Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΚΑΙ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι απεργίες γιατρών και φαρμακοποιών ταλαιπωρούν τους πολίτες.
«Κάθε πολίτης νοείται ως τέτοιος, μόνο κατά την περίπτωση που αναπτύσσει μέριμνα για το σύνολο της κοινωνίας, και κατ` επέκταση για το δικό του καλό». ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ είναι το κερασάκι στην τούρτα, το οποίο έλειπε για το σπάσιμο ενός αποστήματος στο χώρο της υγείας, που πυορροούσε σένα συνεχές εκκρεμές. Τώρα που η χώρα βρίσκεται υπό αναγκαστική διαχείριση, δηλαδή σε οικονομική κατοχή, από τους πιστωτικούς οίκους, υποχρεώνουν την παρούσα κυβέρνηση να προβεί σένα εξορθολογισμό ,στον χώρο της υγείας διότι¨ «ουκ αν λάβεις εκ τη μη έχοντος» και «δη δη χρημάτων..» αναγκάζεται να βάλει το νυστέρι στις πληγές του ΕΣΥ, και στο σύστημα παροχών των ασφαλιστικών ταμείων. Τώρα η κυβέρνηση πληρώνει, όλες τις αμαρτίες της σπάταλης και ανεύθυνης μεταπολίτευσης, και αναγκάζεται να βροντοφωνάξει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι : “the party it,s over” Στο χώρο της υγείας γινόταν το έλα να δεις. Τα υλικά υπερκοστολογούντο ακόμη και 10 φορές και ορισμένες φορές 100% στα 100% πάνω από την τιμή τους. Πολλοί μεγαλογιατροί των νοσοκομείων, οι οποίοι έβαζαν τις παραγγελίες υλικών, βρέθηκαν με μυθώδη ποσά καταθέσεων. Εξοικονόμηση γίνεται τώρα και στο χώρο των συνταγογραφήσεων, με την πιλοτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι για ένα βηματοδότη ένας γιατρός θα λάβει το 15% της τιμής της συσκευής. Ενώ οι δαπάνες μέσα σε δεκαπέντε χρόνια επταπλασιάστηκαν και από 413 εκατομμύρια ευρώ το 1990, το 2004 έφτασαν 2.916 εκατομμύρια, το σύστημα υγείας υπολειτουργεί, ορισμένοι γιατροί του ΕΣΥ εξακολουθούν να «βολεύονται» με φακελάκια, κι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ περιμένουν μήνες, στο ακουστικό τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Οι δαπάνες για την υγεία εκτοξεύτηκαν στο 12% του ΑΕΠ το 2009, και σύστημα ικανό να εξυπηρετήσει τον πολίτη δεν υπάρχει. Το κράτος ξοδεύει ποσά Βορειοευρωπαϊκής χώρας, και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τριτοκοσμικής. Τα πιράνχας είναι πανίσχυρα, και ευνοούνται από ένα ανίκανο σπάταλο, και ανοργάνωτο κράτος, το οποίο αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του εγκαίρως , και βρίσκουν δικαιολογία οι εταιρίες για την υπερκοστολόγηση των υλικών. Για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι αναγκαία, μία κεντρική προμήθεια υλικών για να μην εμπλέκονται οι διάφοροι μεσάζοντες γιατροί, και διοικητικό προσωπικό.
«Οι υπερτιμολογήσεις στο χώρο της υγείας για τα ιατρικά υλικά και τη φαρμακευτική δαπάνη είναι ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό σκάνδαλο» σημειώνει σε άρθρο της η βουλευτής και αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη, και προτείνει «την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης» .
Τόσες δεκαετίες στην πολιτική τώρα θυμήθηκε να ενδιαφερθεί για τον χώρο της υγείας η κ. Μπακογιάννη, και για τα λαϊκά προβλήματα.; Τώρα που έφυγε από το μεγάλο κόμμα,και προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους φτιάχνοντας δήθεν φιλολαϊκό προφίλ. «Ο λύκος κι αν εγέρασε…»Πάντως η αλλαγή την οποία προσπαθεί να εφαρμόσει το υπουργείο υγείας, ή του επέβαλε η τρόϊκα, αδιάφορο, για ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για όλους τους ασφαλισμένους , είναι μια πολύ θετική εξέλιξη , η οποία θα εξοικονομήσει πόρους, αλλά θα εξυπηρετούνται και τα πέντε εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ, διότι θα έχουν το σύνολο των συμβεβλημένων με το δημόσιο γιατρών, δηλαδή¨ {αντί 8.000-που έχει το ΙΚΑ τώρα, 36.000 χιλιάδες γιατρούς}για την εξυπηρέτηση τους. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αντιδρούν οι γιατροί , με απεργίες, και ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους. Θίγονται τα συμφέροντας τους, όπως λέει ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος «επειδή ανοίγει το επάγγελμα τους;» Πάνω απ`όλα λοιπόν δεν πρέπει να προπορεύονται τα καλά, και συμφέροντα κάποιων ομάδων, και συντεχνιών όπως οι φαρμακοποιοί, και λοιπές κλειστές συντεχνίες, αλλά το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων, και μικρομεσαίων στρωμάτων, που πλήττονται από την υπερφορολόγηση και την διαρκή λιτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου