Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εγινε Τούρκος ο Βενιζέλος με το «Τούρκογλου»


Ξεδιάντροπο ψέμα χαρακτηρίζει ο Ευ. Βενιζέλος τις φήμες ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Ευάγγελος Τούρκογλου και το άλλαξε.

Στο μπλοκ του, απαντώντας στην αγγλόφωνη έκδοση της Wikipedia που μέχρι το Σάββατο το βράδυ είχε αυτή τη φήμη ως πληροφορία, αφού κάνει λόγο για εφαρμογή της γκεμπελικής μεθόδου που επιβάλλει την επανάληψη και διασπορά ενός ψεύδους μέχρι την επικράτησή του ως αλήθεια, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«ΤΟ ψεύδος για το επώνυμο της οικογένειάς μου μεταφέρθηκε τώρα και στον παγκόσμιο ιστό και μάλιστα σε μια τράπεζα πληροφοριών που έχει τεράστια απήχηση». Επισυνάπτει και επιστολή που έστειλε στην «Καθημερινή» στις 12-6-2007 με αφορμή σχετικό σχόλιο, ότι δηλαδή άλλαξε το όνομά του. Στην επιστολή εκείνη σημείωνε ότι η πληροφορία είναι απολύτως ψευδής, συνιστά επανάληψη σχολίων που είχαν διατυπωθεί και για το επίθετο του Ελευθέριου Βενιζέλου και τόνιζε πως η πατρική του οικογένεια κατάγεται από την επαρχία Καρυστίας του νομού Εύβοιας όπου απαντάται συχνά το επίθετο και υπογράμμιζε ότι διατηρούνται ανέπαφα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους τα μητρώα αρρένων και τα στρατολογικά μητρώα και τα κληροκολόγια, καθώς ο παππούς και ο προπάππος του ήταν ιερείς. «Φέρω το φυσικό μου επίθετο» σημείωνε.

*ΣΤΗ στήλη "Οι αναγνώστες γράφουν" στην ενότητα Ελλάδα: Διάλογος για το ΠΑΣΟΚ




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/09/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου