Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Το Ιράκ έχει ξεχαστεί από την ειδησεογραφία των ΜΜΕ εκτός κι αν πραγματοποιηθεί κάποια πράξη ατομικής η ομαδικής τρομοκρατίας με πλήθος θυμάτων. Παρά την ουτοπική προσδοκία του πατέρα και υιού Μπους και των νεοσυντηρητικών γερακιών του πενταγώνου να ελέγξουν την ροή των πετρελαίων η προσπάθεια τους απέτυχε παταγωδώς.
«Η εξασφάλιση πηγών πετρελαίου ήταν ένα μείζον ζήτημα στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που πυροδότησε την εισβολή του Χίτλερ στην Σοβιετική Ένωση και την Ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Συνεχίστηκε με την αποτυχημένη προσπάθεια της Βρετανίας να καταλάβει την διώρυγα του Σουέζ το 1956. Η Βρετανοαμερικανική ανατροπή του κοσμικού Ιρανού προέδρου Μοχάμετ Μοσαντέκ μέσω της καθοδηγούμενης από τη CIA «επιχείρησης Αίας» το 1953- κορυφώθηκε με τον διακηρυγμένο στόχο να εμποδιστεί η αύξηση της Σοβιετικής επιρροής στο Ιράν. Βασικός στόχος ήταν να επανακτήσει η δύση τον έλεγχο του πετρελαίου της χώρας».
Τον ρόλο του πετρελαίου ως του βασικότερου αγαθού αναγνώρισε ο ισχυρότερος δημιουργός στρατηγικής στην κυβέρνηση Μπους, Ντικ Τσένι. Σε μια ομιλία στο ιστιτούτο πετρελαίου το φθινόπωρο του 1999, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος της «Χαλιμπάρτον» ο μετέπειτα υπουργός άμυνας του Τζορτζ Μπούς Ντικ Τσένι παρατήρησε μεταξύ άλλων «Το πετρέλαιο είναι από τη φύση του στρατηγικής σημασίας αγαθό.
«Εδώ δε μιλάμε για τριμμένο σαπούνι ή για κάζουαλ ρούχα. Η ενέργεια είναι το θεμέλιο της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πόλεμος του κόλπου αντανακλά αυτή την πραγματικότητα.. Ο βαθμός εμπλοκής της κυβέρνησης καθιστά το πετρέλαιο μοναδικό εμπόρευμα.» Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πετρέλαιο ήταν ζωτικός συντελεστής της απόφασης να γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ. «Οι ΗΠΑ έδρασαν με στόχο να εγκαθιδρύσουν
ένα καθεστώς που θα τους εξασφάλιζε προμήθειες πετρελαίου, καθώς και να δείξουν ,
ότι είναι αποφασισμένες να ελέγξουν τα συνολικά αποθέματα του κόλπου. Η περιπέτεια δεν είχε αίσιο τέλος καθώς δεν στάθηκε δυνατόν να εγκαθιδρυθεί ένα αποτελεσματικό κράτος στη θέση εκείνου που καταστράφηκε.» Οι άνθρωποι των Αμερικανών{βλέπε Μπρέμελ} απέλυσαν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους του Μπααθικού καθεστώτος .Περίπου 385.000 ήταν το στρατιωτικό προσωπικό του υπουργείου των ενόπλων δυνάμεων, 285.000 το προσωπικό του υπουργείου των εσωτερικών, μαζί με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και οι μονάδες προεδρικής ασφάλειας μια δύναμη περίπου 50.000 ανδρών πολλοί από αυτούς ήταν οπλισμένοι.». Με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογένειες με μέσο όρο περίπου έξη ατόμων . «Δηλαδή δυόμιση εκατομμύρια άνθρωποι έχαναν το εισόδημα τους.»Οι διαταγές του Μπρέμερ αποδιοργάνωσαν το Ιρακινό κράτος. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έπαψαν να είναι εθνικοί θεσμοί και καταλήφθηκαν από σεκταριστικες πλιτοφυλακές που τις χρησιμοποιούσαν για να απάγουν να βασανίζουν και να σκοτώνουν. «Έως το τέλος του 2006 σκοτώνονταν περίπου εκατό άνθρωποι κάθε μέρα, και σύμφωνα με ένα υπολογισμό του ΟΗΕ γινόταν περισσότερα βασανιστήρια απ `ότι επί Σαντάμ.»Η εγκαθίδρυση μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας στη χώρα ήταν αδύνατη, ενώ η ανατροπή του καθεστώτος κατέστρεψε το κράτος». Αρχικά γνωστό ως Μεσοποταμία, το κράτος του Ιράκ είναι εν πολλοίς έργο της Βρετανίδας διπλωμάτη Γερτρούδης Μπελ, που μαζί με τον Τ.Ε.Λόρενς{τον Λόρενς της Αραβίας}και τον Χάρι Σεν Τζον Φίλμπυ, τον Βρετανό αποκιοκρατικό αξιωματούχο και πατέρα του Σοβιετικού κατασκόπου Κιμ Φίλμπυ, το κατασκεύασαν ως ένα χασεμιτικό βασίλειο το 1921 ενώνοντας τρις επαρχίες της διαλυμένης Οθωμανικής αυτοκρατορίας Η Γερτρούδη Μπελ κατάλαβε ότι δημοκρατική διακυβέρνηση σημαίνει Θεοκρατική κυριαρχία.» Ασφαλώς η αποτυχία των συντηρητικών στο Ιράκ είναι και ένα δίδαγμα ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι πολιτισμική κατάκτηση της δύσης, μετά από αιματηρούς πολέμους βία και συγκρούσεις και ότι δεν εξάγετε κατά βούληση κάθε ιμπεριαλιστή και νεοσυντηρητικού ουτοπιστή.
ΠΗΓΗ ΤΖΟΝ ΓΚΡΕΥ ΜΑΥΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ { Η αποκαλυπτική θρησκεία κι ο θάνατος της ουτοπίας εκδόσεις οκτώ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου