Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ .Γ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού• τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.
3. Οι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας.
4. Κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.
5. Κανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο, που ορίζει και τον τύπο του.
Αν διαβάσετε τα άρθρα του Συντάγματος θα δείτε, αφενός μια κρατικοποιημένη εκκλησία, κι ένα κράτος ,το οποίο να καθορίζει την επικρατούσα θρησκεία στη χώρα, και αφετέρου προσπαθώντας το κράτος, να ισορροπήσει, μεταξύ φιλελευθερισμού και αυταρχισμού , ορίζει ότι¨ «κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη».Δεν νομίζει η κυβέρνηση ,ότι τώρα που στην κεφαλή της εκκλησίας βρίσκεται ένας μετριοπαθής και διανοούμενος Αρχιεπίσκοπος, να συζητήσει σοβαρά μαζί του τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος; Τώρα που το κράτος βρίσκεται σε αυτή τη βαθειά οικονομική κρίση αλλά, και επειδή, παρόλα αυτά μισθοδοτεί, από το υστέρημα του, ιερείς, και αρχιερείς. Καιρός δεν είναι να δώσει στο κράτος η βαθύπλουτη εκκλησία μέρος της τεράστιας μοναστηριακής και εκκλησιαστικής περιουσίας της; Επίσης ώρα δεν είναι οι απαστράπτουσες Μερτσέντες των αρχιερέων, στο πλαίσιο τη περιστολής των κρατικών δαπανών, να αντικατασταθούν με μικρά και ταπεινά κατσαριδάκια; Μα κι ο Χριστός πάνω σε γαϊδουράκι ίππευσε για να εισέλθει στα Ιεροσόλυμα. Ή μήπως πρέπει να θυμίσουμε τα λόγια του Χριστού προς τους υποκριτές αρχιερείς της εποχής του. «Αλλοίμονο σας Φαρισαίοι υποκριτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου