Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΡΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ.
Κερδισμένοι οι πιστωτές της χώρας κι ο φορείς του ιδιωτικού τομέα που κρατούν ομόλογα. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Και πάλι στον αγώνα σκοτωμένοι αλλ`όχι νικημένοι. Η φλόγα μένει κατάκορφα σε στήθη και σε νου στα πέρατα της γης και του ουρανού».{Αντάρτικο}
Το απόσπασμα του παρακάτω κειμένου το αναδημοσιεύουμε από την ηλεκτρονική ενημέρωση “sofokleous 10 gr.” γράφτηκε πριν εισέλθει η χώρα μας στον μηχανισμό στήριξης και δείχνει τους κερδοσκόπους που ωφελούνται από την διάσωση της Ελλάδος και βλέπουμε κι αυτούς τους αδύνατους οικονομικά που πληρώνουν το κόστος.{Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αγρότες.}
Με τη χθεσινή υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων ένα «σκαλοπάτι» πάνω από την κατηγορία «Β», στο Α3, η Moody’s ενεργοποιεί ένα μηχανισμό χρεοκοπίας της χώρας, που πλέον μπορεί να σταματήσει την κίνησή του, μόνο με προσφυγή στο διεθνή μηχανισμό στήριξης, εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη τη δυνατότητα άντλησης επιπλέον χρηματοδοτήσεων για τη διετία 2011-2012, που μπορεί να ανεβάσουν το συνολικό «πακέτο» σε επίπεδο παγκοσμίου ρεκόρ για ένα διεθνές πρόγραμμα εξωτερικής χρηματοδότησης μιας χώρας που βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της. Ουσιαστικά, στο τέλος της διαδικασίας, θα έχει επέλθει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με το ¼ του δανεισμού (ορισμένοι κάνουν λόγο για 1/3!) να περνά από τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Με αυτό το τελευταίο επεισόδιο στο ελληνικό δράμα, μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι πιστωτές της χώρας, όπως πάντα συμβαίνει στις περιπτώσεις διεθνούς διάσωσης οικονομιών σε αδυναμία: με την αναδιάρθρωση του χρέους, μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων θα αποσυρθούν από τις αγορές, περνώντας στα χέρια των φορέων του μηχανισμού στήριξης, με άμεση συνέπεια τη ραγδαία ανατίμηση των τίτλων που θα απομείνουν στους δανειστές του ιδιωτικού τομέα (ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή η ανατίμηση θα αφήσει κεφαλαιακά κέρδη της τάξεως των 30-40 δις. ευρώ στους φορείς του ιδιωτικού τομέα που κρατούν ελληνικά ομόλογα. Και θα έχει ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο διεθνές κερδοσκοπικό πείραμα, με πειραματόζωο την Ελλάδα, για να συνεχισθεί πιθανότατα με τις άλλες «αδύναμες» χώρες της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τα χρέη τοις». Υπήρχαν όμως και άλλοι δρόμοι ομολογούν πολιτικοί κι οικονομικοί αναλυτές για να μην οδηγηθούμε με σκληρούς όρους στον μηχανισμό στήριξης.
ΟΠΩΣ «Η πάταξη της διαφθοράς την οποία τουλάχιστον στα λόγια επαγγέλλεται η κυβέρνηση όπου σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού οίκου «Κάουφμαν» απορροφά το 20% του Α.Ε.Π. δηλαδή περίπου 20 δις ευρώ ετησίως». Σ.Σ. Σωστή αυτή η υπόδειξη αλλά δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα . Θέλει χρόνο και να πέσει η δαμόκλειος σπάθη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ καθηγητή Γιώργο Ρωμανιά μπορεί άμεσα, μέσα σε έξη μήνες να γίνει εξοικονόμηση 50 με 55 δις ευρώ και να φύγουμε από τον μηχανισμό στήριξης. Με ποιόν τρόπο; Έφερε δύο παραδείγματα ο κ. Ρωμανιάς. Από την πάταξη της υπερτιμολόγησης των δημοσίων έργων και από τις σπατάλες στο χώρο της υγείας. Είπε ότι σαπίζουν μηχανήματα στα υπόγεια των νοσοκομείων ενώ δίνονται υπέρογκα ποσά για εξετάσεις στα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου