Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΗΤΑΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ζήτηση προϊόντων από εισαγωγές.
Μήπως θυμούνται οι παλιότεροι την διαφήμιση με τον ηθοποιό Γ. Παπαναστασίου στην κρατική τηλεόραση την δεκαετία του 1980 που προέτρεπε τους πολίτες να αγοράζουν Ελληνικά προϊόντα γιατί σχεδόν τα πάντα είναι εισαγωγής;
Στην Ελλάδα όσο μειωνόταν η παραγωγική βάση και τα δημόσια έσοδα τόσο αυξανόταν ο δανεισμός και η κατανάλωση.
Και δίδονταν με πίεση προς τους πολίτες, τα καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζες και προς το δημόσιο,γιατί η Ε.Κ.Τ τους χορηγούσε δάνεια με 1% από τα περισσεύματα των αποταμιεύσεων των βορείων χωρών και θησαύριζαν.
Με αποτέλεσμα η επίπλαστη ευημερία και ο εφησυχασμός της κοινής γνώμης από τις κυβερνήσεις. Ότι όλα βαίνουν καλώς διατυμπάνιζαν σε μια¨ "ισχυρή Ελλάδα" και την ώρα που τα πάντα κατέρρεαν στο σαθρό δημόσιο οικοδόμημα διαβεβαίωναν τον λαό χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή, ότι¨"η οικονομία είναι θωρακισμένη."
Η κατανάλωση έχει θετικό πρόσημο όταν υπάρχει υγιής και σταθερή παραγωγική βάση. Τα δάνεια είναι δικαιολογημένα μόνο όταν πηγαίνουν για μεγάλα δημόσια έργα που βοηθούν τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υποδομών,και μένουν ως κληρονομιά και στις επόμενες γενιές.
Επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη που βρήκε και η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή υπήρχε καταγεγραμμένη ανάπτυξη.Με την κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων όπως¨ η γέφυρα Ρίου Αντιρίου, η υποθαλάσσια οδό Ακτίου Πρεβέζης, το αεροδρόμιο Σπάτων, η Εγνατία οδός,τα Ολυμπιακά έργα. Τα ολυμπιακά έργα όμως έγιναν εκ του περισσού για να ωφεληθεί ένα διεθνές κύκλωμα που λυμαίνεται τους ολυμπιακούς,αλλά και οι εγχώριοι ολιγάρχες που είναι η αθέατη εξουσία.
Πολλά δάνεια κατασπαταλήθηκαν για αγορά αχρείαστων "αμυντικών" εξοπλισμών- για να πέφτει η μίζα-σε άχρηστους δημόσιους οργανισμούς μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν ρουσφετολογικοί διορισμοί, και για αχρείαστους πλεονάζοντες υπαλλήλους, στο στενό δημόσιο στις Δ.Ε.Κ.Ο και στους Δήμους, και για αυξήσεις μισθών και συντάξεων,χωρίς τα απαραίτητα έσοδα. Πολλά λεφτά επίσης κατασπαταλήθηκαν από την κακοδιαχείριση στον τομέα της υγείας {φάρμακα,προμήθειες υλικών,αχρείαστες εξετάσεις.} Δρομολογήθηκαν αποσπασματικά και δημόσια έργα για να ωφεληθούν ημέτεροι εργολάβοι.
Τελικά "μαζί τα φάγαμε" όπως είπε ο Πάγκαλος στην βουλή ή όχι;
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μυαλό φιλοσόφου για να βγάλει το συμπέρασμα ότι¨ Όταν σε μια οικονομία κυκλοφορεί χρήμα όλοι ωφελούνται. "Αυτοί με τα πολλά και εμείς μα τα λίγα" όπως έλεγε και ένα παλιό λαϊκό τραγουδάκι του Γιώργου Κοινούση. Με την διαφορά ότι τα τελευταία χρόνια, και μετά την τρόικα και το¨ "δόγμα του σοκ"
κάνουμε εμετό και¨ "της μάνας μας το γάλα." Την νύφη βεβαίως την πληρώνουν τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, και οι νέοι που δεν έχουν εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου