Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ Δ.Ν.Τ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
«Η φάμπρικα δεν σταματά δουλεύει νύχτα μέρα και πως τον λεν τον Ιταλό, να τους ρωτήσω δεν μπορώ ούτε να πάρω αέρα». ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Πολλές και έγκυρες αναλύσεις, όπως του καθηγητή -οικονομολόγου Νότη Μαριά {Παν. Κρήτης}, και του καθηγητή - εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου {Παν. Αθήνας},-οι οποίοι ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν φωνές από την αντιπολίτευση-, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είχε πάρει απόφαση μόλις ανέλαβε την εξουσία, να μας πάει στο διεθνές νομισματικό ταμείο {ΔΝΤ}. Διότι όπως λένε ,θα μπορούσε να πάρει μέτρα, μόλις ανέλαβε την εξουσία, και να βγει ταυτόχρονα στις αγορές με φθηνό δανεισμό. Η κυβέρνηση την κρίση του ελλείμματος, όπως είχαν κι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την μετέτρεψε σε κρίση χρέους. Δεν το έπραξε λένε και επικαλούνται και συνέντευξη, του υφυπουργού των οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος είπε, σε συνέντευξη του, τον Μάιο του 2010, ότι το είχαν αποφασίσει από τον Οκτώβριο του 2009. Ως αποτέλεσμα της προσφυγής στο ΔΝΤ, στην ΕΕ και στην ΕΚΤ, ήταν να υπογράψει η κυβέρνηση το «μνημόνιο» το οποίο ουσιαστικά εκχωρούσε την Εθνική κυριαρχία στις πιστώτριες δυνάμεις .Συνέπεια τούτου για να φιμώσει τις επικρίσεις, από την βουλή, ακόμη και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός των οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε εξουσιοδότηση από την βουλή ,να υπογράφει τα επικαιροποιημένα «μνημόνια» χωρίς να συζητούνται στην εθνική αντιπροσωπεία. Αυτό λέγεται πλήρης κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας ,όπως εκφράζεται μέσω των αντιπροσώπων του λαού. Η καταιγίδα των μέτρων που ακολούθησαν έφεραν την Ελλάδα στην εποχή της ψωροκώσταινας. Αφαιρέθηκαν δικαιώματα και κατακτήσεις εργαζομένων που κατακτήθηκαν, με αγώνα και αίμα. Η τρόικα απαίτησε μείωση μισθών και συντάξεων, επιχειρησιακές συμβάσεις, αντί για κλαδικές, και ευκολία στις απολύσεις. Όμως άφησε τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια, να λειτουργούν ελεύθερα , χωρίς ανταγωνισμό και να διαμορφώνουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Το κράτος βγήκε παγανιά με περαιώσεις δεκαετίας και στέγνωσε την αγορά κυρίως,, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, από ρευστό. Ο τιμάριθμος τρέχει με σχεδόν 5% ετησίως. Το κράτος επίσης ανεβάζει τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς 40%, ενώ στα διόδια γίνεται πάρτι αυξήσεων, από τις συμβαλλόμενες εταιρίες. Η ανεργία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στο 15% και ενάμιση εκατομμύριο ανέργους. Η οικονομία ευρίσκεται σένα τέλμα, στον πάτο του πηγαδιού , και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ικανοποιηθούν οι πιστωτικοί οίκοι, που έχουν ρημάξει την Ελλάδα από επιτόκια επί των τόκων κλπ.
Στην σύνοδο της ΕΕ, η Άγκελα Μέρκελ {Γερμανία} θέλησε να επιβάλλει ένα αυστηρό σύστημα λιτότητας, κατοχυρωμένο μάλιστα από τα εθνικά Συντάγματα. Από τις 27 χώρες της ένωσης ,οι 18 χώρες αντέδρασαν στα σχέδια τη Γερμανίας. Η δική μας κυβέρνηση, τήρησε σιγήν ιχθύος, διότι ακολουθεί πειθήνια την φωνή του κυρίου της.
Στο θεατρικό του έργο, «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ο Νομπελίστας και αριστερός θεατρικός συγγραφέας ,Ντάριο Φο, διηγήθηκε την ιστορία φτωχών εργατικών οικογενειών της Ιταλίας, που δεν άντεχαν τις συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα. Οι γυναίκες πήγαιναν στα σούπερ μάρκετς, όπου έκρυβαν στη μέση του φορέματος τους,, τα τρόφιμα, και παρίσταναν τις έγκυες, για να μην τα πληρώσουν, διότι δεν τους έφταναν τα χρήματα. Είναι πολύ πιθανόν το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» να εμπνεύστηκε από το έργο του Ντάριο Φο τον τίτλο. Σημασία όμως δεν έχει ο τίτλος ,αλλά ότι ο μισθοσυντήρητος κόσμος, και οι μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν κατά χιλιάδες έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού , στην απελπισία και την κατάθλιψη. { Στα Χανιά μονάχα αυτοκτόνησαν πέντε άτομα τον τελευταίο μήνα}. Γ`ιαυτό ο κόσμος αντιδρά με το «δεν πληρώνω» πιέζοντας να μην αυξάνονται οι τιμές και να μην φορτώνονται όλα τα βάρη στην φτωχολογιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου