Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα . Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι Θεοί, πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων. Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται. Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται. Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.». Κ.Π.Καβάφης
Σου τα έλεγα εγώ άνθρωπε. Μια παραγωγική και καταναλωτική μηχανή έχουμε γίνει όλοι μας. Η κρίση του καπιταλισμού συνεπάγεται έκπτωση αξιών και προτύπων.
Χάθηκε το άτομο μέσα στην ίδια του την ύπαρξη. Βιώνει ένα εαυτό έξω από την ουσία του. Περιχαρακώθηκε στο μοναχικό του εγώ και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον άλλο. Κλείνετε στον εαυτόν του αυτιστικά Η έλλειψη επικοινωνίας και το καθημερινό στρες είναι που οδηγεί τον άνθρωπο στην κατάθλιψη και στην απομόνωση. Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας [Π.Ο.Υ] ένα 30% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2020 θα πάσχει από κατάθλιψη. Εξαφανίστηκε η γειτονιά με την ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεγγύη. Εξαφανίστηκαν οι συλλογικότητες. Δεν μιλάμε στον γείτονα δεν ανοίγουμε την ψυχή μας στον φίλο μας, δεν επικοινωνούμε γιατί δεν βρισκόμαστε μεταξύ μας. Τρέχουμε στην πρώτη και δεύτερη δουλειά γιατί πρέπει να στείλουμε τα παιδιά στο φροντιστήριο, στην μουσική στο χορό στον αθλητικό σύλλογο. Και από τα παιδιά αφαιρέσαμε την χαρά του παιγνιδιού και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.
Αποκαμωμένοι από τον κάματο της ημέρας, καθόμαστε το βράδυ στον δέκτη της τηλεόρασης και βλέπουμε σε ριάλιτυ σώου{ πραγματική επίδειξη} τις απόρρητες ιδιωτικές και προσωπικές ζωές των άλλων, που δεν διστάζουν να της κάνουν εμπόρευμα, και να γίνουν δημόσιο θέαμα.
Χάθηκε από τους ανθρώπους η αιδώς, η ντροπή και ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή μεταξύ ευνομίας και ανομίας ειδικά στον Ελληνικό χώρο που δεν σεβόμαστε και δεν εφαρμόζουμε τους νόμους. Για να επιβιώσει με μια καλύτερη ποιότητα ζωής ο άνθρωπος και να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία πρέπει να δημιουργήσει νέες συλλογικότητες. Να επικοινωνήσει με τους γείτονες στην πολυκατοικία του , να συναναστραφεί με ανθρώπους και ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα όπως λ.χ. οι λέσχες αναγνωστών. Να διαβάσει βιβλία για να καλλιεργηθεί και να αναπτύξει την σκέψη του σε ανοιχτούς ορίζοντες. Να ανακαλύψει την συλλογική δράση μέσα από τους συλλόγους και τα κοινωνικά κινήματα. Να ανακαλύψει τα ταλέντα του και να ασχοληθεί με την τέχνη. Είναι μεγάλη ανάγκη ο άνθρωπος να ξαναγυρίσει στις πραγματικές αξίες της ζωής . Στην αγάπη στην αλληλεγγύη στην αγάπη για την φύση.
«Γεννήθηκα για να αγαπώ κι όχι για να μισώ» είχε πει η Αντιγόνη στο Κρέοντα στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή. Σήμερα πρέπει να πούμε κι εμείς στους εαυτούς μας ότι ¨ «γεννηθήκαμε για να ζούμε, κι όχι για να καταναλώνουμε» Ο άνθρωπος καταναλωτής βρίσκεται σε αδιέξοδο και καταφεύγει στον ψυχαναλυτή για να λύσει το αδιέξοδο του- που στην πραγματικότητα είναι το αδιέξοδο του συστήματος και της ανθρώπινης απληστίας,- ή σε ψυχοτρόπες ουσίες για να βρει λίγη χαρά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου