Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Χάμω στην άμμο χτίσανε παλάτια οι αγάδες, με χρήμα που αποκτήσανε από τους φτωχούς ραγιάδες». ΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τα προνόμια των διαφόρων συντεχνιών έχει νόημα να αφαιρούνται μόνο όταν εξυπηρετείται το γενικότερο συμφέρον. Το συμφέρον των φτωχότερων τάξεων, διότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα μειωθούν οι τιμές. Το συμφέρον της εθνικής οικονομίας διότι θα υπάρξει ανάπτυξη. Θεωρητικά τουλάχιστον έτσι είναι, αλλά όχι σε όλους τους τομείς. Ο βιομηχανικός και εμπορικός τομέας, κυριαρχείται από Μονοπώλια και Ολιγοπώλια, όπου καθορίζουν τις τιμές, και νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Ας έλθουμε τώρα ,στο τρέχον θέμα των ημερών. Στους φαρμακοποιούς και στους γιατρούς. Οι φαρμακοποιοί κατείχαν με κληρονομικό δικαίωμα το επάγγελμα, όπου το εκχωρούσαν στους απογόνους τους. Ας πάμε τώρα στα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών, τα οποία είναι δεοντολογικώς απαράδεκτα και ηθικώς
κατακριτέα, διότι τα φάρμακο είναι είδος πρώτης ανάγκης.. Σε κανένα κράτος της Ευρώπης σένα φάρμακο για καρκινοπαθείς 1.000 ευρώ δεν κερδίζει ο φαρμακοποιός 350 ευρώ. Μόνο στην Μπανανία απολαμβάνουν τόσο υψηλά ποσοστά, ή αλλιώς στην Ελλάδα, της γελοίας πορτοκαλιάς {φαιδράς πορτοκαλέας}, των συντεχνιακών προνομίων. Στην Σουηδία π.χ. απ` ότι έχω πληροφορηθεί σένα φάρμακο χιλίων 1.000 ευρώ, οι φαρμακοποιοί κερδίζουν 15 ευρώ δηλαδή 1,5%.Τα υψηλά ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών 35% μαζί με το υψηλό κόστος των ιατρικών υλικών, επιβάρυναν υπέρμετρα το κόστος στο χώρο της υγείας, χωρίς όμως ο Έλληνας και η Ελληνίδα να απολαμβάνουν σύστημα υγείας πολιτισμένης χώρας
Ας έλθουμε στους γιατρούς οι οποίοι επέλεξαν, δια των συνδικαλιστών τους μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σήμερα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει στη χώρα μας τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αλλάξει το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ,ενοποιεί τον κλάδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δηλαδή αντί να υπάρχουν πολλοί φορείς, θα υπάρχει ένας φορέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ως εκ τούτου θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή γιατρού. Αυτή η αλλαγή θα καταργήσει την ταλαιπωρία των ασθενών, και τις ατελείωτες ουρές στο ΙΚΑ των πεντέμισι εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Βεβαίως όπως γράφουν σε άρθρο τους τρις γιατροί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο «γιατρός χωρίς σύνορα» Οδυσσέας Βουδούρης ,αυτή η αλλαγή «είναι μισό βήμα» διότι θα έπρεπε να συμβληθούν όλοι οι γιατροί ελευθεροεπαγγελματίες, για να ανοίξει περισσότερο, το επάγγελμα και για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Αλλ` έστω κι αυτό το βήμα, έπρεπε να στηριχθεί από τους γιατρούς οι οποίοι προτίμησαν την κατά μέτωπο αντιπαράθεση. Οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι πρόσκεινται στην νέα δημοκρατία {Ν.Δ }και εμφορούνται από την ρεβάνς της τυφλής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ακολουθεί σαν κολλητήρι κι η αριστερά του όχι σε όλα. Με τέτοιες συντεχνιακές συμπεριφορές ήλθε η Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου.
Η τυφλή σύγκρουση των γιατρών με την κυβέρνηση, αποβαίνει εις βάρος των γιατρών διότι με τον διάλογο θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερες δικές τους θέσεις.
Όσο για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται αφάνταστα ,κανείς δεν τους υπολογίζει ούτε τους σέβεται προκειμένου να παίξουν ορισμένοι, τα πολιτικά τους παιγνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου