Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ « ΚΟΡΑΚΙΑ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Συνασπισμένοι λίγοι Αμερικάνικοι επενδυτικοί όμιλοι κερδοσκόπησαν με αγριότητα σε βάρος τη Ελλάδος αναγκάζοντας την χώρα μας να προσφύγει στο Δ. Ν.Τ με τους γνωστούς επαχθείς όρους για τους εργαζομένους και την μεσαία τάξη. Το ερώτημα είναι γιατί ούτε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έβαλε μια τάξη σε αυτήν την αγριότητα την επιθετικότητα και την βουλιμία των γιγαντιαίων κερδοσκοπικών κεφαλαίων ; Μάλιστα γράφτηκε στις εφημερίδες ότι είχε σημαντική στήριξη στην προεκλογική του εκστρατεία από την Γουόλ Στρήτ. Κρίμα γιατί είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες τα μη προνομιούχα στρώματα του λαού των ΗΠΑ, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος λόγω του ηγεμονικού ρόλου της Αμερικής. Η Ευρωπαϊκή ένωση τι έκανε στην προκειμένη περίπτωση να υπερασπιστεί το νόμισμα της; Ποιά Ευρωπαϊκή Ένωση ; Η Ένωση ανεξαρτήτων κρατών εννοείς κύριε μου που νοιάζεται το καθένα για τα συμφέροντα του; «.Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ» είπε ο ποιητής. Όπως και για να ολοκληρωθεί η ιδέα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης .Όνειρο Ευρωπαίων ουμανιστών όπως ο Ρομπέρ Σουμάν, ο Ντε Γκάσπερι, ο Ζαν Μονέ, ο Αντενάουερ. H Nεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού συνίσταται στη κυριαρχία των αγορών χωρίς όρους και όρια. Η συγκέντρωση πακτωλού χρημάτων στα χέρια των πολυεθνικών ομίλων κι η φοροαποφυγή των ομίλων αυτών. Όπως και η συγκέντρωση τεράστιων χρηματικών ποσών στα χέρια κερδοσκοσπικών “heads funds” έχει εντελώς αλλοιώσει την έννοια της δημοκρατίας και της απόφασης των πολιτών για την τύχη τους μέσων των πολιτικών τους αντιπροσώπων. Εάν δεν υπάρξει οργανωμένη σθεναρή αντίσταση από την νέα αριστερά και τα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα, στην διεθνή κερδοσκοπία θα βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας κράτη να καταρρέουν και λαούς να εισέρχονται σε στάδιο αθλιότητας. Κι εμείς «άβουλοι και μοιραίοι αντάμα θα περιμένουμε κάποιο θαύμα» παραμένοντας απαθής στην ιδιώτευση μας μπροστά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.
Διαβάζουμε στο "Βήματης Κυριακής» σε ρεπορτάζ του Γ. Τσιάρα. για το διπλό παιχνίδι της “goldman saks” και των άλλων μεγάλων τραπεζών που ασχολούνται με τα κρατικά χρέη . «Το σημείο κλειδί της όλης υπόθεσης έγκειται ακριβώς στο διπλό παιχνίδι της Γκόλντμαν» και των άλλων μεγάλων τραπεζών που παίζουν δυνατά στις αγορές χρέους. Σήμερα ξέρουμε ότι η πανίσχυρη τράπεζα του Χανκ Πόλσον {ο Λοϊντ Μλανκφάϊντ ανέλαβε μετά την μετακόμιση Πόλσον στο υπουργείο οικονομικών } από την μια μεριά του τραπεζιού θησαύριζε από την «έξυπνη» διαχείριση του Ελληνικού χρέους και τις «συμβουλές», και από την άλλη ποντάριζε εκ του ασφαλούς ενάντια στην επιβίωση του Ελληνικού κράτους, σε συνεργασία με τον συνεπώνυμό του της Paulson co. Είναι άλλωστε μαζί με την J.P. Morgan και την Γερμανική Deutsche Bank του …φιλλέληνα, εσχάτως Γιόζεφ Άκερμαν, ο μεγαλύτερος παίκτης στην παντελώς αδιαφανή αγορά των crendit default swaps, των ασφάλιστρων έναντι κινδύνων{ ρίσκου χρεοκοπίας} που μας οδήγησαν κυριολεκτικά στον πιστωτικό τάφο, και την χαλύβδινη αγκαλιά του Tαμείου. H βασική στρατηγική της Γκόλντμαν- της ιστορικής «Φίρμας» στην οποία ο μακαρίτης ο Γκαλμπραίηθ αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο αναφοράς του για την κρίση του 1929 –είναι όπως προκύπτει με την υπόθεση με το δομημένο προϊόν abacus να «καταπίνει»τους πελάτες θύματα της.
: δίκαια η “liberation” την αποκαλεί « τράπεζα βαμπίρ» όπως δίκαια και ο Μάϊκλ Μουρ την έκανε αρνητικό πρωταγωνιστή στο εξαιρετικό περυσινό ντοκιμαντέρ του : «Καπιταλισμός μια Ερωτική Ιστορία». Όπως εξηγεί στο φίλμ ένας "ινσίντερ" της γουόλ στρήτ η γκόλντμαν σακς είναι μακράν η πρώτη τράπεζα σε κατασχέσεις {πρώτων} κατοικιών εντός των Η.Π.Α… Το σκάνδαλο όμως δεν είναι μόνο οικονομικό., είναι πρωτίστως πολιτικό: Το γεγονός ότι ίδιος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ FED, ο Μπεν Μπερνάνκι , ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ενώπιον του Κογκρέσου ότι η Γκόλντμαν Σακς δεν διέπραξε κανένα αδίκημα όταν βοήθησε την Ελλάδα να μειώσει το επίπεδο του ελλείμματος της τα λέει όλα. Παρά το γνωστό ρόλο της ΓΚΟΛΝΤΜΝ ΣΑΚΣ συνεχίζει το δημοσίευμα ο πρωθυπουργός και ο στενός οικονομικός πυρήνας του υπουργείου οικονομικών συνεχίζουν τις επαφές με στελέχη της Γκόνλντμαν Σακς και ζητούν τις «σοφές συμβουλές» του Τζορτζ Σόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου