Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν φείδονται αλληλοκατηγοριών το ένα εναντίον του άλλου για την άσκηση της εξουσίας. Ανεξάρτητα το πιο κόμμα έχει δίκαιο και πιο κόμμα άδικο, η στενή κομματικοποίηση της δημόσιας ζωής βλάπτει την κοινωνία στο σύνολο της. Ωφελεί μονάχα εκείνους οι οποίοι έχουν ταυτίσει το προσωπικό τους συμφέρον με το κόμμα και χρησιμοποιούν την εξουσία πάνω στον κρατικό μηχανισμό σαν λάφυρο πολέμου, προσπορίζοντας νόμιμα και παράνομα κέρδη. Μονάχα με την αποκομματικοποίηση του κράτους, την διαφάνεια , και την αξιοκρατία αυτά τα νοσηρά φαινόμενα θα μειωθούν .Θα είναι κακόπιστος όποιος δεν θεωρεί ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το 2004 όταν η Ν.Δ. παρέλαβε την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ ο τότε υπουργός οικονομίας- οικονομικών έκανε νέα απογραφή των δημοσιονομικών του κράτους και ανέβασε το έλλειμμα σε 7,8 έναντι των υποχρεώσεων μας προς το σύμφωνο σταθερότητας για έλλειμμα 3%. Έτσι «επαξίως» η Ελλάδα μπήκε σε πρώτη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα. Δεν το κατήγγειλε μονάχα το ΠΑΣΟΚ τότε, όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, δεν είχε κτυπήσει ακόμη την πόρτα της Ευρώπης, αλλά σήμερα το καταγγέλλει και ο Ελληνογερμανός βουλευτής των “φιλελευθέρων” Γιώργος Χατζημαρκάκης {Κοινωνία ώρα ΜΕΓΚΑ[ 27-2-2010. Τον οποίο απειλεί ο Αλογοσκούφης με αγωγή και εκείνος απαντά «μετά χαράς». Ερχόμαστε τώρα στον Ιούλιο και Αύγουστο του 2010 που η κυβέρνηση της Ν.Δ. προέβλεπε στην αρχή του χρόνου έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ. Τον Αύγουστο ο αρμόδιος υπουργός Παπαθανασίου βλέποντας ότι δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του ελλείμματος διότι ξέφευγε υπέρμετρα ετοίμασε νέα μέτρα όπως η νομιμοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων , και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Με αυτά τα μέτρα έγραφαν τότε οι εφημερίδες το έλλειμμα όπως δήλωνε ο Παπαθανασίου θα το συγκρατούσε στο 6% εάν εφαρμοζόταν .
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στη δίνη μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπου το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα χωρών ισχυρών και μεγάλων έχει εκτιναχθεί σε δυσανάλογα ύψη. Όμως ο καιρός περνάει χωρίς να ρωτάει για την δική μας μελαγχολία. Πλησιάζουν οι εκλογές και τα πάντα λειτουργούν με χαλαρότητα. «Έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιούς θα πάς και ποιούς θα αφήσεις¨ λέει ένα τραγούδι του Σαββόπουλου. Η λαϊκή ετυμηγορία αποφάσισε αμείλικτη. Τιμώρησε την Ν.Δ. με 10% διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και έδωσε στο ΠΑΣΟΚ την εντολή για την διακυβέρνηση της χώρας. Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ ας θυμηθούμε μια παλιά ασπρόμαυρη Ελληνική ταινία στην οποία μια ηλικιωμένη γυναίκα είχε μείνει χήρα και αναγκάστηκε να εργαστεί ως υπηρέτρια στο σπίτι ενός αστού κλαψουρίζοντας¨ «Άτιμη κοινωνία άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις.» Την Ν.Δ. την κατέβασε γιατί μεταξύ των άλλων έχασε και το ηθικό πλεονέκτημα με πολλά από τα κορυφαία στελέχη της να φορτώνονται σκάνδαλα διαφθοράς. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία σαν χαζοχαρούμενος Αρειανός
μην έχοντας επαφή με την σκληρή πραγματικότητα. Ο πρώην κυβερνήτης βιαζόταν να εγκαταλείψει το καράβι γιατί έβλεπε ότι τα είχε κάνει μαντάρα η παράταξη του. Υποσχόταν προεκλογικά ο Καραμανλής πάγωμα των μισθών εάν έπαιρνε την εντολή. Την εντολή ην ανέλαβε ο Γιώργος ο οποίος έλεγε στον εύπιστο λαό και πάντα προδομένο ότι «υπάρχουν λεφτά». Πράγματι βρήκε 1 εκατομμύριο από έκτακτες εισφορές στους έχοντες, τα οποία έδωσε για μερική ανακούφιση σε μερικούς άπορους συμπολίτες μας και καλά έκανε. Ύστερα άρχισαν τα δύσκολα και αναιρέθηκαν όλες οι υποσχέσεις προς τον λαό. Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι το έλλειμμα θα πήγαινε στο 12,7%. Και έμεινε εμβρόντητο σαν κόμμα που δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση , «Σαν έτοιμο από καιρό και σαν γενναίο» να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Βέβαια ο πρώην υπουργός Παπαθανασίου βγαίνει και ισχυρίζεται στον Ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε τα χρέη των νοσοκομείων στον προϋπολογισμό 6,5 δις και φούσκωσε το έλλειμμα για να αναιρέσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του προς τον λαό. Γιατί κε υπουργέ δεν θα πληρωθούν από το κράτος τα χρέη των νοσοκομείων; Θα μας τα χαρίσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες; Εν πάσει περιπτώσει η ουσία είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ μας είπε την αλήθεια , και αρχίζει και παίρνει συνεχή αντιλαϊκά μέτρα με μειώσεις μισθών και εμέσους φόρους. Η κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική γιατί η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη και με χαμηλή παραγωγική βάση .Καταναλώνουμε χωρίς να παράγουμε κι αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα τη ελληνικής οικονομίας.
Για την κατάσταση της οικονομίας ευθύνες έχουν και τα δύο κόμματα εξουσίας δεν έχει σημασία να πούμε ποιος λιγότερο και ποιός περισσότερο. Δεν δικάζουμε συμπεράσματα βγάζουμε Όχι ότι και ο λαός είναι άμοιρος ευθυνών. «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω» είχε γράψει κάποτε η Γαλάτεια Αλεξίου-Καζαντζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου