ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ- Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Ελληνικός καπιταλισμός δεν είχε καμία σχέση με την ανάπτυξη του καπιταλισμού στις βιομηχανικές χώρες του Ευρωπαϊκού βορά Όπως και με τον πειθαρχημένο καπιταλισμό των κεντροευρωπαϊκών χωρών. Παρόλα αυτά εισήλθαμε στην Ευρωπαϊκή κοινότητα για λόγους πολιτικούς. Η άρχουσα πολιτική και οικονομική ελίτ
έκανε πλήρες μέλος την Ελλάδα στην τότε Ε.Ο.Κ. μετά βαϊων και κλάδων. Ο Κ. Καραμανλής ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης και της σύνδεσης και της ένταξης πίστευε,
ότι έτσι θα εξασφαλιζόταν η πολιτική σταθερότητα στην χώρα η οποία έρεπε προς τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και την αστάθεια Και εν πάση περιπτώσει ο Καραμανλής ήταν υπερήφανος ότι μας έκανε πλήρες μέλος σε μια οικογένεια με τα περισσότερο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου. « Η Ελλάς έλεγε ανήκει εις την Δύσιν»
Εννοούσε βέβαια ότι ήθελε να εντάξει την φτωχή και «ψωροκώσταινα» Ελλάδα στην συμμαχία των φιλελεύθερων κρατών της δύσης κι όχι στο κομμουνιστικό μπλοκ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Καραμανλής βεβαίως είχε επίγνωση της μεγάλης καθυστέρησης της Ελληνικής οικονομίας. Για τούτο είπε τη περιβόητη ρήση που έμεινε σχεδόν ως σλόγκαν ¨»Θα σας ρίξω στην θάλασσα χωρίς σωσίβιο για να μάθετε μπάνιο». Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε στην τότε ΕΟΚ για να ενισχυθούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, αυτές που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν τώρα ειρωνικά «Πιγκς»{γουρούνια} κάνοντας λογοπαίγνιο με τα αρχικά των ονομάτων τους. Σκοπός των Αγγλοσαξώνων είναι να χτυπήσουν το ευρώ. Με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ το 1982 βγήκαν από την ΕΟΚ τα περίφημα Μ.Ο.Π.{Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα} που αργότερα στηρίχτηκαν τα περίφημα κοινοτικά πακέτα στήριξης. Δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν κατάφερε όμως να θεραπεύσει τις εγγενείς αδυναμίες της. Το πελατειακό κράτος που δημιούργησε αναξιοκρατία και διαφθορά.
Την πολυνομία που δημιούργησε επικάλυψη υπηρεσιών και μεγάλη γραφειοκρατία
Το υπερδιογκωμένο κράτος το οποίο μπήκε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τον καχεκτικό ιδιωτικό τομέα ο οποίος δεν έδειξε δυναμισμό για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και εξωστρέφεια.
Όχι μόνο δεν δημιούργησε ο ιδιωτικός τομέας εξωστρέφεια αλλά, έχασε και την Ελληνική αγορά. Εισάγουμε σχεδόν τα πάντα διαλύοντας και την αγροτική οικονομία. Η ένταξη μας στην ΟΝΕ και στην κοινή δημοσιονομική πολιτική της ΟΝΕ δημιούργησε ακαμψία στο νόμισμα, και ακρίβεια στα προϊόντα μας. Δεν είχανε πια την δυνατότητα οι νομισματικές αρχές που ήταν πλέον παράρτημα της Ε. Κ. Τ.
ούτε να υποτιμήσουν το νόμισμα για να κάνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας, ούτε να εκδώσουν χαρτονόμισμα όπως εκδίδει η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απελευθέρωση της πίστης από την ΕΚΤ και η απλόχερη χορήγηση δανείων από τις εμπορικές τράπεζες προς το κοινό δημιούργησε ξέφρενη ζήτηση , και ακρίβεια με αποτέλεσμα να είμαστε από τις ακριβότερε χώρες της Ευρώπης. Και όχι μόνο. Τα χρήματα των δανείων πήγαν σε εισαγόμενα προϊόντα κυρίως Γερμανικών Γαλλικών αλλά και άλλων ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών προϊόντα. Σήμερα καταντήσαμε μια καταχρεωμένη χώρα. Να ζούμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Με όλες τις αδυναμίες και τις αδικίες της ταξικής μας διαστρωμάτωσης. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ήταν η αιτία. Ήταν ο καταλύτης για να φανεί πολύ περισσότερο η αδυναμία του κράτους να γίνει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος και η αδυναμία του ιδιωτικού τομέα ο οποίος είναι εν πολλοίς κρατικοδίαιτος και δεν ρισκάρει στην ανάπτυξη.
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Πριν από 3 ώρες
ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει,είπαμε για ανυπαρξία του κράτους στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και όρια..
Δύο μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση για την εφαρμογή του πολυαναμενόμενου σχεδίου Καλλικράτης,συνεχίζουν οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις κατασκευής δημαρχιακών κτηρίων σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας.
Καταλαβαίνουμε ότι μία τέτοια λεπτομέρεια μπορεί να διέφυγε της προσοχής των κατα τ'άλλα άριστα συνεργαζόμενων υπουργείων, αλλα ας σκεφτούμε και λίγο τους άμοιρους Ευρωπαίους ελεγκτές που θα ελέγχουν συνεχώς τα δημοσιονομικά μας, θα τους πέσουν τα μαλλιά και οι αλογοουρές...