρόνια πόνου, γιατί αυτό συμφέρει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η στάση πληρωμών θα επιστρέψει το πρόβλημα από τον δημοσιονομικό πίσω στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το κράτος έσωσε τις τράπεζες τώρα έχει πρόβλημα το κράτος. Πετάχτε τους την μπάλα και κάντε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν». Παρατήρηση συντάκτη. Οι ακραίες ενέργειες προκαλούν πολύ πόνο. Όπου ανατράπηκε πλήρως το καπιταλιστικό σύστημα, είδαμε πως ο κρατικός και αυταρχικός σοσιαλισμός κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Εκείνος που πράγματι είναι αναγκαιότητα να ανατραπεί, είναι ο νεοφιλελευθερισμός που έφερε τον καπιταλισμό σε αδιέξοδο. Όσον αφορά το χρέος, πιστεύω ότι χρειάζεται αναδιαπραγμάτευση του χρέους κι όχι κήρυξη πτώχευσης. Κανείς κορυφαίος οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι για το κοντινό μέλλον η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα.
Όπως επίσης χρειάζονται παγκόσμιες ρυθμίσεις και περιορισμός του ρόλου των τραπεζών και της ασυδοσίας τους. Και συνεχίζει ο καθηγητής Χάρβεϊ «Εννοείτε ότι θα σας το παρουσίαζαν σαν να χρωστάτε και να πρέπει να πληρώσετε. Εσείς πρέπει να τους απαντήσετε με την ίδια λογική του καπιταλιστή. «Ο καπιταλιστής επενδύει και παίρνει το ρίσκο του. Εάν αυτό δεν αποδώσει πρέπει να επωμιστεί τις ευθύνες». «Όταν σας πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης πετάξτε το πίσω». Σημείωση συντάκτη.
Κύριε καθηγητά μου, δεν μας τα παρουσιάζουν σαν να χρωστάμε, αλλά πράγματι χρωστάμε. Οι κυβερνήσεις λειτουργούσαν ρουσφετολογικά κλεπτοκρατικά και χωρίς σύνεση. Πολλοί έπαιρναν και τις μίζες τους και πρέπει τα δανεικά να τα επιστρέψουμε αν θέλουμε να είμαστε σοβαρό κράτος κι όχι μπαταχτσήδες..
Οι τράπεζες έκαναν την δουλειά τους.. Αν έχουν ευθύνες είναι ότι δάνειζαν αναξιόπιστες κυβερνήσεις, οι οποίες έδιναν πλαστά στοιχεία στις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Επίσης ότι τα δάνεια πήγαιναν για ρουσφετολογικές προσλήψεις για ύποπτες προμήθειες του δημοσίου, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Ακόμη όμως και ο διαπρεπής νεοφιλελεύθερος πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος έχει αρθρογραφήσει υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης και μείωσης του δημόσιου χρέους κι ότι οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η δουλειά τους έχει ρίσκο. Ο καθηγητής Χάρβει συνεχίζει στην συνέντευξη του. «Αυτό που κάνουν πάντοτε οι καπιταλιστές, είναι να κεφαλαιοποιούν τα κέρδη, και να κοινωνικοποιούν το ρίσκο. Είναι το παιχνίδι κορώνα κερδίζω γράμματα χάνεις». Σ.Σ Οι καπιταλιστές δεν είναι κορόϊδα, διαθέτουν τα καλύτερα μυαλά τα πληρώνουν σεκαθαρό χρυσάφι γι`αυτό είναι από κι από πάνω. Ο λαός γιατί αφήνει τις κυβερνήσεις να πολιτεύονται με αυτόν τον λαϊκίστικο τρόπο; Τι θα συμβουλεύατε ως επόμενο βήμα; « Να απαντήσετε συλλογικά, μαζί με τις άλλες χώρες – pigs-,
ζητώντας μορατόριουμ και συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με δικούς σας όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου