Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ο Ιταλός επιστήμονας Γαλιλαιίος Γαλιλεϊ¨ πρώτος ανακάλυψε με το πρώτο τηλεσκόπιο που κατασκεύασε και τις προσεκτικές παρατηρήσεις του ,ότι η Γη και η Αφροδίτη κινείται γύρω από τον ήλιο, σε ένα σύστημα που το ονόμασε «ηλιοκεντρικό» Διώχτηκε γιαυτό από την διαβόητη ιερά εξέταση και απεβίωσε φυλακισμένος στο σπίτι του. Σε αυτόν αποδίδεται η περίφημη φράσ稻 Κι όμως κινείται». Παρά την καταδίκη του από την καθολική εκκλησία δεν αποκήρυξε την ανακάλυψη του. Η παρουσίαση αυτή είναι και μια υπόμνηση προς τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ και τους συντηρητικούς κύκλους της εκκλησίας που δεν δέχονται ακόμη και σήμερα την αντίθετη άποψη. Την ίδια εποχή είχε καεί στην πυρά και ο καθολικός μοναχός Τζορντάνο Μπρούνο επειδή στήριξε την θεωρία του Κοπέρνικου. Επιμέλεια ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ΄ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Τα σημαντικότερα βιογραφικά στοιχεία του είναι:
Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός, που συνέβαλλε σημαντικά στην Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Ανάμεσα σε άλλα, βελτίωσε το τηλεσκόπιο και το χρησιμοποίησε πρώτος συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις, διατύπωσε τον πρώτο νόμο τις κίνησης των σωμάτων και υποστήριξε τις θεωρίες του Κοπέρνικου.
Αναφέρεται ως ο «πατέρας της σύγχρονης Αστρονομίας» και ο πρώτος φυσικός με τη σύγχρονη σημασία του όρου, καθώς ήταν ο πρώτος που αντικατέστησε την υποθετική - επαγωγική μέθοδο με την πειραματική.
Η σταδιοδρομία του συνέπεσε με αυτή του Kepler. Η σύγκρουσή του με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναφέρεται πολλές φορές ως παράδειγμα σύγκρουσης της εξουσίας με την "ελευθερία της σκέψης" και ειδικά με την επιστήμη στην Δυτική κοινωνία, αν και στην πραγματικότητα, μετά την κατασκευή του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο, το 1609 και τις παρατηρήσεις του[1], ο διωγμός, πρωτογενώς, εξυφάνθηκε στο χώρο των αριστοτελικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πάδοβας[2], που αμφέβαλαν για την εγκυρότητα των αστρονομικών του ανακαλύψεων[3] και αγωνίστηκαν να συγκεντρώσουν υποψίες για το άτομο του στα μάτια των εκκλησιαστικών αρχών[4]. Την ποινή φυλάκισης του Γαλιλαίου, μετέτρεψε σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πάπας Ουρβανός Η’, ενώ τρεις από τους δέκα καρδινάλιους δικαστές αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του[5]. Το έτος του θανάτου του Γαλιλαίου γεννάται ο Isaac Newton. Η Παπική Εκκλησία αποκατέστησε τη μνήμη του Γαλιλαίου στις 31 Οκτωβρίου 1992.
επεξεργασία Αστρονομικές ανακαλύψεις
Ο Γαλιλαίος με τηλεσκόπιο δικής του κατασκευής παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τα όρη και τις πεδιάδες στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ανακάλυψε ότι η Σελήνη στρέφει πάντα προς τη Γη το ίδιο ημισφαίριό της.
Παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, τον δακτύλιο τους Πλανήτες|Κρόνου,
αποκάλυψε την αστρική φύση του Γαλαξία και
απέδειξε την ισχύ της ηλιοκεντρικής θεωρίας, παρατηρώντας τις φάσεις της Αφροδίτης και
Τέλος ανακάλυψε τέσσερεις από τους δορυφόρους του Δία,
την Ιώ,
την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλυστώ, που ονόμασε «Μεδίκειους αστέρες»..
Πηγή Βικηπαίδεια
επεξεργασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου