Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ- Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Ποιος είδε το κράτος λιγοστό σ`όλη τη γη μοναδικό, εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει; Να τρέφει όλους τους αργούς, να`χει επτά πρωθυπουργούς, ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα; Να`χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά, κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε».Γεώργιος Σουρής
Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Νίκος Κοτζιάς, συγγραφέας μεταφραστής πρώην μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, και αργότερα σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών, και μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ {Ινστιτούτο Μελετών Α. Παπανδρέου},
έχει αρχίσει εδώ και λίγες βδομάδες τακτική αρθρογραφία στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» Στο τελευταίο άρθρο του επισημαίνει την στροφή πολιτικής της Γερμανίας και ότι¨ «Η Γερμανία βρίσκεται σε πορεία οικονομικού εθνικισμού, από την οποία απορρέει μια αρνητική άποψη για το μέλλον της Ευρώπης».Άλλωστε όπως νομίζει και η ταπεινότητα μου αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού από τους αναλυτές κι από την στάση που παίρνει η καγκελάριος Α. Μέρκελ και κυρίως «οι φιλελεύθεροι» σύμμαχοι της και το μικρό κόμμα των «Χριστιανοκοινωνιστών». «Σε κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο , το προηγούμενο Σάββατο , η «ΦΑΖ» εφημερίδα που εκφράζει το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας ,¨ γράφει ο Κοτζιάς με τίτλο «Εφιάλτης», καλούσε τη Μέρκελ να απαλλάξει την Ευρωπαϊκή ένωση από τον Ελληνικό «Εφιάλτη» και να θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης». «Υπάρχει μια κοινή στρατηγική ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κύκλων της Γερμανίας για αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής ένωσης και ειδικότερα της ευρωζώνης. Κύκλοι που επιθυμούν να απαλλάξουν την Ευρωζώνη από τον Ευρωπαϊκό νότο που έχει άλλες ιστορικές και πολιτισμικές παραδόσεις, ακόμη και στον οικονομικό πολιτισμό από την χώρα τους».
Με λίγα λόγια η Γερμανία τώρα που θέριεψε οικονομικά, και ενώθηκε με την Ανατολική Γερμανία, και επειδή δεν υπάρχει αντίπαλος στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο που κατέρρευσε ,
πραγματοποιεί το όνειρο του απαίσιου ναζιστή Αδόλφου Χίτλερ «Νντόϋτσλαντ ούμπερ άλλες» «Πάνω από όλα η Γερμανία», αυτή τη φορά βεβαίως με τον οικονομικό της ιμπεριαλισμό , χωρίς βομβαρδισμούς τάνκς ολοκαυτώματα κι αιματοκυλίσματα των Ευρωπαίων πολιτών. Άλλοι καιροί άλλα ήθη. Πραγματοποιείται σταδιακά αυτό που φοβόταν από την αρχή της Ε.Ο.Κ οι Ευρωσκεπτικιστές Γάλλοι και Βρετανοί για την δημιουργία μίας Γερμανικής Ευρώπης, η οποία γίνεται πράξη αν δεν αντισταθούν οι Ευρωπαϊκοί λαοί, στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κύκλων της Γερμανίας. Αυτών που είναι υπαίτιοι και για το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
«Οι Γερμανικές επιθυμίες ανασύνθεσης της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν μπορούν να επιβληθούν στα ευρωπαϊκά όργανα διότι κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία.. Γιαυτό επιλέγει ένα άλλο δρόμο. Να στριμωχτεί η Ελλάδα εντός του έτους, ή το αργότερο όταν θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις ανάγκες του 2011. Να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ύφεση, και στην κοινωνική έκρηξη, ώστε να ζητήσει η ίδια την αποχώρηση της από την ευρωζώνη». Την σκέψη αυτή του Κοτζιά την επιβεβαιώνει και η επιμονή της Γερμανίας να συμμετέχει στον δανεισμό της Ελλάδας. Το Δ.Ν.Τ εργάζεται για λογαριασμό των πιστωτικών οίκων και ενδιαφέρεται πως θα πάρουν πίσω τα δάνεια τους. Είναι ανάλγητο μην υπολογίζοντας κοινωνικές ανάγκες και πολιτικό κόστος. Δυστυχώς δεν καρποφόρησε η μπλόφα του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών για «γεμάτο πιστόλι στο τραπέζι». Το πιστόλι πυροδοτήθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού.
«Η Γερμανία της Μέρκελ , δηλαδή χρησιμοποιεί την κρίση ως υποκατάστατο των θεσμικών διαδικασιών της Ένωσης. Πιθανό σενάριο είναι να θέσει η Γερμανία τέτοιους όρους δανειοδότησης τη Ελλάδας που να αδυνατεί η τελευταία να τους ικανοποιήσει. Τότε το 2011 δεν θα δοθεί «η επόμενη δόση δανείων» και η Ελλάδα θα στραφεί στην πόρτα εξόδου». Παραπλήσιες σκέψεις για ενδείξεις προς ενδεχόμενο αναπροσανατολισμό της Γερμανίας προς τον βορά στον λεγόμενο από παλιά «ζωτικό» της χώρο έχουν διατυπώσει κι άλλοι γεωοικονομικοί και γεωπολιτικοί αναλυτές. «Εάν η Ελλάδα γράφει ο Ν. Κοτζιάς στο άρθρο του θέλει να αποφύγει να γίνει άθελα της , ο πολιορκητικός κριός της Γερμανίας, τότε πρέπει να σοβαρευτεί.
Να αναζητήσει στην Ε.Ε ισχυρούς συμμάχους,. Να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις. Η δε κυβέρνηση της να ανοίξει ουσιαστικές συνομιλίες με τα κοινωνικά κινήματα προκειμένου με αποφασιστικότητα να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας ενάντια στις βλέψεις της κ. Μέρκελ και των συμβούλων της.» καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.
Παρά την απαισιοδοξία των ημερών μας ,πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει κάνει βήματα προόδου μετά τον β? παγκόσμιο πόλεμο με τα 50 εκατομμύρια νεκρούς. Τότε βέβαια επιδιώχθηκε μια ενωμένη Ευρώπη διότι ήταν νωπή η σφαγή. Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών λύνονται πλέον με ειρηνικό τρόπο, κι όχι με πολέμους. Όσο και να πείτε είναι κι αυτό μια σημαντική πρόοδος. Σήμερα απεβίωσαν οι γενιές της φρίκης του πολέμου στέρεψαν και οι οραματικές ηγεσίες. Η κόρη του πάστορα από την Ανατολική Γερμανία Α. Μέρκελ είναι πολύ μικρή για να σηκώσει στους ώμους της την ιστορία της Ευρώπης.Και¨ «Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται είχε πει ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Κ. Μαρξ, τότε επαναλαμβάνετε ως φάρσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου