Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΑ ΑΞΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Στην εμπορευματική κοινωνία του καπιταλιστικού συστήματος κυρίαρχη αξία είναι η αξία την οποία θα εισπράξει ο πωλητής από το εμπόρευμα το οποίο θα πουλήσει. Δηλαδή η εμπορική αξία κι όχι η αξία χρήσης. Μία κανάτα από πορσελάνη ή ένα μοτοποδήλατο είναι χρηστικά και τα δύο, διότι με την κανάτα σερβίρουμε νερό ή κρασί , και με το μοτοποδήλατο κυκλοφορούμε με άνεση στην πόλη, και δεν δημιουργούμε κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Όμως εάν ο έμπορος αδυνατεί να τα διοχετεύσει στην αγορά είτε διότι έχει περάσει η μόδα, είτε διότι κυκλοφορούν στην αγορά καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα, τότε δεν έχουν γιαυτόν ούτε και για κανένα άλλον φυσικά καμιά αξία. Οι αξίες συνεπώς του καπιταλισμού είναι το χρήμα και οι εμπορικές αξίες. Η κυρίαρχη ιδεολογία εκφράζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνο, περιοδικά έντυπα. Αξία λοιπόν για τα μέσα είναι αυτό που πουλιέται ευκολότερα στο κοινό. Στο κοινό όμως πουλιέται πολύ ευκολότερα το γνωστό προϊόν το διαφημισμένο προϊόν. Εδώ δεν μπαίνει στην ζυγαριά η πραγματική αξία του προϊόντος αλλά η εμπορευματική του αξία. Τα προϊόντα τα οποία πουλούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ειδήσεις. Μπορεί να μεταδώσουν τα μέσα ότι πέθανε ό τάδε πολύ σπουδαίος καθηγητής ιατρικής ο οποίος είχε κάνει και έρευνες πάνω στον καρκίνο του προστάτη, και είχε σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Αλλά επειδή ήταν σεμνός και αθόρυβος και καθόλου κοσμικός, ήταν άγνωστος στο πλατύ κοινό. Για τα μέσα δεν θα έχει καμία αξία αυτή η είδηση διότι ο καθηγητής είναι άγνωστος στο πλατύ κοινό και δεν έχει εμπορική αξία. Ο μακαρίτης όμως ηθοποιός Νίκος Σεργιαννόπουλος ο οποίος ήταν πασίγνωστος στο Ελληνικό κοινό και δημοφιλής επειδή είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλά τηλεοπτικά σήριαλς, έγινε αντικείμενο μεγάλης δημοσιότητας και συνεχούς εμπορικής εκμετάλλευσης από τα Μ.Μ.Ε. Διότι είχε εμπορική αξία.
Το ίδιο και ο μακαρίτης πλέον δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης. Έγινε τόσος θόρυβος δημοσιότητας από τα Μ.Μ.Ε., όσο δεν έγινε για πολύ περισσότερο σημαντικές προσωπικότητες. Ακόμη και για τον μακαρίτη τον Χρήστο Λαμπράκη ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, τον δημιουργό του μεγάρου μουσικής δεν έγινε τόσος θόρυβος .Και μιλάμε για ανόμοια μεγέθη. Προχθές απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών και ο δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης γνωστός για την αντιστασιακή του δράση στην κατοχή και την έρευνα του στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η είδηση πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ διότι ο άνθρωπος αυτός είχε προ ετών αποσυρθεί απ το επάγγελμα και δεν είχε εμπορική αξία , ως εμπορικό προϊόν όπως έχει γίνει η είδηση. Ο λαός όμως ο οποίος χάφτει ότι του σερβίρουν δεν μπορεί να διαχωρίσει τον άνθρωπο σαν εμπορικό προϊόν από την ανθρώπινη αξία λόγω της ποιότητας της καταξίωσης στην εργασί, και της προσφοράς της, στο κοινωνικό σύνολο. Νομίζει αφελώς πως ότι είναι γνωστό από τα μέσα έχει αξία. Αυτό βεβαίως είναι πλήρης ανθρώπινη αλλοτρίωση διότι πειθαναγκάζουν τον άνθρωπο θεατή, και καταναλωτή να τοποθετεί πάνω από όλα την εμπορική αξία και το κέρδος.
Όμως «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» δεν είναι σχήμα λόγου και κούφιο σύνθημα τη Αριστεράς. Δίνει ένα άλλο νόημα ζωής στον άνθρωπο για την οργάνωση της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου