Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Με λόγια , με φυσιογνωμία και με τρόπους , μία εξαίρετη θα κάμω πανοπλία, και θ`αντικρίζω έτσι τους κακούς ανθρώπους χωρίς να έχω φόβον ή αδυναμία.» Κ. Καβάφης
Ο εικοστός αιώνας ήταν, ένας βάρβαρος αιώνας. Έχει στο ενεργητικό του, δύο παγκόσμιους πολέμους, οι οποίοι διενεργήθηκαν , κυρίως σε Ευρωπαϊκό έδαφος Μετά το πέρας του δεύτερου μεγάλου πολέμου, και πριν προλάβουν οι λαοί, να συνέλθουν και να ανασυγκροτήσουν, τα ερείπια και τις καταστροφές, από τα συντρίμμια του πολέμου, υψώθηκαν νέα τείχη, στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου μεταξύ του σοσιαλιστικού και του φιλελεύθερου καπιταλιστικού, στρατοπέδου. Οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη,- μην εξαιρουμένης και της Δυτικής Γερμανίας, όπου οι σύμμαχοι την ανασυγκρότησαν, έπειτα από την ήττα της και την διάλυση της από τους ανηλεής βομβαρδισμούς-. με ηγέτιδα δύναμη τις Η.Π.Α, οι οποίες είχαν βγει αλώβητες και πανίσχυρες, από τον πόλεμο , επέβαλαν δικτατορίες ανά τον δικό τους, καπιταλιστικό κόσμο την Λατινική Αερική , τον Τρίτο κόσμο , τον οποίο έλεγχαν, μεταξύ αυτών, και την Ελλάδα το 1967, αλλά εξαπέλυσαν και κατακτητικούς πολέμους, όπως στο Βιετνάμ, και στην Κορέα. Ο Γάλλος κοινωνιολόγος ,και φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν έχει γράψει ,ότι η Ευρώπη πορεύεται ταυτόχρονα ,με τον υψηλό πολιτισμό και με την βαρβαρότητα. Ποιος περίμενε ότι η Γερμανία που θεωρούσε τον εαυτό της κληρονόμο των αρχαίων Ελλήνων, και του πνευματικού τους πλούτου ,και η οποία είχε αναπτύξει ένα πνευματικό πολιτισμό υψηλού επιπέδου, θα έφτανε να αιματοκυλίσει δύο φορές στον ίδιο αιώνα, την ανθρωπότητα; Τι είναι ό άνθρωπος διαπραγματευόταν σε ένα βιβλίο του, ο διάσημος ψυχολόγος και κοινωνιολόγος Έριχ Φρομ. Πρόβατο ή λύκος; Προφανώς και τα δύο έβγαζε το συμπέρασμα, διότι όπως ανέφερε, τα εγκλήματα του Χίτλερ δεν έγιναν με τα ίδια του τα χέρια, αλλά τα διέπραξε ο Γερμανικός λαός.
Βέβαια ο Καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ αναδείχθηκε με εκλογές στην Γερμανία αλλά πριν μεταστραφεί η κοινή γνώμη , πρόλαβε και διάλυσε την βουλή επιβάλλοντας την δικτατορία του {Εθνικοσοσιαλιστικού} ναζιστικού κόμματος. Πριν αιματοκυλήσει την Ευρώπη ,ο αιματοβαμένος δικτάτορας με την στρατιωτική οργάνωση, των Ναζί, έκαναν ένα απέραντο στρατόπεδο την Γερμανία, για να εκμαιεύσουν βίαια την συναίνεση του Γερμανικού λαού, στα εγκληματικά σχέδια τους. Τα βιομηχανικά συγκροτήματα στήριξαν το καθεστώς, όπως ο Κρουπ που δικάστηκε ο γιός του , γιατί ο ίδιος ήταν γέρος και ασθενής, στην δίκη της Νυρεμβέργης ,γιατί θησαύρισαν από την παραγωγή πολεμικού υλικού. Ακόμη ίσαμε σήμερα ισχύει στον «πολιτισμένο κόσμο» το ρητό¨ «ο θάνατος σου η ζωή μου» «όλοι εναντίον όλων», και το «homo hominy,s lupus» «άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος». Λέτε και τίποτα να μην άλλαξε και να μη διάβηκε η ανθρωπότητα, 3.000 χρόνια πολιτισμού. Από την σειρά της «Κυρ. Ελευθεροτυπίας» «οι μεγάλες δίκες», έχουμε στα χέρια μας το βιβλίο, με την δίκη της Νυρεμβέργης ,όπου δικάστηκαν μερικοί επιφανείς Γερμανοί ηγήτορες, ως εγκληματίες πολέμου. Αναδημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα, από την εναρκτήρια ομιλία του Αμερικανού κατηγόρου, Robert H. Jackson ο οποίος ήταν έμπιστο πρόσωπο ,του Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν ,η οποία και έμεινε στη ιστορία.
«Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι με το ίδιο μέτρο ,που κρίνουμε σήμερα τους κατηγορουμένους θα κριθούμε κι εμείς αύριο από την ιστορία».
«Δεν έχουμε την πρόθεση να κατηγορήσουμε ολόκληρο τον Γερμανικό λαό Αν η μεγάλη μάζα του Γερμανικού λαού, είχε αποδεχθεί πρόθυμα το εθνικοσοσιαλιστικό πρόγραμμα , τότε στα πρώτα χρόνια της πορείας του κόμματος, δεν θα ήταν απαραίτητη η SA, και δεν θα χρειαζόταν, κανείς στρατόπεδα συγκέντρωσης ,και την Γκεστάπο, δύο θεσμούς που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά ,την κατάληψη του κρατικού μηχανισμού από τους ναζί». «Οι κατηγορούμενοι με την αγριότητα τους κατέστρεψαν και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του πολιτισμού, και έφεραν τον κόσμο σε τέτοιο σημείο καταστροφής, που μόνο με την πάροδο πολλών ετών μπορεί να συνέλθει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου