Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ {ΕΞ}ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο λαός είναι αγανακτισμένος από την διαφθορά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με έρευνες της διεθνούς διαφάνειας ένα 20% του ΑΕΠ ενθυλακώνεται από την διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση. Ανίκανοι, αδιάφοροι, υπηρέτες μεγάλων συμφερόντων, καριερίστες και διεφθαρμένοι πολιτικοί, οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού και τον Παπανδρέου στο Δ.Ν.Τ. Το αίτημα του κόσμου τώρα ,που του μειώνουν τις απολαβές και τα κεκτημένα δικαιώματα χωρίς να φταίει, είναι να πάνε οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και τα μεγαλοστελέχη των κομμάτων στην φυλακή. Κάτι που δύσκολα το βλέπω γιατί τα κόμματα εξουσίας αλληλοεπικαλύπτονται. Ας δούμε τι έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι που φώτισαν την ανθρωπότητα με τον πολιτισμό τους. Αλλά πριν απ`αυτό διαβάστε τους στίχους τους οποίους αλίευσα από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ» και εκφράζουν την οργή του λαού για την πολιτική κατάσταση.
*Λήστεψαν την πατρίδα μας / μια αρμαθιά αλήτες / την είχαμε γι' ασπίδα μας / τη φάγαν οι αγύρτες.
Περίγελω την έκαναν / σε όλο τον πλανήτη / κι όλους εμάς μας ξέκαναν / τραβώντας μας τη μύτη./ Εκατομμύρια Γραικοί / σήμερα υποφέρουν / για να πλουτίσουν μερικοί / πολύ να διαφέρουν./ Πρέπει να τους συλλάβουνε / στον τοίχο να τους στήσουν / κάτι για να προλάβουνε / να μη μας αφανίσουν. / Ολα να τα δημεύσουνε / αυτά που έχουν κλέψει / είν' άσχημο να ρέψουμε / η βρύση έχει στερέψει./ Με άτεγκτους εισαγγελείς / θα βρούμε κάποια άκρη / κι όσο ψηλά αν είν' κανείς / να χύσει μαύρο δάκρυ. / Ο κόσμος δεν ευθύνεται / για άλλων τα κλεμμένα / παλεύει και αμύνεται / μα τώρα είν' χαμένα. / Ή Θόδωρος βαφτίστηκε / ή Ακης ή Κωστάκης / πολύ παρά οσμίστηκε κι έγινε γκανκστεράκης! / Φόλα λοιπόν στους άτιμους / αγχόνη στους λεχρίτες / αλάργ' από τους έντιμους / οι αρχιλωποδύτες». ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΗΣ
Ο οστρακισμός ήταν η δεκάχρονη απομάκρυνση από την Αθήνα των πολιτών που θεωρούνταν επικίνδυνοι για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην εισαγωγή του μέτρου αυτού εναντίον των επίδοξων τυράννων συνέτεινε ο φόβος των Αθηναίων για την εγκαθίδρυση τυραννίδας και για το λόγο αυτό αρκετές φορές εξορίστηκαν πολίτες που είχαν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και πολιτική δύναμη, τις οποίες θεωρήθηκε ότι θα τις χρησιμοποιούσαν κατά των συμφερόντων του δήμου. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (Aθηναίων πολιτεία 22.4) ο νόμος καθιερώθηκε από τον Κλεισθένη το 508/7 π.Χ.
Η Εκκλησία του δήμου στην έκτη πρυτανεία συζητούσε, εάν έπρεπε το χρόνο εκείνο, να εφαρμοσθεί ή όχι οστρακισμός. Στην περίπτωση που ψήφιζε υπέρ, τότε στην όγδοη πρυτανεία κάθε πολίτης έγραφε σε ένα όστρακο, δηλαδή σε ένα θραύσμα αγγείου, το όνομα του Αθηναίου που ήθελε να τιμωρηθεί. Για να εφαρμοστεί ο οστρακισμός σύμφωνα με ορισμένους μελετητές έπρεπε η Εκκλησία να συγκεντρώσει έξι χιλιάδες πολίτες, οπότε εξοριζόταν εκείνος το όνομα του οποίου ήταν γραμμένο στα περισσότερα όστρακα ή σύμφωνα με άλλους έπρεπε να μαζευτούν έξι χιλιάδες όστρακα που θα καταδίκαζαν τον ίδιο Αθηναίο.



Ο πολίτης που καταδικαζόταν σε οστρακισμό έπρεπε να εγκαταλείψει την Αθήνα σε δέκα ημέρες και να παραμείνει εξόριστος για δέκα χρόνια. Μετά, μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα, επειδή στο διάστημα της εξορίας του δεν έχανε ούτε την ιδιότητα του πολίτη ούτε την περιουσία του. Από τους γνωστότερους Αθηναίους που εξορίστηκαν με τον τρόπο αυτό ήταν ο Αριστείδης (482 π.Χ.), ο Θεμιστοκλής (472/1 π.Χ.), ο Κίμων (462/1 π.Χ.) και ο Θουκυδίδης (443/2 π.Χ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου